22.10.2016

Снимка на деня: Посланик и херцог

Снимка на новия български посланик в Белгия и Люксембург Мая Добрева се разпространява в социалните мрежи със скоростта на вирус. Кадърът е публикуван на страницата на Министерството на външните работи на 29 септември, ден след като Добрева връчва акредитивните си писма на Великия херцог Анри. Коментарите не са еднозначни и основно засягат тоалета на българския дипломат.

Още

Руският посланик в Италия е благодарил на страната, че е била против санкциите

Руският посланик в Италия Сергей Разов е приветствал това, че страната се е съпротивила срещу идеята ЕС да наложи санкции срещу Москва заради въздушните удари по сирийския град Алепо, предаде ANSA.

От седмица нямаме посланик в Гърция

Правителството отзова Емилия Кралева, без да прати нов човек От седмица България няма акредитиран посланик в Гърция. На 15 октомври в София се е прибрала досегашната посланичка Емилия Кралева, която заемаше поста от 2012 г., научи в. “24 часа”. В сряда Министерският съвет е одобрил прекратяването на задграничния мандат на Кралева.

Русия търси помощ от белгийския посланик заради убийството на цивилните в Алепо

Русия привика белгийския посланик в страната Алекс ван Меювен заради спора между Москва и Брюксел във връзка с убийството на шестима цивилни по време на въздушен удар в село Хасаджек в сирийската провинция Алепо. Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова потвърди, че Ван Меювен е пристигнал в министерството, след като е бил привикан, пише БГНЕС. В сряда руското министерство на отбраната заяви, че шестима цивилни са били убити, а четирима ранени по време на въздушни удари в Алепо, като два белгийски изтребителя F-16 са били засечени непосредствено в региона. Брюксел отрече да има общо с инцидента и поиска Москва официално да оттегли обвиненията си за белгийско участие. В знак на протест европейската държава дори привика руския посланик за обяснение. По-рано днес от външното ведомство в Москва заявиха, че заместник-министърът на външните работи Владимир Титов е представил на посланика в Белгия доказателства за участие на белгийски военновъздушни сили в бомбардировката срещу Хасаджек. „На белгийския дипломат бяха представени доказателства за участието на белгийски военновъздушни сили в бомбардировката на Хасаджек. Подробни сведения за техническите аспекти на двата полета на самолетите са били също предоставени по-рано по линия на министерството на отбраната на Русия на белгийския военен аташе в Москва“, посочиха от ведомството. 

Новият румънски посланик идва в Плевен за Деня на Румънската армия

По повод Деня на Румънската армия, новият румънски посланик Н. Пр. г-н Йон Гъля, полк. Сорин Раду - аташе по отбраната, и екип от Посолството на Румъния ще поднесат цветя пред паметниците на румънската бойна слава в Плевен, Гривица и Пордим на 24 октомври - понеделник. Към тях ще се присъединят кметът на Плевен Георг Спартански и негови заместници. В 12:30 часа цветя ще бъдат поднесени пред плочата на загиналите румънски воини в Мавзол-параклис "Свети Георги Победоносец", след което и пред бюст паметниците на полк. Кристодор Черкез и кап. Валте...

Външният министър Митов и посланика на Канада у нас обсъдиха СЕТА и визовия режим

Външният министър Даниел Митов обсъди с новоназначения посланик на Канада у нас Кевин Хамилтън визовия режим между двете страни и търговското споразумение с ЕС (СЕТА). Българският първи дипломат е приветствал обявената готовност на канадското правителство да отмени визите за български граждани през 2017 година, но е изтъкнал необходимостта от уточняване на параметрите и потвърждаване на тази позиция преди подписването на споразумението.Министърът на външните работи посочи в изявлението си, че: Страната ни оценява ролята на всеобхватното икономическо и търговско споразумение в тази посока, но на първо място очакваме ясни гаранции по въпроса за визовата либерализация за български граждани, за да могат те да се възползват от пълния потенциал на постигнатите договорености. На заседанието на Европейския съвет в Брюксел днес и утре лидерите на страните от ЕС трябва да решат как да процедират с ратифицирането на споразумението за свободна търговия с Канада (СЕТА). Засега бъдещето на сделката е неясно, след като миналата седмица парламентът на Валония – френскоезичният регион на Белгия, обяви, че няма да даде съгласието си централното правителство да подпише споразумението.

Външният министър Митов и посланикът на Канада у нас обсъдиха СЕТА и визовия режим

Външният министър Даниел Митов обсъди с новоназначения посланик на Канада у нас Кевин Хамилтън визовия режим между двете страни и търговското споразумение с ЕС (СЕТА). Българският първи дипломат е приветствал обявената готовност на канадското правителство да отмени визите за български граждани през 2017 година, но е изтъкнал необходимостта от уточняване на параметрите и потвърждаване на тази позиция преди подписването на споразумението.Министърът на външните работи посочи в изявлението си: Страната ни оценява ролята на всеобхватното икономическо и търговско споразумение в тази посока, но на първо място очакваме ясни гаранции по въпроса за визовата либерализация за български граждани, за да могат те да се възползват от пълния потенциал на постигнатите договорености. На заседанието на Европейския съвет в Брюксел днес и утре лидерите на страните от ЕС трябва да решат как да процедират с ратифицирането на споразумението за свободна търговия с Канада (СЕТА). Засега бъдещето на сделката е неясно, след като миналата седмица парламентът на Валония – френскоезичният регион на Белгия, обяви, че няма да даде съгласието си централното правителство да подпише споразумението.