26.10.2016

Русия прехвърля оперативно-тактически ракети за "рутинно" военно учение

Москва е прехвърлила оперативно-тактически ракети "Искандер-М", способни да носят ядрени заряди, в най-западната си Калининградска област, край границата с Полша и Литва, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. В съобщението се казва, че това прехвърляне е част от рутинно военно учение с подобни ракети на територията на страната.

Още

Русия прехвърли ракети за "рутинно" учение, Полша - в готовност

"Искандер-М", способни да носят ядрен заряд, са край границата с Полша и Литва

Русия започва "рутинно" военно учение край западните си граници

Последните действия на Русия пораждат силна тревога, коментира полският министър на отбраната Антони Мачеревич

За диабетиците! Краткотрайното ходене понижава нивото на кръвната захар

Краткотрайното ходене след консумация на храна може да помогне повече на засегнатите от диабет тип 2 да намалят нивото на кръвната си захар, отколкото физическите упражнения в друга част от деня, сочат резултатите от изследване, пише БГНЕС. Нивото на т.нар. постпрандиална гликемия (кръвна захар след ядене), която е свързана с риск от сърдечни болести, било с 12 на сто по-ниско, когато участниците ходели, след като са се хранили, в сравнение с онези, които извършвали физически упражнения в друга част от деня. Най-голямо намаляване на нивото на постпрандиалната гликемия - 22 на сто, било наблюдавано при ходене след вечеря. "Ако човек е засегнат от диабет тип 2, указанията са да е физически активен най-малко 150 минути седмично. Наблюдаваният от екипа ни благотворен ефект от физическата активност след хранене навежда на мисълта, че сегашните указания трябва да се коригират, особено когато става въпрос за храни, съдържащи значително количество въглехидрати. Добре ще е ходенето след ядене да стане нещо рутинно в ежедневието на диабетиците", обясни ръководителят на изследването Андрю Рейнолдс от университета в Отаго, Нова Зеландия. Д-р Джоел Зонсейн от медицинския център Монтефиоре в Ню Йорк обаче има някои възражения. Той предупреди, че трябва да сме бдителни, когато става дума за физическа активност след хранене, тъй като сърдечните болести са често срещани сред засегнатите от диабет тип 2. "Трябва да сме предпазливи, когато окуражаваме физическата активност след хранене, тъй като с храната изискванията към сърцето се увеличават", отбеляза Андрю Рейнолдс. Изследването на Рейнолдс и колегите му обхванало 41 души, които били засегнати от диабет тип 2 и ходели 150 минути седмично. През първата фаза от изследването участниците ходели 30 минути дневно. През втората фаза, последвала 30 дни след първата, участниците ходели 10 минути не повече от 5 минути след като са се хранили. През двете фази било следено нивото на кръвната им захар. Оказало се, че ходенето след ядене понижило по-ефикасно нивото на кръвната захар. В рамките на друго изследване британски учени анализирали резултатите от 23 проучвания за връзката между физическа активност и появата на диабет тип 2. Проучванията обхванали общо над 1,2 милиона души. Над 82 000 от участниците развили диабет тип 2. Било установено, че хората, които извършват физически упражнения най-малко 150 минути седмично, са с по-малък риск от диабет тип 2. Извършването на физически упражнения повече от препоръчваните 150 минути седмично има дори по-голям благотворен ефект, намалявайки риска от диабет с над 50 на сто.

Специалистите по фетална лазерна терапия лекуват бебета, които са още в утробата

Феталната лазерна терапия често е единственият начин да се лекуват различни проблеми при бременност и да се превантира опасност от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. Лазерната терапия представлява инвазивна процедура и се прилага по света от близо 20 години, но е у нас отскоро. Доктор Петя Чавеева, завършила в Лондон, е един от малкото специалисти у нас, които владеят техниката. Тя представи постиженията на Международната  конференция за студенти и млади лекари в Плевен. Има състояния, които, ако не бъдат третирани или коригирани вътреутробно, шансът плодът или плодовете да оцелеят, след като се родят, е минимален. Характеризира се с по-малко от 10%. Има състояния, които действайки вътреутробно от началото до края на бременността, биха увредили плода или плодовете и бременността не би стигнала до термин и не би се осъществило раждане на живи и здрави деца. Доказано е в световен мащаб, че прилагането на фетална хирургия подобрява шансовете за живот на нашите неродени пациенти. За първи път имах възможността да направя вътреутробна фетална хирургия в клиника от прекия контрол на моя учител чрез телемедицина. По-късно оперирах диафрагмална херния, тежка вродена. Оперирахме и бебе, което има кисти в белия дроб. Направихме доста интервенции, които рутинно се правят в Западна Европа. Приложихме ги в България. Тънкият момент, който всеки от нас – феталните хирурзи – знае, е, че ти отиваш да правиш фетална хирургия тогава и само тогава, когато, ако не я направиш, то със сигурност плодът или плодовете ще загинат. Първата самостоятелна операция на Чавеева е била при близнаци с Трансфузионен синдром – явление при бременности с еднояйчни близнаци, когато има връзки между два кръвоносни съда при двата плода и едното бебе е донор, а другото рецепиент на циркулиращата кръв. Интервюто на Латинка Светозарова с д-р Петя Чавеева можете да чуете от звуковия файл.

Провеждат съвместно учение PASSEX с участието на френския кораб „Промие Метр Л’ер” и българските ВМС

На неофициално рутинно посещение във Варна е военен кораб „Промие Метр Л’ер” (FS Premier Maitre L’Her) от състава на Военноморските сили /ВМС/ на Република Франция. Командир на кораба е капитан-лейтенант Никола де Буве, предаде Фокус. Ще се проведе съвместно учение PASSEX с участието на френския кораб, фрегата „Смели” от българските ВМС с командир капитан II ранг Борислав Великов и вертолет „Пантер” от Морската вертолетна авиобаза „Чайка”, съобщиха от ВМС. По време на учението ще се отработят елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана, учение по отразяване на атаките на надводен противник, приемане и предаване на леки товари и поща по траверсен способ и трансфер на товари от хеликоптер по вертикален способ. Ученията от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.

ВМС ще проведат учение PASSEX с участието на френски военен кораб

Съвместно учение PASSEX с участието на френски военен кораб и българските Военноморски сили (ВМС) ще се проведе на 15 октомври в акваторията на Черно море, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната, предаде Фокус. Военният кораб от състава на Военноморските сили на Република Франция „Промие Метр Л’ер” (FS Premier Maitre L’Her) е на неофициално рутинно посещение от 12 до 15 октомври във варненското пристанище. Командир на кораба е капитан-лейтенант Никола де Буве. В учението ще участват още фрегатата “Смели” от българските ВМС с командир капитан II ранг Борислав Великов и вертолет „Пантер” от Морската вертолетна авиобаза „Чайка”.  По време на учението ще се отработят елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана, отразяване на атаките на надводен противник, приемане и предаване на леки товари и поща и трансфер от хеликоптер. Ученията от типа PASSEX се провеждат с чуждестранни кораби при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.