23.10.2016

Надежда за милиони обречени хора: Има лек за левкемията!

Международен екип учени от Китай, Великобритания и Франция откри, че веществото хомохарингтонин (ННТ) спира развитието на миелоидната левкемия.

Още

Полицията задържа петима каналджии и 20 нелегални имигранти на АМ "Тракия"

Петима мъже са задържани за трафик на хора при съвместна акция на ОД на МВР в Сливен и Бургас. В имот в сливенско село, обитаван от двама от задържаните, е разкрита и нарколаборатория.  На автомагистрала „Тракия“, в района на Карнобат, полицаите от Сливен първоначално са задържани три леки коли, а в отбивка по пътя е открит и очакващия ги пловдивски товарен автомобил, оборудван с тайник в ремаркето, маскиран с дървени трупи. Там са открити 20 чужденци - жени, мъже и 4 деца, по техните думи - граждани на Ирак и Сирия. Задържани са петима български граждани, които са ползвали автомобилите за трафика - това са 43-годишен мъж от Ямбол, 33-годишен от с. Звезделина, община Кърджали,  22-годишен от с. Звездец, Малко Търновско, както и  още двама от Сливен - баща и син, съотв. на 41 и на 19 години. Иззети са мобилни телефони и пари в различни валути.  При обиск на имот в село Мечкарево, обитаван от задържаните баща и син от Сливен, е открита лаборатория за производство на синтетичен наркотик, от която са иззети 15 грама метамфетамин, прекурсори и материали за наркопроизводство.  Разследването продължават служители на ОД на МВР в Сливен и полицейското управление в Карнобат.

Два взрива в увеселителен парк в Япония, един загинал и трима ранени

Един загинал и трима ранени при две експлозии в японския град Уцономия. Засега е неизвестна причината за взривовете, станали в известен увеселителен парк. Полицията съобщи, че разследва дали между двете експлозии има връзка, съобщи Нова телевизия. На кадри от японска телевизия се виждат две горящи коли на паркинг, намиращ се на 200 метра от комплекса със забавления. В близост обаче се е провеждал фолклорен фестивал. Нивото на престъпност в Япония е сравнително ниско, а анализатори коментират, че няма групировки, които да заплашват с насилие.

Георги Гергинов: Софтуерният бизнес тук има нужда от поне още 20-30 000 специалисти

Профил Георги Гергинов е изпълнителен директор на IT-компанията "Наксекс Технолоджикъл Дивелъпмънт". Преди това е работил 15 години за SAP Labs в България и Унгария, където започва кариерата си като софтуерен инженер. Завършил е Техническия университет в София. Гергинов е председател на борда на директорите на организацията Innovations in Software Technologies Association (ISTA). Тя ще проведе годишната си конфренеция на 15-16 ноември в София, където се очакват над 1000 представители...

Шведският министър за климата поиска забрана на дизеловите и бензиновите автомобили

Възможно ли е Eвросъюзът да забрани дизеловите и бензиновите  автомобили? Искане за строгата мярка е направила шведската министърка за климата. А целта е опазване на природата, съобщава Нова телевизия. У нас законът дава право на общините да ограничават трафика, за да свият вредните емиисии във въздуха. Става дума например за обособяване на така наречените зони с ниски емисии на вредни вещества. Това са места, където не могат да се движат коли с по-ниска еврокатегория. Досега обаче нито една българска община не се е възползвала от тази възможност. "Абсолютно реалистично е това да се случи и в България! Как могат да го правят в Лондон, в Щутарт?", коментира Георги Михайлов, експерт в дирекция "Опазване чистотата на въздуха" в екоминистерството.

Акция „Зима”. Започват масови проверки на автомобилите

Броени дни до старта на акция „Зима”. От началото на ноември KAT започва масови проверки за гумите, светлините, чистачките и изправността на автомобилите, информира Нова телевизия. Първоначално шофьорите само ще бъдат предупреждавани, а от средата на месеца ще им бъдат налагани и глоби. През първата седмица на акцията на фокус ще бъдат велосипедите и каруците. Ще се проверяват както тяхната изправност, така и осветлението по тях. Вторият етап е насочен към безопасността на пешеходците през зимата, а при третия ще се следи за подготовката на автомобилите за движение при зимни условия. В момента няма законово изискване гумите да са зимни, така че се мери само дълбочина на грайфера, който трябва да е над 1,6 мм. Очаква се обаче до края на годината зимните гуми да станат задължителни при сняг, лед или трайно ниски температури. Акция „Зима” започва до дни – така че е време да подготвим автомобила за най-рисковия сезон на пътя.

Петима са задържани за трафик

Петима са задържани за трафик на хора при съвместна акция на служители на ОДМВР- Бургас и Сливен. При последвалите действия в имот, обитаван от двама от задържаните е разкрита нарколаборатория. До реализацията се стигнало след разследване на криминалисти от сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към ОДМВР-Сливен. На 21.10.т.г. около 19.00 ч. в района на км. 313 на автомагистрала «Тракия» са задържани три леки автомобили «Ауди А 4», с ямболска регистрация, «Фолксваген Голф 5», със сливенска регистрация и «Мерцедес S 430», с хасковска регистрация. На отбивка по автомагистралата е открит товарен автомобил «Волво», с пловдивска регистрация, с тайник, пригоден в ремаркето, замаскиран с наредени около него трупи дървесина, в който са открити общо 20 жени, мъже и 4 деца, самоопределили се, като граждани на Ирак и Сирия. Задържани са мъжете, ползващи леките автомобили «Ауди», «Фолксваген»,»Мерцедес» и т.а. «Волво» - М.В., 43 годишен от Ямбол, С.С., 19 годишен от Сливен, баща му – В.С., 41 годишен от Сливен, 22 годишния Ж.М. от с. Звездец, общ. Малко Търново и 33 годишния Е.З. от с. Звезделина, общ. Кърджали. Иззети са множество мобилни апарати и парични суми в различни валути. При последвалите процесуално-следствени действия на сливенските криминалисти в имот, обитаван от С.С. и В.С. в село Мечкарево е намерена, оборудвана лаборатория за пр...