23.10.2016

Бежанци запалиха част от лагер на остров Хиос

Непрекъснато се увеличава броя на бежанци и мигранти, които ежедневно пристигат на гръцките острови. Жителите в близост до лагерите, протестират срещу поведението на мигрантите. Последният инцидент е на остров Хиос, където чужденците запалиха част от лагера. Само намесата на специалните части за борба с безредиците успя да овладее напрежението в бежанския лагер на остров Хиос. По неизвестна причина, бежанците започнаха да палят временните жилища, в които са настанени. Хвърляха камъни срещу пожарникарите. Няма пострадали. Тези прояви в бежанските лагери настройват гърците срещу присъствието на мигрантите по островите. На остров Хиос, където непрекъснато пристигат бежанци и лагерите са препълнени, едновременно се провеждат както антирасистки демонстрации, така и протести срещу всички чужденци на острова. В Ореокастро, до Солун, се организират протести срещу „ислямизирането на Гърция“. В тях участват както анархисти, така и крайнодесни елементи, ръководени от партията „Златна зора“. Достигна се до сблъсъци с полицията. По данни на министерството по миграцията в Гърция бежанците и мигрантите са вече над 60 хиляди, като основният проблем остава на гръцките острови в Егейско море. Притокът намаля в сравнение с миналата година, но мигрантите са двойно повече, отколкото може да приемат бежанските лагери. Съгласно европейското споразумение, те нямат право да напускат островите, докато не получат решение за бежански статут. Само на три острова има над 14 хиляди души. Кметовете на гръцките острови предупреждават, че напрежението е на пределна граница и се страхуват от избухване на безредици.

Още

Демонстрация срещу бежанци на остров Хиос

Полицията на гръцкия остров Хиос използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти срещу настанените там около 3 500 бежанци.

Полицията на остров Хиос използва сълзотворен газ срещу бежанците

Полицията на гръцкия остров Хиос използва сълзотворен газ снощи, за да разпръсне граждани, протестиращи срещу намиращите се на острова бежанци, съобщава в. "Прото тема".

Безредици избухнаха в център за мигранти на гръцкия остров Хиос

Младежи са запалили матраци в знак на протест срещу условията на живот

Овладени са огромните горски пожари на остров Хиос

Овладени са огромните горски пожари, които бушуват повече от денонощие на гръцкия остров Хиос в Егейско море. Унищожени са десетки хиляди декари маслинови и мастикови дръвчета.

Горски пожар на остров Хиос, изгорели са над 44 хектара гори и стопански насаждения

Най-малко 44 000 хектара гори и стопански насаждения са изгорели само за ден в резултат на огромния горски пожар, който бушуваше на остров Хиос, предава електронното издание на гръцкия вестник "Рrotothema". Остров Хиос е един от най-известните производители на узо. От изданието съобщават, че огънят вече е локализиран,

Пожар бушува на гръцкия остров Хиос

Природни бедствия на Балканите. Голям пожар бушува на гръцкия остров Хиос. Засега хората, живеещи в местността, не са в опасност.