25.10.2016

В Литва днес ще се проведат парламентарни избори

Гражданите на Литва в неделя ще гласуват на парламентарни избори. Гласуването започва в 7 часа с откриването на 1996 избирателни секции, предаде ТАСС. Кандидати за депутати за предложили 12 партии и партийни коалиции.

Още

Как партия с един депутат спечели изборите в Литва?

Литовският съюз на селяните и зелените спечели парламентарните избори в страната. Партията спечели вота благодарение на антиимигрантската си позиция. Как партия с едно депутатско място в досегашния парламент стана първа политическа сила след вторият тур на парламентарните избори?

Изненада в Литва, управляващите се провалиха на изборите

Центристката формация Литовски съюз на селяните и зелените, който досега имаха само един депутат в парламента, спечели изборите на втория кръг в неделя. Това се оценява от наблюдателите като изненада, тъй като те изпреварват традиционните консерватори и управляващите социалдемократи, съобщава БГНЕС. Съюзът може да разчита на 56 места в парламента от 141 депутати, следван от консервативната Християндемократическа партия с 30 места и социалдемократите на премиера Алгирдас Буткевичус със 17 депутати, съобщи представител на Главната избирателна комисия за АФП. В избирателните секции в Литва за парламентарните избори в тази прибалтийска република, членка на ЕС, на първия тур се явиха половината от имащите право на глас. На втория участието достигна 37%. По данни на ТАСС премиерът и председател на управляващата партия в Литва Алгирдас Буткявичус загуби в своя едномандатен район. Той получи 48,96% от гласовете, докато представителят на партията „Съюз на селяните и зелените на Литва” Кестутис Смирновас гласуваха 51,04%. Консервативната партия „Съюз на Отечеството – Християндемократи на Литва” имат 31 мандата, социалдемократите – 17, а спечелилите изборите – 56.

Тотална изненада на изборите в Литва

Центристката формация Литовски съюз на селяните и зелените, която досега имаше само един депутат в парламента, спечели изборите в Литва на втория кръг в неделя (23 октомври). Това се оценява от наблюдателите като изненада, тъй като Литовският съюз на селяните и зелените изпр

Изненада! Земеделците печелят изборите в Литва

Литовската партия на фермерите, която досега имаше само едно място в парламента, постигна изненадваща победа на парламентарните избори в неделя, отстранявайки управляващите леви и побеждавайки консерваторите, предаде AФП, цитирана от Фокус.

Фермерско-зелена партия изненадващо спечели изборите в Литва

"Всички политици трябва да кажат на хората, които емигрираха: "Извинете ни за нашето безразличие, извинете ни, че не си удържахме на думата. Ние ви прогонихме от Литва." Това каза преди няколко седмици Саулиус Сквернелис, бившият началник на националната полиция, подкрепян от партия, неочаквано победила на втория тур на парламентарните избори в неделя. По предварителни данни Литовски съюз на селяните и зелените води със значителна преднина в тура, на който се гласуваше за мажоратарни...

В Литва ще бъде проведен втори тур на парламентарните избори

Втори тур на парламентарните изборите в Литва ще бъде проведен днес в 68 избирателни райони в Литва, съобщава РИА Новости.