29.10.2016

Съветът за сигурност ще гласува две предложения за резолюция за Сирия

Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес два проекта за резолюция, целящи въвеждане на примирие в сирийския град Алепо, предаде Франс прес. В проекта на Франци се призовава за прекратяване на сирийските и руските въздушни удари, и един на Русия, в който те не се споменават. В текста на руската проекторезолюция се настоява "за незабавно въвеждане на примирие по-специално в Алепо" и се призовават всички страни да допуснат хуманитарната помощ. Постоянният представител на Великобритания Матю Райкрофт заяви, че руският проект за резолюция е маневра на Русия, целяща "цинично да се отклони вниманието от необходимостта да се прекратят бомбардировките на Алепо". 

Още

Русия праща боен кораб от Крим за Сирия

Русия изпрати стражевия кораб от Черноморския флот "Сметливий" към бреговете на Сирия, за да се присъедини към руската бойна група и да остане няколко месеца.

Обстрелваха руското посолство в Сирия, няма жертви

Терористи изстреляли два минометни снаряда срещу сградата

Петте изумителни лъжи на Хилари Клинтън за Сирия

Трябва ли да се засили американската военна намеса в сирийската гражданска война

Русия и САЩ избегнаха на косъм сблъсък над Сирия

Руски изтребител профуча опасно близо край американски военен самолет над Източна Сирия. Това съобщиха американски военни представители в петък, подчертавайки рисковете от евентуална сериозна злополука във все по-пренаселеното въздушното пространство на обхванатата от война страна, пише Middle east eye. Инцидентът е станал на 17 октомври, когато руският изтребител ескортирал голям шпионски самолет, маневриращ в близост до американски военен самолет, заяви генерал-лейтенант Джеф Хариган от военновъздушните сили на САЩ. Руският самолет бе на по-малко половин миля, добави той. Друг военен източник от ВВС на САЩ, пожелал анонимност, заяви, че американският пилот почувствал турбуленцията, предизвикана от двигателите на руския самолет. Оказва се обаче, че руският пилот най-вероятно просто не е видял американския самолет, тъй като събитията са се случили през нощта, а самолетите летели без включени светлини. Инцидентът повдига сериозни въпроси около степента, в която пилотите са в състояние да проследят движенията на останалите самолети в пренаселеното въздушно пространство над Сирия. Водената от САЩ международна военна коалиция създаде гореща линия с руските военни, за да могат да обсъждат приблизителното местоположение на самолетите си и мисиите, които провеждат, с цел да се избегнат евентуални произшествия. В този случай обаче, американският пилот не е успял да се свърже с руския си колега....

Руски и американски самолет са се разминали на опасно близко разстояние над Сирия

Американски и руски изтребител едва не са се сблъскали над Сирия, съобщи генерал-лейтенантът от военновъздушните сили на Съединените щати Джеф Хариган, цитиран от Франс прес.Той обвини руския пилот, че не е отвърнал на повикванията на американския си колега на специално договорения за такива случаи от Вашингтон и Москва радиоканал. Инцидентът е станал на 17 октомври над източните части на Сирия. Руският изтребител е ескортирал разузнавателен самолет, като и двете машини са били със загасени светлини и са прелетели на по-малко от 800 метра от американската машина, чийто пилот докладвал, че е бил здраво раздрусан от турбуленцията.