24.10.2016

Още

Министър Павлова: 2016 е годината на Северна България, защото основен фокус бяха пътищата в този район

2016 е годината на Северна България, защото около 70 % от средствата са насочени със специален фокус към пътищата там. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция във връзка с отчета за извършените ремонти през строителния сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й основен фокус са били пътищата в Северозападна България. Министър Павлова акцентира върху ремонтите по направлението от Видин до Враца, където изцяло са ремонтирани 30 км, както и град Димово,в област Разград и населените места около него. Министър Павлова направи отчет за изпълненото в цялата страна и обясни, че ремонтите по републиканските пътища продължават и в момента. По думите й ще се възполазват там където времето позволява да продължат дейностите, свързани с ремонтите на пътната мрежа. „В рамките на тази година са извършени ремонти по цялата републиканска пътна мрежа на над 650 км с целенасочено, целево финансиране от държавния бюждет“, заяви министър Павлова. По думите й извършените ремонти са по всички видове пътища, автомагистрали, а отделно от това са ремонтите на мостове, виадукти и съоръжения. „Инвестирали сме 400 млн. лв. приблизително за ремонти на пътища от всякакъв клас, както и за ремонти, на тунели, съоръжения и виадукти“, коментира министър Павлова. Тя уточни, че над 15 са ремонтираните малки мостови съоръжения. По думите й продължават ремонтите на големите тунели, мостове и виадукти. Министър Павлова посочи, че ремонтите на „Витиня“ и „Ечемишка“ ще продължат и следващата година, а всички останали ще приключат до края на 2016 г .

В България нов вид рак застрашава местните видове

Учени от БАН са установили, че на територията на страната се е появил нов инвазивен чужд вид рак, който застрашава местните видове. Става въпрос за американския шипобузест рак. Той е абсолютно нов вид за България, затова и името му на български все още не е официално, но буквалният превод е шипобузест рак, поясни Теодора Тричкова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН (ИБЕИ-БАН), съобщава БТВ. Мястото, откъдето е навлязъл на територията на страната, е ясно – от Централна Европа и Сърбия през река Дунав. Иначе видът произлиза от Северна Америка. За територията на Европа това е високорисков инвазивен вид. Той е преносител на опасно заболяване по местните европейски видове прави раци – гъбична зараза, наречена рача чума. Американският рак носи спори на заразата, но има изграден имунитет към нея и за него тя не представлява опасност. За българските раци обаче тя е пагубна, обясни Тричкова. Предполага се, че заселването на шипобузестия рак тук е станало най-много преди една или две години. За пръв път е намерен в средата на миналата 2015 г. в река Тополовец близо до Видин, по-късно – и в още два притока на Дунав. Опасността идва от способността на този рак да образува многочислени популации и да се разпространява бързо нагоре по течението на реките. Затова учените от БАН и МОСВ подготвят мерки, с които ще се спре разпространението навътре в страната.

Продажбите на Moto Z и Moto Z Play започват и в България

Седмици след дебюта им на американския пазар новите модулни смартфони на Lenovo в серията Moto Z вече могат да бъдат намерени официално и в България. Става дума за Moto Z и Moto Z Play, които се предлагат ексклузивно в мрежата на Telenor на цени от 39,59 лв. и 49,...

Бюджетът на "Еразъм +" за България ще бъде увеличен 14% догодина

Бюджетът на европейската образователна програма "Еразъм +" за България ще бъде увеличен 14% догодина. За тази година той е над 27 милиона евро. Министърът на образованието Меглена Кунева посочи, че по тази програма 4 милиона млади хора годишно се обучават в различни страни от Европейския съюз: Целта е подобряване на уменията и пригодността за заетост както и модернизиране на образованието, обучението и работата с младежта. Подкрепят се международни партньорства между институции и организации и работещи в областта на образованието, обучението и младежта с цел стимулиране на сътрудничеството и изграждане на връзки между сектора на образованието и трудовият сектор, за да се преодолее липсата на умения, която се усеща в цяла Европа и особено много в България.

Намаляване на държавния дълг в ЕС и в България през второто тримесечие на 2016 година

Държавният дълг в целия Европейския съюз и в еврозоната се понижи като процент от БВП през второто тримесечие на настоящата година, показват данни на Евростат. Нивото на държавния дълг в България също бележи понижение спрямо първото тримесечие и макар че нараства на годишна база (спрямо второто тримесечие на 2015-а година), той остава сред най-ниските в ЕС, отбелязва европейската статистика. В края на второто тримесечие на 2016-а година дългът в 28-те членки на ЕС се понижи до 84,3% от БВП на региона спрямо 84,5% през първото тримесечие и под 87,5% преди година (през второто тримесечие на 2015-а). От своя страна държавният дълг в еврозоната се сви за същия период до 91,2% от БВП от 91,3% през периода януари - март и спрямо ниво на дълга от 92,1% от БВП преди година. Според Евростат през второто тримесечие на 2016-а година най-ниско ниво на държавния дълг като процент от БВП е отчетен в Естония (9,7%), следвана от Люксембург (22,0%) и България (29,4%), докато най-високи нива на дълга са отчетени в Гърция (179,2% от БВП), Италия (135,5%) и Португалия (131,7%).                                                                                   Графика на дълга към БВП в ЕС през второто тримесечие на 2016 г. Спрямо първото тримесечие на годината, 13 страни - членки на ЕС регистрират повишение на техния държавен дълг в края на второто тримесечие, докато при останалите 15 има намаляване на дълга като процент от БВП. Най-солиден спад на дълга на тримесечна база беше отчетен във Финландия (понижение с 2,7%), следвана от Ирландия (с 2,6%) и Унгария (с 1,6%), докато най-солидно увеличаване на държавния дълг беше регистрирано в Гърция (повишение с 3,1%), Португалия (с 2,8%) и Латвия (с 2,6%). Данните на Евростат показват, че държавният дълг на България се е понижил през второто тримесечие на настоящата година до 29,4% от БВП спрямо 29,6% в началото на годината, но остава над ниво на дълга от 27,9% точно преди година (през второто тримесечие на 2015-а година). По този показател нашата страна продължава да бъде сред трите държави от ЕС с най-ниско ниво на дълга в процентно отношение.

Георги Андонов: Цецка Цачева заслужава да стане първата жена президент на България

Цецка Цачева е кандидатът за президент с най-висока експертиза, няма друг по-подготвен от нея да заеме този пост. Тя заслужава да стане първата жена президент на България. Това заяви в село Рибново, община Гърмен, на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ народният представител Георги Андонов. Той подчерта, че кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ Пламен Манушев е военен, с богата биография, истински партиот, който ще работи в синхрон с президента.