23.10.2016

Масови кражби на грозде в община Родопи

Производители на грозде от няколко села в община Родопи се оплакаха от масови кражби на готова продукция и земеделски инвентар. Според хората щетите са за хиляди левове. Посегателствата над огромни количества земеделска продукция започнали още с черешите. А сега се прехвърлили и към лозята.

Още

Вижте как тежко раненият глиган тръгна срещу опитен ловец в Родопите (ВИДЕО)

Видео на момента, в който тежко ранен глиган се изправя на крака и тръгва срещу приближаващия ловец Юсеин Мехмед, публикува 24rodopi.com писа. Известният ловец е от Родопите е повалил 60 глигана, но никога няма да забрави срещата си с 61-вия.

Н. Славов: Учредяването на туристически регион "Родопи“ ще насърчи развитието на туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова е издала заповед за учредяване на Туристически регион "Родопи“. Това съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. Това е първият от 9-те региона, които се предвиждат да бъдат създадени, като териториално той покрива 27 общини от пет административни области, обясни областният управител: По същество туристическите региони са основно звено, през което ще минава туристическата реклама за в бъдеще. Считам, че това е стъпка, която до голяма степен ще може да насърчи развитието на туризма, имайки предвид това, че ще отваряме нови гранични пунктове и че като цяло интересът към нашата област не само в зимния сезон, е значителен, допълни Славов.

Животновъд трови Родопите, има опасност и за хората

Фермерът се е опитват да защити стадото си от вълци

17 случая на отровени животни в Източните Родопи, има опасност и за здравето на хората

В Източните Родопи са установени 17 случая на отровени животни, заяви Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците. Човекът, който е поставил отровата около село Стражец, все още не е известен, но се предполага, че е животновъд и по този начин се опитва да защити добитъка си от нападения на вълци. Терзиев беше категоричен, че животът и здравето на хората и животните е застрашен. Това не е начинът. Последствията могат да бъдат трагични. Отровата не спира дотам – до първия консуматор. Тази отрова попада в околната среда и влиза в самия кръговрат на самото място. Тя попада не само в почвата, тя попада във водата, в тревата, която по-късно пониква. Останалите домашни животни отиват на това място и се хранят. Когато е с дълъг разпад отровата, когато е много токсична, както ние предполагаме, тя може да попадне в други домашни животни и те също могат да бъдат отворени. 

В Източните Родопи са установени 17 случая на отровени животни

В Източните Родопи са установени 17 случая на отровени животни, заяви Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците. Човекът, който е поставил отровата около село Стражец, все още не е известен, но се предполага, че е животновъд и по този начин се опитва да защити добитъка си от нападения на вълци. Терзиев беше категоричен, че животът и здравето на хората и животните е застрашен.

Някой трови диви животни в Родопите

За пореден случай на отровени диви животни в Родопите алармират от Българското дружество за защита на птиците. Експертите смятат, че тези инциденти представляват реална заплаха за живота и здравето на хората в региона, съобщава БНР.