27.10.2016

The Guardian: Бизнес лидери призовават Тереза Мей да избегне пълен Брекзит

Бизнес лидери са изпратили отворено писмо до министър-председателя на Великобритания Тереза мей, в което я призовават да избегне пълния Брекзит, съобщава вестник The Guardian.

Още

Тереза Мей обсъди последиците на "Брекзит" с представители на бизнеса в Ню Йорк

  Британският премиер Тереза Мей се срещна в Ню Йорк с ръководители на компании от „Уолстрийт“, за да обсъди с тях последствията от „Брекзит“, съобщиха осведомени източници, пожелали анонимност, предаде БГНЕС. Тереза Мей е в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН. Тя е запланувала в програмата си срещи с представители на деловите среди в САЩ и по-конкретно с ръководители на компании, имащи интереси във Великобритания. Мей се срещна и с ръководители на финансови институции, включително на американските бизнес банки „Голдман Сакс“ и „Морган Стенли“. Според източник, пожелал анонимност, британският премиер е разговаряла с ръководители на „Амазон“, Ай Би Ем и др., потвърждавайки информация на „Файненшъл Таймс“.

Брекзитът удари паунда

Страховете, породени от неясната позиция на британското правителство за Брекзита, удари по паунда, съобщава в. „Гардиън”. Скай нюз отбелязва, че британската валута в сряда се е сринала до $1,22 и до $1,11. Премиерът Тереза Мей вече наля масло в огъня като зави, че ръководеният от нея кабинет се готви за твърд Брекзит, свързан с напускането на Общия пазар, за да може Великобритания да получи пълна свобода и да наложи контрол на миграцията. В отговор опозиционната Лейбъристка партия вкара в парламента питане от над 100 въпроса, свързани с Брекзита. Междувременно британският бизнес в открито писмо до Тереза Мей посочи, че всеки модел на излизане от ЕС, който не включва пълен достъп на британските компании до Единния пазар на ЕС, трябва да бъде отхвърлен. При сценарий за „твърд брекзит“ загубите на Острова могат да достигнат до 66 млрд. паунда на година, пресмятат финансисти. Миналия петък британската лира удари рекордното 31-годишно дъно от $1,14. ...

Британски министър: Няма да има промяна при наемането на източноевропейски работници в строителството след Брекзит

Работниците от Източна Европа, ангажирани в строителството, ще могат да работят във Великобритания и след Брекзит, заяви министърът по въпросите на общините и местното самоуправление Саджид Джавид. В интервю за "Файненшъл таймс" той посочва, че правителството няма да прави по-трудно наемането на работници в сектора. Това означава, че поляците, румънците и българите, които основно работят като строители на Острова, попадат заедно с банкерите в списъка на властите от професии, за които няма да бъдат налагани ограничения в свободата на движение. Министърът на финансите Филип Хамънд по-рано бе заявил, че високо квалифицираните хора в сферата на финансите и бизнеса няма от какво да се притесняват, когато стане дума за новия имиграционен контрол. Премиерът Тереза Мей обаче бе обещала сделката по Брекзит да включва ограничения на имиграционния поток от Европа, така че след изявлеинето на Саджид Джавид правителството вероятно ще бъде подложено на натиск от консервативните депутати и привържениците на Партията за независимост /ЮКИП/ да се стреми към "твърд Брекзит", а не към така наречения "норвежки модел".

Британски профсъюзи: Обикновените работници ще платят цената за Брекзит

Председателката на Конгреса на профсъюзите, който обединява професионалните сдружения във Великобритания, Франсис О'Грейди, изрази загриженост, че в стремежа си да удовлетвори финансовия сектор и големите корпорации в преговорите с ЕС правителството ще пожертва правата на работниците. Не трябва да се допуска обикновените работници да платят цената за Брекзит, изтъкна О'Грейди, предаде БГНЕС.  На започващата днес конференция на организацията в Брайтън, профсъюзните лидери ще издигнат глас за запазване на изгодите от общия пазар и за такива действия от страна на властите, които да гарантират интересите не само на финансовите институции, но и на целия индустриален сектор. Лидерът на най-големия британски профсъюз „Юнайт“, Лен Маклъски, заяви, че „да си извън ЕС не означава, че трябва да си без работа“ и припомни, че за мнозина гласуването за излизане от ЕС е било по-скоро опит за гласуване на вот на недоверие на управляващите.  Коментарите на профсъюзните деятели идват на фона на проблемите на правителството на Тереза Мей да се справи с критиките от страна на видни бизнес-лидери, след като новият министър на международната търговия Лиъм Фокс нарече британския бизнес „дебел и мързелив“.

Лидери на британските профсъюзи се опасяват, че обикновените работници ще платят цената за Брекзит

Председателката на Конгреса на профъсюзите, който обединява професионалните сдружения във Великобритания, Франсис О'Грейди, изрази загриженост, че в стремежа си да удовлетвори финансовия сектор и големите корпорации в преговорите с ЕС правителството ще пожертва правата на работниците. Не трябва да се допуска обикновените работници да платят цената за Брекзит, изтъкна О'Грейди. На започващата днес конференция на организацията в Брайтън, профсъюзните лидери ще издигнат глас за запазване на изгодите от общия пазар и за такива действия от страна на властите, които да гарантират интересите не само на финансовите институции, но и на целия индустриален сектор. Лидерът на най-големия британски профсъюз „Юнайт“ Лен Маклъски заяви, че да си извън ЕС не означава, че трябва да си без работа, и припомни, че за мнозина гласуването за излизане от ЕС е било по-скоро опит за гласуване на вот на недоверие на управляващите. Коментарите на профсъюзните деятели идват на фона на проблемите на правителството на Тереза Мей да се справи с критиките от страна на видни бизнес лидери, след като новият министър на международната търговия Лиъм Фокс нарече британския бизнес „дебел и мързелив“.