27.10.2016

Още

Владо Николов: За първи път ще участват 72 отбора в Скаут лигата тази година

"За първи път в проекта ще участват 72 отбора, родени след 2003 година – 36 при момчета и 36 при момичета, разделени в шест региона из цялата страна. Провеждането на турнирите ще започне в края на ноември с двубоите при момичетата. В първата седмица на декември пък ще започнат момчетата.” Това заяви генералният секретар на БФ Волейбол Владимир Николов по повод второто издание на Скаут лигата по волейбол, пише БГНЕС. Уникалният проект за развитието на най-малките състезатели във волейбола стартира през изминалата година, като започна с шест отбора момичета, за да завърши с Гала-фестивал, с участието на 20 тима от цяла България. . „Схемата на турнира предвижда два квалификационни кръга, финали, а за завършех и един международен турнир, който ще бъде черешката на тортата. В него ще участват шестте най-добри отбора от България, както и тимове от чужбина”, допълни още Николов. Проектът на БФВ се осъществява със съдействието на генералния спонсор – корпорация "Развитие" и нейния главен мениджър Александър Александров. Надпреварата ще стартира в края на ноември във всичките шест региона на България - Витоша (София и областта), Хемус (Северна и Северозапдна България), Струма (Югозападна България), Тракия (Южна България) Странджа (Югоисточна България), и Добруджа (Източна България). Първо започват момичетата, като турнирите ще бъдат от 25 до 27 ноември едновременно с шест турнира в цялата страна. Следващата седмица са момчетата, които ще играят от 2 до 4 декември едновременно във всички региони. В София турнирите ще бъдат в столичната зала "Христо Ботев" в две поредни седмици. Сред градовете-домакини освен София е бъдат още Варна, Бургас, Етрополе, Разлог, Кърджали, Смолян и др. Идеята на организаторите е да бъде обхванат периметъра на цялата страна. Основната цел на Скаут лигата е натрупване на повече мачове и опит сред подрастващите, както и открояването на талантливи деца. Проектът дава възможност на треньорите да се запознаят с максимален брой състезатели, чрез които да бъде направена качествена селекция за националните отбори в бъдеще. 

Скаут лигата по волейбол вече със 72 отбора

Вторият сезон на Скаут лигата по волейбол за търсене и развитие на талантливи малки състезатели стартира със 72 отбора. Началото през миналата година бе само с момичета и то в 6 тима, сега вече ще се включат и момчета до 13-годишна възраст. Участниците са разделени по-равно и в шестте региона на България, като всеки регион ще бъде представен с по шест отбора. Проектът е на Българска федерация по волейбол съвместно с корпорация "Развитие". Надпреварата стартира в края на ноември във всичките шест региона на България - Витоша (София и областта), Хемус (Северна и Северозападна България), Струма (Югозападна България), Тракия (Южна България), Странджа (Югоизточна България) и Добруджа (Източна България). Първо започват момичетата, като турнирите ще бъдат от 25 до 27 ноември едновременно с шест турнира в цялата страна. Следващата седмица са момчетата, които ще играят от 2 до 4 декември едновременно във всички региони. В София турнирите ще бъдат в столичната зала "Христо Ботев" в две поредни седмици. Сред градовете домакини ще бъдат - София, Варна, Бургас, Етрополе, Разлог, Кърджали, Смолян. Идеята на организаторите е да бъде обхванат периметъра на цялата страна. Форматът предвижда изиграването на два кръга във всеки регион, след което следват финали. Накрай ще има международен турнир за купа "Развитие", в който ще участват шестте най-добри състава при момичетата и момчетата, както и отбори от чужбина. Основната цел на Скаут лигата е натрупване на повече мачове и опит сред подрастващите, както и открояването на талантливи деца. Проектът дава възможност на треньорите да се запознаят с максимален брой състезатели, чрез които да бъде направена качествена селекция за националните отбори в бъдеще. 

Облачно време, но почти без валежи

Атмосферното налягане ще се понижава и ще е близко до средното за месеца. Днес ще бъде предимно облачно. Преди обяд на места, главно в западните райони ще има превалявания от дъжд. Временни разкъсвания и намаления на облачността ще има около обяд, но по-късно през деня отново ще се увеличи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 12 и 17°, малко по-високи в централните и източните части на Южна България. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). По Черноморието ще бъде предимно облачно, след обяд с временни разкъсвания на облачността. Без валежи. Максималните температури ще са между 16 и 19°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Над планините ще бъде предимно облачно. Преди обяд на много места в масивите от Западна България все още ще превалява дъжд, но валежите ще спират. Ще духа умерен, по високите и открити части и силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 7°.

