23.10.2016

Гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, ще могат да останат на Острова след Brexit

Всички граждани на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, ще могат да останат в страната след Brexit, твърди британският вестник „Дейли телеграф“. Премиерът Тереза Мей отказа да гарантира правата на гражданите на ЕС, живеещи на Острова, заявявайки, че правителството не трябва да разкрива плановете си преди преговорите по Brexit, които ще започнат следващата година. Според проучване на министерството на вътрешните работи към момента, в който Великобритания ще напусне ЕС, само 80% около 3,6-те милиона граждани на Съюза в страната ще имат право на постоянно пребиваване на Острова. Позовавайки се на свой източник „Дейли телеграф“ пише, че на останалите също ще им бъде разрешено да останат, но трябва да се уточни точно как ще се случи това. Друг източник потвърждава информацията, но допълва, че е важно да бъдат постигнати реципрочни споразумения с ЕС, които да гарантират на британците в чужбина същите права. Вътрешното министерство все още работи по начина за определяна на точния брой европейци, живеещи във Великобритания, и за установяване колко дълго са били в страната. Самият план за амнистия е в началната си фаза и ще породи опасения, че мигранти от ЕС ще започнат масово да пристигат във Великобритания преди Brexit, допълва изданието. Според някои служители по тази причина правителството трябва да обяви ясна дата, след която няма да има амнистия за новодошлите. Министърът на международната търговия Лиъм Фокс бе критикуван тази седмица, след като заяви, че статутът на живеещите в страната мигранти от ЕС е „една от главните карти“ на Великобритания в преговорите по излизането от ЕС. Изданието коментира, че европейските лидери дават сигнал, че както и да се опитва Великобритания да рамкира преговорите, евросъюзът е решен да защити вътрешната свързаност на блока и да покаже, че Великобритания е по-зле извън клуба, отколкото когато беше негов член. Вестникът припомня, че вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европейският съюз трябва да е „непреклонен“ спрямо британските „маневри“ във връзка с условията за Brexit.

Още

Посланикът на Великобритания: Без паника - още поне 2 години няма да има никаква промяна за българите на Острова!

Вярвам, че ще постигнем добра договореност с ЕС, така че всички около 2 000 000 европейски граждани, които живеят във Великобритания в момента, както и онези около 1,5 милиона британци в ЕС, да продължат да имат същите права и задължения", прогнозира посланик Ема Хопкинс Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс призова всички българи да

Плевнелиев: Ще защитим правата на българите на Острова при преговорите с Великобритания

"Всички сме натъжени от резултата от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, но всички останали държави членки оставаме едно семейство. Това семейство ще остане сплотено и ще разреши заедно кризата. Преговорите с Великобритания трябва да бъдат прозрачни, хуманни и да защитят правата на всички европейски граждани",

Топмедиите на Острова: Великобритания си тръгва от ЕС

Гражданите на Великобритания са гласували за напускането на Европейския съюз. Това сочат прогнозите на националните медии BBC, ITV и Sky News, съобщава АФП.

Независимо от резултата на референдума във Великобритания, е възможно да се стигне до повече рестрикции за българите на острова

Независимо от резултата на референдума във Великобритания за еврочленството на страната, е възможно да се стигне до повече рестрикции за българите живеещи на острова. Това прогнозира пред  „Хоризонт” Струмен Паунов, който от години помага на българите да уредят документите си за престоя си в Обединеното кралство. По-голямата част от българската общност се надява британците да гласуват проевропейски. Марта Младенова информираЧаст от българите във Великобритания имат и британски паспорти и могат да участват в референдума. Струмен Паунов от години живее в Лондон и е категопричен: За българите е добре Великобритания да остане в ЕС.Паунов не изключва и нови рестрикции, дори да остане Великобритания в ЕС.Това спиране за бенефит, което е четири месеца може би ще стане четири години или седем години, или Бог знае колко. Промениха се някои от правилата за получаване на пермънънт резидент за правото да получиш паспорт и така нататък, в смисъл, каквото и да променят, то няма да е  по-добро за нас, то ще е някаква рестрикция, с която да ограничат притока на мигранти. Ако партиите се разберат и си го гласуват в парламента, то  влиза автоматично в сила. Така, че доколко реално, абсолютна реална е, дори и в ЕС или извън ЕС каквото решат, това ще бъде. В края на краищата ние сме им в държавата, а не те в нашата.Според Паунов, българите във Великобритания са около четвърт милион. В петък - ден след вота във Великобритания, резултатът от него ще бъде обсъден на заседание на съвета "Общи въпроси" в Люксембург.  Позицията на българското правителство е за оставането на Обединеното кралство в Европейския съюз. За насърчаване на позитивния вот на допитването, през февруари България подкрепи новата политическа договореност с Лондон , припомнят от българското правителството. 

Независимо от резултата на референдума във Великобритания рестрикциите за българите на Острова може да се увеличат

Независимо от резултата на референдума във Великобритания за еврочленството на страната, е възможно да се стигне до повече рестрикции за българите, живеещи на Острова. Това прогнозира пред "Хоризонт" Струмен Паунов, който от години помага на българите да уредят документите си за престоя си в Обединеното кралство. По-голямата част от българската общност се надява британците да гласуват проевропейски. Част от българите във Великобритания имат и британски паспорти и могат да участват в референдума. Струмен Паунов от години живее в Лондон и е категопричен: За българите е добре Великобритания да остане в ЕС. Паунов не изключва и нови рестрикции, дори да остане Великобритания в ЕС.Това спиране за бенефит, което е четири месеца може би, ще стане четири години или седем години, или Бог знае колко. Промениха се някои от правилата за получаване на пермънънт резидент за правото да получиш паспорт и така нататък, в смисъл, каквото и да променят, то няма да е  по-добро за нас, то ще е някаква рестрикция, с която да ограничат притока на мигранти. Ако партиите се разберат и си го гласуват в парламента, то влиза автоматично в сила. Така че доколко реално, абсолютно реално е, дори и в ЕС или извън ЕС каквото решат, това ще бъде. В края на краищата ние сме им в държавата, а не те в нашата. Според Паунов българите във Великобритания са около четвърт милион.В петък – ден след вота във Великобритания, резултатът от него ще бъде обсъден на заседание на съвета "Общи въпроси" в Люксембург. Позицията на българското правителство е за оставането на Обединеното кралство в Европейския съюз. За насърчаване на позитивния вот на допитването през февруари България подкрепи новата политическа договореност с Лондон, припомнят от българското правителството. 

Мрачна прогноза: Тройно по-високи такси за БГ студентите на Острова, ако Великобритания каже „сбогом” на ЕС

Ако британците напуснат съюза, статутът на българските студенти ще увисне във въздуха. В момента всички учащи нашенци са със статут на home students. При напускане на ЕС той автоматично ще бъде загубен. Ако не се договори друго, студентите ще трябва да плащат 3 пъти по-високи вноски. Нашенците няма да имат право и на изгодните заеми за бакалавърски и магистърски степени, които се предлагат сега.