29.10.2016

Още

Ромка от България: Обещаха ми да бера банани в Швейцария, но...

"Нойе Цюрихер Цайтунг": Трафиканти на хора използват все по-перфидни методи

Покъртителна история! Нашенка в Швейцария: Обещаха ми доходна работа, а ме накараха да проституирам

От години насам търговията с хора носи значително по-високи печалби, отколкото търговията с наркотици и оръжия. А България и Румъния са двете европейски страни, които "произвеждат" най-голям брой жертви на трафик на хора. В статия по тази тема швейцарският ежедневник "Нойе Цюрихер Цайтунг" посочва, че в България редица престъпници и трафиканти на хора се възползват от корупцията и правната несигурност в страната и измислят все по-перфидни методи за примамване на жертвите си.

В Швейцария ще се състои ключова фаза в преговорите по Кипърския въпрос

Известният швейцарски курорт Мон Пелерин ще бъде домакин на ключова фаза в преговорите по Кипърския въпрос, която ще определи резултата от тях. В него от 7 до 11 ноември лидерите на двете етнически разделени кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще дискутират проблемите на територията и териториалните корекции при федералното обединяване на страната. Мястото и времето на срещата бяха окончателно решени след продължилата близо 5 часа и завършила в полунощ среща на лидерите. Териториалното уреждане е един от най-трънливите и болезнени въпроси с възлово значение за обединението на Кипър като федерация с две зони – на кипърските гърци и кипърските турци. На преговорите в Швейцария за първи път в продължаващия пето десетилетие мирен процес ще бъдат обсъждани конкретни карти, области, населени места. Двете страни имат сериозни различия по бъдещото териториално устройство, за което са прокарали много "червени линии", засягащи стотици хиляди хора. Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ трябва да приемат взаимни отстъпки, като са подложени на изключително силен политически, икономически, социален натиск. Кипърските гърци искат по-голям процент от окупираните територии да премине към тяхната администрация, в съответствие със съотношението между населението в двете части на разделената страна, което ще даде възможност около 60% от бежанците – около 100 000 души, да се върнат по родните си домове. Една от най-оспорваните е съдбата на град Морфу и селскостопанският район около него, който е поставен като "червена линия" и от двете страни. Без решение по бъдещите териториални корекции не може да се затвори главата за връщането на собствеността и изплащането на компенсации на бежанците от двете общности, което също е ключова глава в преговорите. Лидерите на двете кипърски общности вече изразиха надежда, че задграничната им среща ще проправи пътя за последната фаза на преговорите в съответствие с общата им ангажираност да постигнат споразумение в рамките на 2016 г. Ако те се договорят по териториалния въпрос, следва конференция заедно с представители на страните-гаранти Великобритания, Гърция и Турция по проблемите на сигурността и гаранциите на бъдещия федерален Кипър.

Обещаха ми доходна работа в Швейцария, а ме накараха да проституирам

"Обещаха ми доходна работа в Швейцария, а там ме накараха да проституирам", казва една българка, станала жертва на безскрупулни трафиканти на хора. Днес търговията с хора е по-печеливша от бизнеса с наркотици и оръжия. "В България редица престъпници...

Zamunda е офлайн заради голяма хакерска атака в Швейцария

Технически проблем на хостинг компанията, където се хостват сайтовете zamunda, е причина за изчезването на сайтовете. Това заяви собственикът на "Арена-БГ" Елиан Гешев. По думите на Гешев е имало хакерска атака срещу хостинг компанията, която е швейцарска. Това не е атака конкр

Швейцария ще ни помага за доброволни пожарни команди

Дарение от Швейцария на оборудване и материали за нуждите на общините за гражданска защита, както и за Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПОГЗ) бе договорено при посещението на Даниел Панов, председател на УС на Националното сдружение на общините в България и кмет на Велико Търново.