27.10.2016

Още

Километрична е опашката на "Капитан Андреево" в посока България (СНИМКА)

Очевидец съобщава за дълга опашка на граничен пункт "Капитан Андреево". Колоната от автомобили, дълга няколко километра, е била на влизане от Турция в България, предаде Нова телевизия.

Прокуратурата привлече като обвиняеми трима афганистанци и един българин по обвинение за каналджийство

Районна прокуратура-Свиленград привлече като обвиняеми трима афганистански граждани, на 30 г., на 21 г. и на 19 г., за превеждане на чужди граждани през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта – престъпление по чл. 280 ал.2 т. 1 и т.3 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив, предаде Фокус. Като обвиняем е привлечен и българският гражданин А.Д., на 26 г., за подпомагане на чужденци да пребивават в страната в нарушение на закона с цел имотна облага – престъпление по чл. 281 ал. 2 от Наказателния кодекс. На 25 октомври 2016 г., в 10 часа, в района на село Маточина, общ. Свиленград, служители на „Гранична полиция“ спрели за проверка лек автомобил - пикап, управляван от българския гражданин А. Д. В колата пътували 10 чужденци, сред които пет деца, трима мъже и две жени. Установено е, че те са граждани на Ирак. Няколко часа преди това чужденците преминали нелегално границата от Турция в България, водени от тримата афганистанци. Иракските граждани обяснили, че всеки от тях заплатил по 1 500 долара на други каналджии в Турция, за да бъдат преведени от Турция в България. Афганистанските граждани и българинът А.Д. са задържани до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Районна прокуратура-Свиленград привлече като обвиняем и турски гражданин, на 16 г., за превеждане на чужди граждани през границата на страната, между които и непълнолетно лице – престъпление по чл. 280 ал. 2 т. 1 и т. 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. На 24 октомври 2016 г., около 19 часа, в района на село Маточина, общ. Свиленград, служители на „Гранична полиция“ са задържали група от 11 лица, от които трима мъже, две жени и шест деца – сирийски граждани. Установено е, че те преминали незаконно границата от Турция в България, водени от 16-годишния турски гражданин. Сирийците твърдят, че платили по 1000 евро на друг турски каналджия, за да влязат в България. Те са настанени в Разпределителен център за бежанци.  Районна прокуратура-Свиленград извършва разследване и по досъдебно производство за незаконно превеждане през границата на страната на друга група чужди граждани. На 25 октомври 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил, превозващ авточасти от Иран за Франция. При извършените проверки в товарното помещение били открити осем лица, всички сирийски граждани, между които и три деца. Установено е, че те били качени в камиона без знанието на шофьора, докато изчаквал да навлезе в турския граничен пункт - Капъкуле. Целта на пътуване на чужденците е била България. По случая се извършват процесуално-следствени действия. 

Ремонтите по магистралите продължават

На 18.10.2016 г. ще има и по-значителни, но временни разкъсвания и намаления на облачността. След обяд облачността над цялата страна отново ще се увеличи, но ще остане без валеж. Вятърът ще е слаб от изток и североизток, в Дунавската равнина и Източна България временно умерен. Дневните температури ще останат без съществена промяна и максималните ще са между 10° и 15°, в София около 11°. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Автомагистралите; • път I-1 Видин-Ботевград; • път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата“; • път I-4 п. в. „Коритна“-Велико Търново-Шумен; • път I-5 Русе-Велико Търново; • път I-8 ГКПП „Калотина“-ГКПП „Капитан Андреево“; • път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас; • път II-18 Околовръстен път София; • път II-19 Симитли-Гоце Делчев; • път II-86 Пловдив-Смолян; • път II-99 Бургас-Царево;   Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.   ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ:   АМ „Тракия“: област София: поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 15+940, се затваря дясното платно в посока Бургас. Движението се прехвърля двупосочно ...

Задържаха в България заподозрени във връзка с Гюлен, върнаха ги в Турция

  Седем мъже, заподозрени в участие в организацията на Фетхуллах Гюлен и заловени в България, са предадени на турските власти през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле, съобщава БГНЕС. Бегълците са открити от български гранични и полицейски служители при проверка на каросерията на ТИР с турска регистрация, пътуващ към Румъния. Сред тях са трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в.“Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин. За всички има издадени заповеди за незабавен арест заради връзки с организацията ФЕТО, обявена за извършител на преврата от 15 юли т.г. Разследването се води от сектора за борба с контрабандата и организираната престъпност в дирекцията на полицията в Одрин, съобщава информационната агенция „Доган“. Учителят е разпитан и след видеоконферентна връзка със съда в Бурдур от него е свалено обвинението за опит за незаконно преминаване на границата. Пуснат на свобода, той се качва на автобус за Истанбул, но отново е задържан, вече с обвинението за членство в обявената за терористична организация ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Мъжът е вече зад решетките на одринския затвор. Останалите от групата са транспортирани до градовете, в които властите са ги обявили за издирване и задържане. Шофьорът на камиона е все още в България и след изтърпяване на наказанието си за незаконен трафик на хора ще бъде предаден на Турция. Не е известно точното място, където е задържан той, както няма и данни за това на територията на коя държава бегълците са се качили и укрили сред товарите в каросерията. При разпитите в полицията заловените са отричали, че имат намерение да избягат в Румъния. 

Предадохме на Турция 7 гюленисти, заловени у нас

Седем мъже, заподозрени в участие в организацията на Фетулах Гюлен и заловени в България, са предадени на турските власти през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле. Бегълците са открити от български гранични и полицейски служители при проверка на каросерията на ТИР с тур

Проблем в системата затвори "Капитан Андреево" за 6 часа

Повече от 6 часа бяха блокирани снощи наши сънародници на граничния пункт Капитан Андреево. Както ви казахме и в късните новини - сериозна опашка от автобуси и автомобили имаше на границата ни с Турция, предаде БНТ. Очевидци твърдяха, че след смяната на митничарите в 20 часа, се оказало че няма човек, който да проверява преминаващите автобуси. На пътуващите им е отнело повече от 2 часа, за да преминат границата с Турция и още 4 часа, за да влязат в България. От пресцентъра на "Гранична полиция" обясниха, че е имало проблеми в системата на турските гранични власти. След повече от 6 часа престой на границата, сънародниците ни вече са у дома.