22.10.2016

Съветът за сигурност на ООН отхвърли внесената от Русия резолюция за спиране на огъня в Алепо

Съветът за сигурност на ООН в събота отхвърли внесената от Русия резолюция за спиране на огъня в Алепо, след като Москва наложи вето на конкурентна резолюция за спиране на бомбардировките в сирийския град, предаде AFP.

Още

Русия наложи вето на решение на ООН за зона без полети над Алепо

Русия наложи вето на проекта за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, което се отнася до създаването на зона без полети над Алепо, предаде агенция ТАСС. „Резолюцията не се приема, тъй като един от постоянните членове на Съвета за сигурност е против”, каза постоянният представител на Руската федерация в ООН, Виталий Чуркин. Внесеният от Франция и Испания проект за резолюция разглежда въвеждането на забрана за полети на военната авиация над Алепо и призовава за спазване на режима за прекратяване на огъня в Сирия. В случай на нарушение, документът предвижда въвеждане на мерки против страните в сирийския конфликт. „Една от най-странните мизансцени в историята на ООН”. Така Чуркин окачествени случващото се на заседанието. Сред причините за налагането на вето от страна на Русия е, че френският проект осигурява защита на терористичната групировка Джебхат ан-Нусра. „В документа е открит опит да се осигури прикритие за терористите на Джебхат ан-Нусра и влелите се в техните редици бойци, без да се вземе под внимание ангажираността на страните членки на ООН за борба с терористичната заплаха с всички налични средства” се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Русия....

Русия подкрепя ООН за извеждане на джихадистите от Алепо

Лавров: Там има между шест и осем хиляди бойци

Русия е готова да подкрепи искането на ООН за извеждане на джихадистите от Алепо

Инициативата бе отправена от специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура

ООН: Русия се е съгласила на 48-часово примирие в Алепо

Русия се е съгласила на 48 часова хуманитарна пауза в сирийския град Алепо, за да може да се достави помощ на хората, но от ООН очакват потвърждение и от останалите участници в конфликта, съобщи Ройтерс. Специалният пратеник на организация за Сирия Стафан ди Мистура заяви, че камионите с хуманитарни помощи са в готовност да тръгнат, веднага щом от организацията получат гаранции за сигурността на работниците си. Планът на ООН за Алепо се състои от три елемента - едновременна доставка на храни в източните части на града, които са под контрола на бунтовниците; поправка на електрическата система в южните квартали, за да заработят пречиствателните станции, захранващи с вода 1.8 милиона души, обясни върховният комисар по хуманитарните въпроси към ООН Ян Егеланд. 

Русия подкрепи предложението на ООН за 48-часови примирия в Алепо

Руското министерство на отбрана подкрепи предложение на пратеника на ООН по Сирия, за организирането на 48-часово ежеседмично примирие, за предоставяне на хуманитарна помощ на гражданите на Алепо, предава RT. Следващото примирие може да бъде организирано още следващата седмица.