26.10.2016

Решено: Руската военна авиация остава в Сирия безсрочно (СНИМКИ/ВИДЕО)

Държавната дума ратифицира руско-сирийското споразумение за безсрочно разполагане на авиационна група на Руската Федерация на територията наСирия, съобщи ТАСС. Документът беше подписан на 26 август 2015 г. в Дамаск, а близо година по-късно, на 9 август 2016 г., руският президент Владимир Путин го внесе за разглеждане в долната камара на парламента.

Още

Путин подписа закона за руската военна база в Сирия

Летището в Хмеймим е предоставено за ползване безвъзмездно

Владимир Путин подписа законa за руската военновъздушната база в Сирия

Споразумението за базиране на руски бойни самолети на сирийска територия бе подписано на 26 август в Дамаск. То е безсрочно и влезе в сила от момента на сключването

Да не стане от играчка – плачка? Самолет на САЩ отново прелетя край руската база в Сирия

Патрулен самолет за борба с подводници на ВМС на САЩ P-8A Poseidon прелетя покрай руската авиобаза Хмеймим в Сирия. Това съобщи Интерфакс, позовавайки се на данни на западни медии, следящи придвижването на военната авиация.

Руската „Тарантула” с ракети „Москит” пристигна в Сирия

 На 23 юли през Босфорския пролив от Средиземно море в Черно пристигна корветата „Серпухов” с ракети „Калибър” на борда. Няколко дни по-рано в сирийския Тартус корабът бе сменен от големия ракетен катер „Ивановец”, наричан на Запад „Тарантула”. До бреговете на Сирия в състава на средиземноморския флот на Русия изпълняват задачи най-новите малки ракетни кораби „Серпухов” и „Зелени дол”, снабдени с ракетите „Калибър”. По-рано тези два корвета един път на няколко месеца се сменяха един друг на вахта в Средиземноморието.   Съвременният малък ракетен кораб „Серпухов” е корвета от модернизирания проект 21631 „Буян-М” с увеличена водоизместимост и снабден с най-новото високо точно оръжие – универсален огневи корабен комплекс, позволяващ използването на ракетите „Калибър” и „Оникс”.   Сега за първи път „Серпухов” до бреговете на Сирия смени не „Зелени дол”, а големият ракетен катер „Ивановец” (проект 12411 „Мълния”, по класификация на НАТО – Tarantul-class corvettes). Големият ракетен катер е предназначен за унищожаването на военни надводни вражески кораби и десантни съдове в морето и пунктове на базиране. Освен това, в стандартните му задачи влиза прикриването на руските кораби от надводни и въздушни заплахи.   Основното оръжие на „Тарантулата” са 4 пускови установки с противокорабни свръхзвукови ракети 3 М-80 „Москит”.   Тази крилата свръхзвукова самонасочваща се ракета след старта първи тръгва нагоре, а след това се снижава до маршова височина на полета, около 20-тина метра, при приближаване на целта ракетата се снижава до 7 метра. Скоростта ѝ е 2,35 2,35 Мах.   Благодарение на голямата си скорост и тежка бойна част (150 кг) ракетата е способна да потопи не само кораби от среден клас, но крайцери на противника. Дължината на полета на „Москит” е 120 километра.   Освен това, в носовата част на големия ракетен крайцер е монтирана автоматична артилерийска установка АК-176 М с калибър 76,2 мм, а на кърмата за борба с ниско летящи противокорабни ракети са разположени две шестстоволови 30/54 АУ АК-630М с два лентови пълнителя с по 2000 патрона и запасна лента с 1000 патрона всяка.   Установките стрелят на 4000 километра. В нормативен режим се стреля на откоси – 4-5 – по 20-25 изстрела. На дистанция за най-ефективен огън се стреля на откоси по 400 изстрела в интервал от 3-5 секунди.   Също е известно, че ракетните катери от проекта  241 са снабдени със системата за радиоелектронна борба „Вимпел-Р2”.

Руската „Тарантула” с ракети „Москит” пристигна в Сирия (СНИМКИ/ВИДЕО)  

На 23 юли през Босфорския пролив от Средиземно море в Черно пристигна корветата „Серпухов” с ракети „Калибър” на борда. Няколко дни по-рано в сирийския Тартус корабът бе сменен от големия ракетен катер „Ивановец”, наричан на Запад „Тарантула”.

WSJ раздуха ЛЮБОПИТНИ ПОДРОБНОСТИ за бомбардираната от руската авиация секретна база на САЩ в Сирия

The Wall Street Journal публикува материала на Адам Ентус и Гордън Луболд Russian Strikes on Remote Syria Garrison Alarm U.S., в който дава подробности за авиоудара, нанесен на 17 юни от руската авиация по лагер край селището Ат Танф на сирийско-йорданската граница. Той е използван активно от американски и британски спецназ, но предния ден британците го напуснали. Всъщност това е случката, раздухана до небето вчера от FOX News, за която информира и БЛИЦ. ледва текстът: