28.10.2016

Какво ще се случи с българите след Брекзит?

Всички граждани на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, ще могат да останат в страната след Брекзит, твърди британският вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Премиерът Тереза Мей отказа да гарантира правата на гражданите на ЕС, живеещи...

Още

Северна Ирландия няма глас що се отнася до Брекзит

Върховният съд на Северна Ирландия отсъди, че законодателството на региона не ограничава способността на премиера Тереза Мей да започне процедура по излизането на Великобритания от Европейския съюз. За започване на подобни действия също така не е необходимо съгласието на местния парламент. Въпреки това съдът посочи, че английските съдилища ще трябва да решат дали премиерът Тереза Мей и нейните министри притежават правомощията да активират Член 50 от Лисабонското споразумение без изричната подкрепа на британския парламент, съобщава БГНЕС. Според активистите зад съдебното дело премиерът на страната няма самостоятелното право да активира Член 50, пише в. „Индипендънт“. Съдът отхвърли делото, чиито адвокати настояваха, че Събранието на северна Ирландия може да наложи вето на Брекзит и може да окаже влияние върху това дали процедурите по излизането на Лондон от ЕС да бъдат започнати.

​Британската икономика е нараснала с половин процент след вота за Брекзит

Британската икономика е нараснала с половин процент за трите месеца след вота за Брекзит и се представя по-добре от очакванията, показват първите официални данни на националната статистика след референдума през юни. Много от прогнозите бяха за изпадане в рецесия. Главна заслуга за растежа има секторът на услугите.

Съветват германците, живеещи в Лондон, да не говорят на немски след "Брекзит"

Германският адвокат Кармен Прем, която живее в Лондон от 13 години, отправи съвет към сънародниците си, също живеещи в британската столица, да спрат да говорят на немски език на публични места, заради резултатите от британския референдум. Това предупреждение тя отправи чрез статия в немския вестник „Ди Велт”, съобщава „Новини Лондон”.

По-малко граждани на ЕС кандидатстват в британските университети след вота за Брекзит

Броят на кандидат-студентите за британски университети от други страни членки на ЕС е намалял с 9% след референдума от юни за прекратяване на членството на Обединеното кралство в блока, показва официална статистика, цитирана от "Ройтерс". Данните се отнасят до ограничен на брой специалности, за които се кандидатства до 15 октомври тази година, но са признак за отлив на интерес и за това, че референдумът за Брекзит възпира европейски граждани да следват на Острова. По-рано...

Филип Хамънд с добри новини за англичаните след Брекзит

Британската икономика отбелязва по-бърз растеж от очакването три месеца след Брекзитa. Ръстът за периода юли-септември е 0,5%, съобщи Националният статистически институт на страната, предава агенция "Фокус", позовавайки се на BBC. 

Британската икономика е отбелязала растеж след вота за Брекзит

Британската икономика е нараснала повече от очакваното през третото тримесечие въпреки несигурността след силно изненадващия вот на британците за напускане на ЕС, предаде Асошиейтед прес.