24.10.2016

Какво става с Дойче банк?

Случващото се с Дойче банк е същинска драма. Тази голяма и реномирана банка вече не влиза в първите сто на банковата класация. Цената ѝ на борсата падна до 14 милиарда евро, а това означава, че Дойче банк се превръща в лесна плячка за всевъзможни спекуланти. Милиони и милиарди Причината: Дойче банк продължава да се бори с последиците от грешките си в миналото. Тя много амбициозно се беше включила в играта с ипотеки на пазара за недвижими имоти в САЩ и беше един от главните играчи на пазара на така наречените събпрайм-кредити. Това са кредити, отпускани на хора, за които всъщност е ясно, че не могат да ги изплатят. И когато през 2007-2008 година пазарът на недвижими имоти в САЩ рухна, веднага се срути и цялата тази къщичка от карти. Всички помним фалита на Лемън Брадърс, с който започна и световната финансова криза. Тогава се наложи много банки да бъдат спасявани с парите на данъкоплатците. На Дойче банк не беше оказана помощ, а тогавашният ѝ шеф Йозеф Акерман дори каза, че би се срамувал да получава държавна подкрепа. Сега установяваме, че тогава Дойче банк е била един от големите мошеници — натъпкала си е джобовете по нечестен начин и днес си плаща тъкмо заради това. Междувременно банката е въвлечена в над 7 800 съдебни спора по цял свят — и ще трябва да плаща наказателни глоби в размер на милиарди. Само американското Министерство на правосъдието иска от нея обезщетение в размер на 14 милиарда долара. В крайна сметка тази сума ще бъде много по-малка, но ник...

Още

Дойче веле: Столичният район на Белгия се присъедини към Валония в отказа си да одобри СЕТА

След белгийския район Валония и столичният Брюксел се отказа да одобри ратификацията на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА). В момента вече два от три района на страната са се обявили срещу нея, предаде руската редакция на Deutsche Welle.

Дойче веле: Момичето, което цитираше Корана, а се нахвърли с нож срещу полицай в Хановер

Тя е млада и радикализирана. На гарата в Хановер се нахвърля с нож срещу полицай. Властите смятат, че това представлява първия в Германия терористичен акт по поръчка на ИД, за което сега Сафия С. ще отговаря пред съда.

"Мителдойче цайтунг": Лъч надежда в бъдещата кариера на Меркел

Подкрепа за четвърти мандат на канцлерката Ангела Меркел изразиха влиятелни представители на Християн-социалния съюз (ХСС), младшият консервативен партньор на нейната партия Християн-демократичния съюз (ХДС) „Ако Меркел е готова отново да предложи своята кандидатура на канцлерския пост, аз ще й окажа пълна подкрепа“, заяви депутатката от ХСС Герда Хаселфелд, цитирана от вестник "Мителдойче цайтунг".

Дойче Веле: Тереза Мей: "Развод ми дай!" Но какъв?

Всеки новоизбран управник се ползва от една неписана привилегия - оставят го на мира през първите 100 дни от мандата му. И чак след това критиките са позволени, пише в анализ Дойче Вебле. В политиката това е традиция. Тереза Мей, британската министър-председателка, сега е точно на границата между двата периода. След юнската буря все още е спокойно около нея. Засега. Пък и още нищо не се е случило. Но постепенно започваме да се питаме какъв е нейният план?

Дойче веле: Тръмп като политическо буре с барут

Това беше последният – и досега най-съдържателният – дебат. Водещият от телевизия „Фокс” Крис Уолъс го направляваше прецизно и суверенно, пише в коментара си Инес Пол, публикуван в Дойче веле. И така доказа, че е било правилно тази консервативна телевизия за пръв път да получи домакинството на дуела между кандидат-президентите.

"Дойче веле" избухна за езика на родните политици след "байх*я" на Радан: "Пиле шарено", "Страх ли те е?" "А бе, бай Х." (18+)

Дебелите книги казват, че словосъчетанието „пиле шарено“ се използва за пренебрежително обръщение към мъж, обикновено млад и неориентиран, когато той се изказва неподготвен по дадена тема. Три седмици преди президентските избори, министър-председателят Бойко Борисов изригна словесно в парламента със заплахи към трима, подозирани в нелоялност към кабинета, свои министри: "Няма да допусна да се подигравате с мен и ГЕРБ! Лукарски, страх ли те е? Москов, „пиле шарено“ ли съм? Кунева, да спра ли парите на учителите, че сме ги били дали предизборно?“.