25.10.2016

Преди Деня на европейското арт кино

Тази неделя у нас ще се проведе първият „Ден на европейското арт кино". Почитателите на седмото изкуство ще могат да видят пет специално подбрани заглавия в столичния Дом на киното.

Още

Уникален транспарант разпънаха в Перник преди Деня на Съединението!

„Съединението в любовта прави силата” – този уникален транспарант беше разпънат днес, ден преди празника на Съединението на България от пернишки ентусиасти! Той се появи в местността Максим табан, над квартал Проучване.

Кървавата нощ преди деня на св. Вартоломей

През нощта срещу 24 август 1572 година, в навечерието на деня на св. Вартоломей, в Париж започвам масово клане на хугенотите – френските протестанти.

Американците вече гласуваха, над 2 милиона дадоха своя глас

Независимо колко убедителни ще бъдат Доналд Тръмп и Хилари Клинтън на третия дебат тази вечер, вече и за двамата е късно да спечелят на своя страна милиони избиратели. В момента в над 30 щата в САЩ тече предварително гласуване, като най-малко 2,1 милиона избиратели вече са дали гласа си лично или по имейл. Очаква се над 45 милиона американци да гласуват преди деня на изборите - 8 ноември, съобщава Нова телевизия. Ранното гласуване по традиция се предпочита от демократите и е ключов елемент от предизборната стратегия на Клинтън. Тръмп разчита на по-силно представяне в самия ден на изборите

Денят на независимостта - един сложен дипломатически кадрил

22 септември, Денят на обявяването на независимостта на Царство България от имперска Турция, е ден, който доскоро в българската официална празнична номенклатура не фигурираше и дори не беше въобще почитан. С годините обаче, след като се установи колко сложно е в настоящето създаване и консолидиране на независима държава (примерите с републиките на бивша Югославия, с Косово и с продължаващите кюрдски усилия в тази посока са достатъчно красноречиви), и българските политици, и българските учени-хуманитаристи, и българските граждани разбраха, че всъщност това не е изобщо някакъв си там формален ден, че е едно дипломатическо и общодържавно усилие, постигнато с много пот на международната сцена. Ето защо е прав покойният професор Пламен Цветков, който пледираше, че в действителност 22 септември е денят, който би трябвало да е национален празник на България, вместо 3 март. Така или иначе, независимостта е обявена и това е един от много успешните ходове на младата българска държава, сравним може би единствено с възторга на Съединението. Но ако 6 септември и последвалата война е време на общонароден подем, за 22 септември факторите, допринесли за безспорното постижение, са доста по-коварни и извъртяни, фактори дипломатически, не народнически. Та тъкмо върху тях ще спрем вниманието си в предаването „Премълчаната история” на 21 септември, ден преди Деня на независимостта. Гост: историкът доц. Николай Поппетров. Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

Хиляди вярващи прекараха нощта на Кръстова гора

А по традиция преди деня, в който православната църква почита Въздвижение на Светия кръст Господен, хиляди вярващи прекараха нощта под звездите в местността Кръстова гора в Родопите. Там беше отслужена Света литургия, а частица от разпятието на Христос беше изложена за поклонение.