26.10.2016

Честваха 46 години от създаването на Трети дивизион миночистачни кораби

На 7 октомври 2016 г. в Пункт за базиране Варна се състоя ритуал по отбелязване празника на Отряд противоминни кораби и бе чествана 46-та годишнина от създаване на Трети дивизион миночистачни кораби.

Още

Стартира проект насочен към адаптирането на законно пребиваващи у нас хора от трети страни

Започва проект, насочен към подпомагане на лица, получили международна закрила на територията на Европейския съюз, както и на други законно пребиваващи у нас граждани на трети страни, съобщава БГНЕС. Дейностите по проекта се финансират от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейския съюз и от националния бюджет, чрез МВР. Той е с продължителност 12 месеца, трябва да приключи септември догодина и е за подпомагане на минимум 900 души. Той ще се осъществи от БЧК и партньорска организация – асоциация Форум. Николай Тодоров от БЧК посочи, че целта на проекта е да се предоставят различен тип услуги под формата на подкрепа, която да спомогне адаптацията и последващата интеграция на гражданите от трети страни, които законно пребивават на територията на България. Това са хора, които не са от ЕС и трябва да имат законно основание – получили някаква форма на статут за пребиваване. Ще има три големи групи дейности - сред тях административни и правни услуги, на медицинска, психологическа и социална помощ и като част от тях е улесняване комуникацията с институциите на гражданите от трети държави. Мария Карагьозова – председател на асоциация Форум разказа за дейността, свързана с предоставяне на административни и правни услуги, която те ще изпълняват. В проекта ще работят 10 висококвалифицирани експерти. „Нашата дейност ще бъде свързана не само с разясняването на техните права от административна и правна гледна точка, но за нас ще бъде много важно те много ясно да разберат и своите задължения като лица законно пребиваващи на територията на ЕС“, каза тя. Карагьозова отбеляза, че за тях е важно техните първоначални очаквания да бъдат адаптирани към реалността. Така сред темите на консултациите, които очакват да потърсят тези хора, е събиране на семейство, как да се регистрират в бюрата по труда, как да правят своите адресни регистрации, какви са възможностите да се включат в образователната система на страната на всички нива, как биха могли да регистрират юридическо лице и да стартират свой собствен бизнес и др. Към 1 октомври в България има официално регистрирани 6 564 души от Афганистан, от Ирак 3731, от Сирия 1629, от Пакистан -1283 , от Иран - 311, каза д-р Надежда Тодоровска зам.-генерален директор на БЧК “Интеграцията е двустранен процес”. 

Еврозоната одобри 2,8 млрд. от третия спасителен пакет за Гърция

Представители на Еврозоната съобщиха, че са одобрили отпускането на 2,8 млрд. евро на Гърция от третия спасителен пакет за страната, след като южната ни съседка е въвела необходимите реформи, за да удовлетвори кредиторите от Европейския съюз, предава гръцкият вестник Kathimerini

Кейт Уинслет не случи и с третия си съпруг

41-годишната холивудска звезда Кейт Уинслет се развежда с третия си съпруг 38-годишния Нед Рокенрол, твърди Popcornnews. Слуховете, че между двамата нещата не вървят, се появиха преди няколко месеца, след като таблоидите забеляха, че повече от годината двойката не се е появявала заедно на светски събития.

Дутерте: САЩ да не ни третират като куче

„САЩ могат да забравят за военно споразумение с Филипините, ако продължа да бъдат президент по-дълго.“ Това бе заявено от филипинския президент Родриго Дутерте, цитиран от „Ройтерс“. Дутерте подчерта, че е против, каквото и да е присъствие на чуждестранни военни сили на територията на неговата страна. „САЩ не бива да третират Филипините като куче. Поглеждам към миналото на нашата страна. Тогава на наша територия нямаше други военни, освен филипинските“, заяви Дутерте....

Третият Opel Meriva също става кросовър

Моделът ще дебютира през пролетта на идната година