27.10.2016

Работата продължава, Ирен!

След няколко часа ще се простим с Ирен Филева. Знам, че никой не иска да изпраща в този дълъг път към другия свят колега и приятел, особено когато връзките му с него са отбелязвани на календара с години. Моят календар с Ирен е такъв и в него са подчертани с червено множество дати на радост, на празници, дати на тъга и дати на гняв и недоволство. Ирен не обичаше да говори за лични неща, но днес няма как да не споделя, че с нея и с нашите колеги от „Утрото“ на програма „Христо Ботев“ израствахме заедно, работихме заедно и се подкрепяхме, когато някого от нас уволняваха, като нея и още 11 колеги от програмата ни, когато стачкувахме през 2001-ва срещу назначението на Иван Бориславов или ни сваляха от ефир по времето на един друг генерален директор – Валерий Тодоров. Бяхме екип, както сега се казва и макар всяка от нас да имаше своя различен профил в работата си, знаехме, че в тежък момент можем да се доверим една на друга. И не грешахме. Ирен беше непреклонна, когато ставаше дума за свобода – за свобода на духа, на словото, на избора и на фантазията. И макар, сигурно, душата й, ако ме чува в този момент да се разсърди, ще издам една нейна тайна. Ирен беше влюбена в Австралия и все мечтаеше, в краткото време, когато не се бореше, тъй както тя го разбираше, с неправдите, да заживее там.

Още

НАТО решава за разширеното си присъствие в района на Черно море догодина

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази очакване решението за увеличеното присъствие на алианса в района на Черно море да бъде взето през февруари догодина.На пресконференция след първия ден от заседанието на министрите на отбраната на държавите от пакта в Брюксел той уточни, че допълнителните сили ще бъдат сухопътни, морски и въздушни. Днес Канада, САЩ, Германия, Холандия, Полша и Турция са изразили готовност да участват в тези допълнителни сили. Русия критикува НАТО: Съсредо...

Канадските визи бяха сиренето в капана

„СЕТА беше преоблечено ТТИП, което според мен също трябва да пропадне. Канадските визи бяха сиренцето в капана за мишки". Това заяви пред Факти.бг създателят на Българската фондова борса Виктор Папазов, който коментира пропадането на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС. Този договор по-позитивен или по-негативен беше за Европа? Това просто беше преоблечено Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство със САЩ, известно като ТТИП. Тук говорим за Канада, като просто се опитаха през задния вход да прекарат ТТИП. Според Вас това развитие на нещата ще попречи ли на преговорите за самия ТТИП? Според мен ТТИП също трябва да пропадне. Като говорим за ползи, трябва да преценим кого имаме предвид – хората на Европа или елитите на Еворпа. Ако говорим за елитната брюкселска бюрокрация, пропадането на тези договори е нещо много лошо. За хората на Европа обаче това развитие на нещата е нещо добро. Как се отразява пропадането на СЕТА на България,  от него зависеше падането на канадските визи? Колко хора зависят от падането на канадските визи? Канадските визи са сиренцето в капана за мишки. Това е ясно. Каква е цената, която трябва да платим за тях?! Реално колко души зависят от падането на тези визи? Хората, които са искали да имигрират в Канада са го направили, а който има достатъчно пари и бизнес в Канада, спокойно може да си вземе виза. В крайна сметка как това споразумение щеше да се отрази на българ...

Яйца от пъдпъдък, биопродукти и истинско сирене в Стара Загора

Чисти храни и свежи плодове и зеленчуци предлагат фермери от 10,30 до 18 часа Пъдпъдъчи яйца, биопродукти, истинско сирене от краве, овче и биволско мляко, билки, чайове, домашно приготвени консерви. Това са само част от продуктите, които ще видят и опитат посетителите на фермерския пазар в Стара Загора в сряда, 26 октомври.

Три операции на разширени вени по иновативен метод бяха извършени в София

Екип от наши и чужди съдови хирурзи днес оперира трима пациенти в Националната кардиологична болница по нов метод за лечение на разширени вени. При него в операцията на варикозните вени се прилага специално лепило, щадящо кръвоносните съдове, каза директорът на Националната кардиологична болница проф. Марио Станкев: В последните шест месеца проучихме един нов метод, който придобива все по-сериозно значение в лечението на тези болни. Това е ползването на един вид лепило, което на практика залепва стените на вената и тя изчезва. Абсолютно безвреден метод. Не се налага анестезия. Извършва се под ехографски контрол, изключително бърз, ефективен, с много добри първи резултати. Докладвани са няколко проучвания, които показват, че методът е много ефективен и не се стига отново до появата на разширени вени. Здравната каса поема част от операциите за вени, но новият метод за момента не се финансира по тази линия. 

Меса, сирена, че и люти чушки за Иън Гилън

Последни подробности за концерта на рок легендата