24.10.2016

Чудотворни са! Плодовете, чаят и кафето пазят от болести

Учени установили, че рискът от хроничните болести и смърт намаляват от плодове, зеленчуци, чай и кафе заради съдържащите се в тях полифеноли или мощни антиоксиданти, пише rozali.com, позовавайки се на британското издание Express.co.uk.

Още

В Бургас ще си мерят плодовете и зеленчуците

Плодове и зеленчуци с гигантски размери, отгледани от стопаните в различни кътчета на Бургаска и Варненска област ще влязат в оспорвана битка за наградите на Празника на плодородието. Надпреварата ще се проведе в Експозиционен център "Флора" на 30 октомври, неделя, начало - 10.00 часа. В нея ще се конкурират тикви и дюли, цвекло и целина, чушки и патладжани, грозде и ябълки. Само там ще видим и разберем коя е най-тежката тиква, от кого е отгледана и дали има други претенденти за рекордите на Гинес в останалите категории, съобщава "Флагман".

18 хитри трика да запазите плодовете и зеленчуците свежи

Често се случва да отворим хладилника и да открием, че плодовете и зеленчуците вече не са пресни или изобщо не стават за ядене. Всички правим тази грешка и то нерядко. Мисълта, че харчим пари за храна, която в крайна сметка отива в кошчето, е потискаща, пише obekti.bg, позовавайки се на Bright Side.

Тъмната страна на плодовете

Или защо не трябва да се прекалява дори с полезните храни, разказва д-р Андреева

Цените на плодовете и зеленчуците тръгнаха нагоре

Най-голямо увеличение се отчита при доматите, патладжана и краставиците

Започна сезонното поскъпване на плодовете и зеленчуците на едро

Индексът на тържищните цени достигна най-ниското си засега ниво за 2016 година в първите дни на юли

Порожанов: Плодовете в училище поскъпват от миене и транспорт

  За да се защитят от обвиненията на БСП в парламента в декларацията на лидера Корнелия Нинова днес в НС спешно дойдоха земеделският министър Десислава Танева и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. От обясненията му се разбра, че плодовете в училище поскъпвали от миене и транспорт. В изпълнение на програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ се оказва, че ябълките на пазарите се продават по 0.98 лв./кг., в училище – 4.54 лв./кг., уточни Нинова и даде документи, които показват увеличение на цените в пъти, предаде БГНЕС. Порожанов каза, че не е видял фактурите, предоставени от Нинова, за потвърди дали са истински, но призна, че предстои анализ на формирането на цените по двете схеми с европари за "Училищен плод" и "Училищно мляко", които се усвояват от ДФЗ. Порожанов смята, че цените ще се редуцират откъм логистичните разходи, а на плодовете – ще намалеят. Порожанов съвсем сериозно обясни, че вдигнатите няколкократно цени над пазарните включвали измиване, пакетиране на продукта, привеждане в приличен вид за консумация, както и транспортни разходи. Според него това е причината за тази разлика. Общинските ръководства са тези, които избират доставчика на млякото, плода или зеленчука в общинските училища, каза Порожанов.