29.10.2016

Хорхе Луис Борхес - фрагменти от едно апокрифно евангелие

Хорхе Луис Борхес е един от хората, благодарение на които латино-американската литература получи световно признание. Характерна черта на неговото творчество е изобилието на справки, "фрагменти", "цитати", коментари. В някои от неговите есета цитатите дори придобиват функцията на персонажи. Сам Борхес обяснява тази своя особеност така:

Още

Започна кампанията „Открий български талант” на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина”

Вчера вечерта в „Американският център” на Столична библиотека беше официалното представяне в България на кампанията „Открий български талант”. Организаторите от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина” си поставят за цел да разкрият и популяризират творци с български произход от Аржентина и други страни на Латинска Америка и да ги приобщят към българската култура. Началото на кампанията беше поставено преди няколко месеца в Буенос Айрес с подкрепата и съдействието на програмата за българите в чужбина на БНР „Радио България”. От асоциацията създадоха интернет радио „Моята България” с предавания на испански език, в които започнаха да представят имената, обект на внимание в инициативата.А първото голямо име, което беше представено на българската публика в София чрез разкази и документалния филм „Сърце като птица”, беше Марио Несторофф. Открит от самия Хорхе Луис Борхес чрез участието си в литературен конкурс, Марио Несторофф е една от литературните емблеми на провинция Чако – неговият обичан роден край. Въпреки краткия си житейски път, умира през 1980 година на 44-годишна възраст, и фактът, че приживе няма нито една издадена книга, днес Несторофф заема полагащото му се място в културата на Аржентина. Повече за кампанията „Открий български талант” и Марио Несторофф ще научим от инж. Иван Цанков, секретар на Асоциация „Българите в Аржентина”.

Вавилонската библиотека

Светлозар Желев е двигателят на литературен клуб "Перото" и директор на Националния център за книгата към НДК. Преди две години той създаде "Движение за бавно живеене и наслада от живота". Един от начините му да "забавя" времето е четенето. Поканихме го да препоръча на читателите текстове за бавно четене. Може да ги четете всеки уикенд в "Дневник за бавен живот". Вторият избран от него откъс е "Вавилонската библиотека" от сборника "Измислици" на Хорхе Луис Борхес...

Аржентинският поет от български произход Марио Несторов пред българска публика

Аржентинският поет от български произход Марио Несторов ще бъде представен пред софийска публика на 1 септември в Столичната библиотека, съобщиха от гражданската Асоциация "Българите в Аржентина", която е и инициатор на проявата, предаде БНР.  "Твърде малко се знае за Марио Несторов, който приживе не е издал своя книга", каза секретарят на асоциацията Иван Цанков. Поетът е бил награждаван за свои творби в ранна възраст от патриарха на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес.  Несторов е бил в България през 60-те, но липсва информация как е живял тук. В плен на зависимостта си към алкохола, той хранил надежди, че в България може да се спаси, но се връща в Аржентина много обезнадежден. Стига дотам да живее на улицата от подаяния, така Иван Цанков описва съдбата на поета. "През 60-те години, по доста мнения, той е имал очаквания, идвайки в България, но за съжаление изпитва тук доста разочарования, имал е дори конфликти с тогавашната власт", допълни Цанков. Идеята за запознаването на българската публика с творбите на Несторов идва след посещение в провинция Чако на изложбата "Открий България" в 12 тематични платна, когато организаторите на изложбата решават да поставят акцент върху света на един отделен творец, спомня си Аксиния Иванова, председател на сдружението на българите в Аржентина.  

В Столична библиотека представят творчеството на аржентинския поет от български произход Марио Несторов

Аржентинският поет от български произход Марио Несторов ще бъде представен пред софийска публика на 1 септември в Столичната библиотека, съобщиха за "Хоризонт" от гражданската асоциация "Българите в Аржентина", която е и инициатор на проявата. Иван Цанков, секретар на асоциацията разказва за поета: За съжаление, твърде малко се знае, тъй като приживе той не издава книга. Бил е награждаван за свои творби в доста ранна възраст от патриарха на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес, но той не се е възползвал от всичко това. След това идва в България, за да опознае родината на предците си. През 60-те години, по доста мнения, той е имал очаквания, идвайки в България, но за съжаление изпитва тук доста разочарования, имал е дори конфликти с тогавашната власт и се връща много обезнадежден - коментира Иван Цанков, секретар на асоциация "Българите в Аржентина". Репортаж по темата очаквайте по-късно тази сутрин в предаването на програма "Хоризонт" - "Преди всички".  

Представят творчеството на аржентинския поет от български произход Марио Несторов

Аржентинският поет от български произход Марио Несторов ще бъде представен пред софийска публика на 1 септември в Столичната библиотека, съобщиха за "Хоризонт" от гражданската асоциация "Българите в Аржентина", която е и инициатор на проявата. Твърде малко се знае за Марио Несторов, който приживе не е издал своя книга, разказа за "Хоризонт" Иван Цанков, секретар на асоциацията. Поетът е бил награждаван за свои творби в ранна възраст от патриарха на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес. Несторов е бил в България през 60-те, но липсва информация как е живял тук. В пплен на зависимостта си към алкохола, той хранил надежди, че в България може да се спаси, но се връща в Аржентина много обезнадежден. Стига дотам да живее на улицата от подаяния, така Иван Цанков описва съдбата на поета: През 60-те години, по доста мнения, той е имал очаквания, идвайки в България, но за съжаление изпитва тук доста разочарования, имал е дори конфликти с тогавашната власт.Идеята за запознаването на българската публика с творбите на Несторов идва след посещение в провинция Чако на изложбата "Открий България" в 12 тематични платна, когато организаторите на изложбата решават да поставят акцент върху света на един отделен творец, спомня си Аксиния Иванова, председател на сдружението на българите в Аржентина.