20.10.2016

Рестарт за търга за Летище Пловдив с редуцирани условия

  До месец тръгват още няколко процедури за концесии на пристанища Рестарт с редуцирани изисквания за ниво на оператор се готви за Летище Пловдив. Това стана ясно от думите на министърът на транспортна Ивайло Московски пред депутати от ресорната парламентарна комисия. Причината за промяна в търга е, че в определения срок за подаване на оферти нямаше подадено нито едно предложение за стопанисване на аеропорта. Министърът обясни, че в един акт на министерски съвет ще се обяви прекратяването на сегашната процедура и стартиране на нова. Междувременно сме дали документацията на нашите консултанти, които подготвяха и този търг, уточни Московски. По думите му най-вероятно някои от условията и критериите ще бъдат променени, като те няма да са в частта засягаща инвестиции и концесионни такси. Министърът обясни, че към условията за товарооборот и пътникопоток, които са били заложени, никой оператор не е проявил интерес. Относно отдаването на концедия Летище София предстои отваряне на оферти на 21 ноември, съобщи още Московски. Предложенията трябваше да станат ясни още този месец, но по искане на инвеститори срокът беше удължен с месец. Не може да се каже в момента дали има интерес, коментира министърът. И допълни, че това което ще мога да говоря ще е след като се отворят офертите. Все още се чака и решението на Брюксел дали парите, коти още се вземат от концесията ще може да се предоставят на БДЖ за погасяване на дългове. В момента министерство на транспорта работи и по още редица обекти, които ще се отдават за стопанисване. До месец ще предвижда да започне процедурата за пристанищата Русе – изток и Русе – запад. Прави се и концесионен анализ за отдаване на терминал Зимовник към порт Русе, като също в рамките на месец може да започне. Подготовката за отдаване на пристанище Видин- център е към края си, а в понеделник ще бъдат отворени офертите на кандидатите за стопанисване на порт Видин-юг. На финален етап е и работата по интермодален терминал Пловдив, като скоро се очаква да бъде обявен търг и за неготовото стопанисване. Предконцесионен анализ се прави за отдаването на Летище Балчик. След заседанието на комисията министърът съобщи още, че терминалите, за провеждане на теоретични изпити за шофьорски книжки в София ще са готови до края на годината. А до март догодина те ще са налични и в дирекциите на ИА „Автомобилна администрация“ в цялата страна. До тогава ще е завършена и промяната на част от въпросите в листовките, по които вече се работи от експерти към ведомството. От август тази година влезе в сила регламентът, че всички кандидат-шофьори ще решават теоретичния изпит само в „Автомобилна администрация“. По този въпрос Московски коментира като „много интересни“ данните за преминалите успешно листовките. По думите му от 15 явили са 3 взимат изпита.

Още

Цветелина Бориславова иска летище Пловдив

Чаровната бивша половинка на премиера Бойко Борисов - бизнесдамата Цветелина Бориславова потвърди, че има интерес към концесията на Летище "Пловдив", предаде Марица. Тя е била засечена на късен работен обяд в ресторант Сентрал парк на Младежкия...

Антитерористично учение на летище Пловдив

За България няма конкретна заплаха от терористични атаки. Няма сигнали нито от нашите, нито от чуждите служби за евентуална опасност - това заяви на летище Пловдив вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов присъстваха на антитерористично учение, целта на което е да се оценят възможностите за реакция и координацията между отделните министерства.

Ликвидираха терорист на летище Пловдив

"Към момента няма реална заплаха за България от терористични атаки", заяви вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова на летище в Пловдив след края на 4-часовото антитерористично учение, която наблюдаваше заедно с главния секретар на МВР...

Куршуми летяха на летище Пловдив! Застреляха трима терористи, а 15 бяха ранени (СНИМКИ)

На територията на летище Пловдив бяха проведени тренировъчни действия в реално време. Главен комисар Георги Костов изрази задоволство от осъществения много бърз обмен на информация и добрата координация между участниците. 15 души, сред които 13 граждани, граничен полицай и барета, бяха ранени, а трима терористи - убити. Това се случи при учението, което продължи близо 4 часа.

Застреляха трима "терористи" на летище Пловдив, 15 ранени (Обзор+Снимки)

15 души, сред които 13 граждани, граничен полицай и барета, бяха ранени, а трима терористи - убити. Това се случи при учението на МВР на летище Пловдив, което продължи близо 4 часа. В него участваха 300 служители на вътрешното ведомство, на министерствата на отбраната, здравеопазването, транспорта, ДАНС, прокуратурата, БЧК.

Стартира антитерористичното учение на летище Пловдив

  Антитерористично учение на МВР и МО се провежда днес на летище Пловдив, пише БГНЕС. Учебната антитерористична акция ще започне в 10 часа и ще се проведе при следния сценарий: Терористи откриват огън срещу хора, чакащи на терминала. От тук нататък щаб ръководител – министърът на вътрешните работи и временен щаб, воден от директора на ОД на МВР Пловдив ръководят действията по обезвреждането. Единият от терористите ще бъде ликвидиран, останалите ще избягат и действията срещу тях ще се изнесат извън терминала. В учението ще участват и Спешна помощ, барети, статисти. На учението присъства вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР. Акцията ще продължи 2 часа.