Идват облаци

През следващото денонощие ще бъде предимно облачно. Временни разкъсвания и намаления на облачността ще има в събота около обяд, но по късно през деня отново ще се увеличи. Над западните и планинските райони от страната все още ще превалява, но валежите ще отслабват, съобщават от НИМХ към БАН. Минималните температури ще са между 5 и 10°. Максималните, в повечето места, ще са между 12 и 17°, малко по-високи в централните и източните части на Южна България. Атмосферното налягане ще се понижава и ще остане малко по високо от средното за месеца. Над планините ще бъде предимно облачно. Преди обяд на много места в масивите от Западна България все още ще превалява дъжд, а в сутрешните часове по най-високите върхове - сняг, но валежите ще спират и през деня ще е почти без валежи. Ще духа умерен, по високите и открити части и силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 7°. По Черноморието ще бъде предимно облачно, след обяд с временни разкъсвания на облачността. Без валежи. Максималните температури ще са между 16 и 19°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала....

През почивните дни ще е топло, следващата седмица започва с дъжд

  Слънцето и облаците ще се редуват през предстоящите почивни дни. Валежи се очакват само на места в неделя. От понеделник времето ще се развали и ще застудее, пише БГНЕС. В съботния ден дневните температури ще бъдат между 15 и 20 градуса. Ще има разкъсана облачност, като валежи не се очакват. Сутрешните температури ще бъдат ниски – между 2 и 8 градуса. В неделя слабо ще захладнее. Ще има повече облаци над източната половина от страната, като се очаква там да превали дъжд. Максималните температури ще бъдат между 15 и 20 градуса, по-ниски по Черноморието, по-високи в Югозападна България. За София – около 18 градуса. Новата седмица ще започне със захлаждане и валежи от дъжд. В понеделник – 17 октомври ще вали над цялата страна. Температурите ще се понижат и ще бъдат между 8 и 14 градуса, по Черноморието около 15-16 градуса. За София минимална температура около 7, максимална около 12 градуса. Във вторник – 18 октомври, ще остане хладно и предимно облачно, като дъжд се очаква да превалява само по Черноморието. Дневните температури ще бъдат между 9 и 15 градуса, за София около 14 градуса. В сряда – 19 октомври се очаква да има малко повече слънце, валежите навсякъде ще спрат. Дневните температури ще се повишат с градуса-два и ще бъдат между 12 и 18 градуса, за София около 15 градуса. В четвъртък – 20 октомври ще се заоблачи повече, но не се очакват валежи. Максималните температури навсякъде ще бъдат над 15 градуса, като ще достигат около 19 градуса в Южна България. В петък – 21 октомври ще има и слънце, и облаци, като ще превалява дъжд в Северозападна България. Температурите остават същите – между 16 и 19 градуса. В събота и неделя времето ще остане без съществена промяна. 

Очаква ни хладна и дъждовна седмица

  Седмицата започва с дъждовно и студено време. Дъжд превалява над Западна и Северна България, като температурите през целия ден ще останат около 10-13 градуса в районите с валежи, предаде БГНЕС. В Южна и Източна България дневните температури ще останат по-високи, на места ще достигат около 20 градуса, като в тези райони слънцето ще се показва по-често. Във вторник – 11 октомври, съществена промяна на времето не се очаква, като дъждовните облаци ще се преместят на изток и валежи ще има над цялата страна, повече над източната половина. Температурите също няма да се променят особено и ще бъдат между 14 и 20 градуса, в София 14 градуса. В сряда – 12 октомври, отново ще има валежи на места, но слънцето ще се показва по-често. Максималните температури в Западна България ще останат под 20 градуса, в Южна и Източна България ще бъде малко по-топло до около 20-22 градуса. В София ще бъде около 13 градуса. В четвъртък – 13 октомври, над цялата страна валежите ще спрат, ще бъде слънчево – в Северна България с температури между 14 и 17 градуса, в Южна България – по-топло – до около 23 градуса. В София термометърът ще показва около 14 градуса, но сутрешната температура в района на столицата ще се понижи и ще бъде около 3 градуса. В петък – 14 октомври, ще бъде предимно слънчево, с разкъсана облачност, отново без валежи. Температурите ще останат без съществена промяна – по-ниски в Северна България – около 16-17 градуса, по-топло ще бъде в Южна и Югозападна България – до 24-25 градуса. В София ще бъде около 16 градуса. В събота – 15 октомври – ще се заоблачи над цялата страна, ще има и валежи от дъжд на места. Дневните температури ще останат между 15 и 20 градуса, за София около 19 градуса. И в неделя – 16 октомври – ще остане предимно облачно, с валежи на места. Максималните температури ще останат около 18-22 градуса.