27.10.2016

ЦИК ще надзирава бюлетините от отпечатването до предаването

Централната избирателна комисия ще осъществява контрол при отпечатването на бюлетините за предстоящите избори за президент и на националния референдум на 6 ноември. Това става ясно от решение на Комисията, публикувано на сайта на ЦИК.

Още

До 2 години ще заработи модерният циклотрон на БАН, който стои на склад от януари

До две години се очаква да заработи новият модерен циклотрон в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Апаратурата за него беше изработена и доставена у нас през януари 2016 г. и още тогава се обяви началото на строежа на специалната сграда, в която ще се помещава, а планът беше да заработи от 2017 г. Днес след посещение на премиера Бойко Борисов на мястото обаче стана ясно, че все още предстои обявяването на обществена поръчка за строежа, а парите за него - 3 млн. лв. -...

ЦИК: Близо четвърт милион лева отиват за новата методика за калкулиране на гласовете

Около 250 000 лева засега ще струва новата методика за калкулиране на гласовете на изборния вот. Това съобщи на брифинг председателят на ЦИК Ивилина Алексиева-Робинсън. Тя коментира обширно последните три приети от парламента промени в Изборния кодекс, 10 дни преди изборите.

От ЦИК показаха бюлетините за вота и референдума

От ЦИК показаха бюлетината, с която ще гласуваме за президент и вицепрезидент на 6 ноември. В нея са вписани имената на всички кандидати.

ЦИК иска още 250 000 лева за обработка на резултатите от вота заради новите правила

Председателката на комисията декларира, че промените в изборните правила ще бъдат отчетени точно и навреме

Премиерът посети площадката, където се изгражда най-модерният циклотрон на Балканите  

  След 2 години се очаква да заработи циклотронът, който ще произвежда изотопи, необходими за лечение на онкологични заболявания. Това стана ясно днес при посещението на премиера Бойко Борисов на площадката, където ще е разположен комплексът: Това си е една мини ядрена централа – обясни премиерът. Ще изглежда ето така, както  в Страсбург.  Да напомня само, че десетилетия наред изотопите за лечение на онкоболните идваха от Унгария и Чехия със самолети, разпадаха се половината по пътя до тук, а хората, които ги чакаха, не знаеха дали последните ще имат достатъчно силни изотопи.  Направете сметка колко пара е изтекла от България и колко народ е загинал, чакайки в мъки и от нерви. Новият циклотрон ще е в съседство със стария мини изследователски реактор, строен в далечната 1956 година, който се намира на няколко километра от центъра на София. Съоръжението ще позволи у нас да се произвеждат така необходимите за медицината изотопи. Циклотронът е произведен по поръчка, доставен в началото на тази година. Сега правителството осигури три милиона лева за построяване на сградата, в която ще се постави. Ускорителят на частици ще е най-модерният на Балканите. Институтът по ядрена енергетика към БАН има амбиция циклотронът да помогне нашите изотопи по-бързо да стигат до съседните страни  - Сърбия, Македония и Гърция, както и в комплекса да се обучават студенти, а  изследователската дейност отново да върне в България наши учени, напуснали страната ни.  

Борисов при откриването на Циклотронен център в София: Уникално! Дано скоро имаме и нобелист (Видео)

Благодаря на Департамента на САЩ по енергетика затова, че отделиха пари за нещо, което касае не само здравето на хората, но и двата основни приоритета на правителството – образование и здраве