27.10.2016

Алексей Пушков коментира американските обвинения по адрес на Русия

„Русия я обвиняват в хакерски атаки тези американски агенции, които се кълняха, че АНС (Агенция за национална сигурност на САЩ – б.пр.) не се занимава с подслушване на американци и чуждестранни лидери“, написа в Twitter заместник ръководителят на комисията по международните въпроси в руската Държавна дума Алексей Пушков, цитиран от РИА Новости.

Още

Пушков: Дано атентатът в Ница да отрезви противниците на съюз с Русия

Терористичният акт в Ница трябва да окаже сериозно отрезвяващо въздействие върху западните лидери, които са против сътрудничество с Русия в борбата срещу тероризма, смята председателят на комисията по международни въпроси в Думата Алексей Пушков, предава РИА „Новости“ в петък (15 юли).

Експерт: Западните политици не мислят сериозно за военен конфликт с Русия

НАТО знае, че вече не е необходима и използва Русия, за да оправдае съществуването си, коментира руският печат завършилата във Варшава среща на високо равнище на алианса. Северноатлантическият алианс предпочита да се занимава с измислени предизвикателства, вместо с реални като тероризма, коментира на страниците на вестник "Известия" председателят на комисията по международните въпроси на Държавната дума Алексей Пушков.

Срещата във Варшава показва запазващото се ниво на недоверие между Русия и Алианса

В Москва оценяват завършилата среща на НАТО във Варшава като най-противоречивата за последните години, а практическите решения, отразени в приетите документи, според повечето руски експертите са в остър дисонанс с многобройните призиви на световните лидери за диалог с Русия.Противоречието се дължи на подхода, който е избрал Алиансът в отношението си към Москва: да съчетае диалога с Русия с политиката на сдържане чрез военни средства и усилване на отбраната на НАТО на границите с Руската федерация. В Брюксел и Вашингтон наричат този подход „Русия в 3D“, но не заради виртуалния му характер, а заради английската абревиатура DDD (dialogue -диалог, defense – отбрана, deterrence - сдържане). Русия не възприема изказаните тези, че тя представлява заплаха за Запада. Според местните експерти приравняването й със заплахата от ИДИЛ от страна на НАТО показва, както казва Алексей Пушков, ръководител на парламентарната комисия по външна политика в Думата, че организацията се завръща към периода на Студената война.   Според медиите в Москва, обещанието на НАТО да следи внимателно ситуацията в Черно море, Балтийско море, Средиземно море и Северния ледовит океан показва сериозното недоверие между Русия и НАТО.

Путин: Русия не се е месила в референдума на Великобритания

Руският президент Владимир Путин, който е на посещение в узбекистанската столица Ташкент за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, коментира изхода от референдума във Великобритания. Русия не се е месила в референдума за излизане от ЕС, проведен вчера, подчерта Путин, като добави, че изборът е направен от британските граждани. Руският президент заяви, че Москва ще анализира последствията от вота и ще се опита да намали ефекта върху руската икономика.  От своя страна, външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че не знае как "Брекзит"-ът ще повлияе върху ситуацията в ЕС.Според председателя на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, Валентина Матвиенко, изходът от референдума във Великобритания е свидетелство за противоречията в Евросъюза. Матвиенко го сравни с "гръм от ясно небе" и добави, че след него много неща може да се изменят. Председателят на парламентарната комисия по външна политика в Руската дума Алексей Пушков определи случилото се като  земетресение с дълготрайно измерение.Заместник-министърът на енергетиката на Русия Алексей Текслер прогнозира, че изходът от британския референдум няма да повлияе на реализирането на газопровода „Северен поток 2“. Според него обаче "Брекзит" може да повлияе в краткосрочен план върху нивото на цените на петрола и газа, което може да се отрази и върху руската икономика.

Пушков: Обама трябва да си вземе обратно думите за Русия

Председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Алексей Пушков заяви, че Барак Обама трябва да си вземе обратно думите за Русия, по-точно сравнението с „Ислямска държава“, информира RT.

Русия реагира бурно след мача на Европейското първенство по футбол в навечерието на националния си празник

Мачът между националните отбори на Русия и Великобритания се превърна в истинско отражение на сложните отношения между Москва и Лондон през последните години, което придаде в известна степен и политически характер на двубоя. Политици и водещи фигури във външната политика в Москва реагираха бурно на отбелязания от руския отбор гол в последния възможен момент от мача. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова написа във Фейсбук „ураааа“, докато председателят на парламентарната комисия по външна политика Алексей Пушков нарече случилото се „чудо“, а неговият колега, председателят на външната комисия във федералното събрание на Русия Константин Косачов, определи гола на тима на страната му като възможност, при която сънародниците му са показали в действителност какво могат, когато се мобилизират.  Днес в Русия се отбелязва и 26-та годишнина от обявяването на декларацията за независимост, отворила пътя и към излизането й от състава на бившия Съветски съюз. Тази дата не оставя равнодушен никого както сред политиците, така и сред анализаторите в Москва. За руските комунисти тази дата и събитието, свързано с независимостта на Русия и ролята на първия демократично избран президент Борис Елцин, не е донесла нищо позитивно, а напротив дори е способствала за разпадането на бившия Съветски съюз. Генадий Зюганов дори предложи националният празник на Русия да бъде преместен на 28 юли, когато Русия приема християнството, идея която бе отхвърлена от Кремъл. Според политическите наблюдатели обаче именно 12 юни е денят, в който е бил възстановен руският суверенитет и държавност. Социолози от центъра „Левада“ извършиха допитване сред 1600 души как се отнасят към този празник. Според данните, се оказва, че 44% от анкетираните и досега са убедени, че той се нарича „Ден на независимостта на Русия“, а само 38% знаят, че това е „Денят на Русия“. Една пета от допитаните са се затруднили да отговорят в какво се е превърнала за тях независимостта. Въпреки това, Денят на Русия си остава празник и неработен ден в страната. Според допитването 14% от работещите руснаци ще прекарат 12 юни у дома, в семеен кръг, а 11% – на вилата или на село. Също толкова възнамеряват да работят на националния празник на страната им. Всеки десети е планирал пътуване сред природата на излет. За 9% Денят на Русия не се отличава с нищо от обикновената събота или неделя, също толкова граждани искат да го използват просто за „почивка“. На 12 юни 5% планират разходки из града или в парка и по-далечни пътешествия, а 2% желаят просто да се наспят. 11% от участвалите в допитването нямат конкретни планове за деня.