26.10.2016

Църковната камбана в Йерусалимово не е заглъхвала от 180 години

Село Йерусалимово носи това име от 1906 г. Познато на пътниците с големия железен кръст, издигнат през 2000-та година и параклисът си с чудодейни предмети. Самото му нахождение обаче също е уникално , обясни  кметът Георги Иванов:Йерусалимово е своеобразен център, защото се намира на  20 километра от Харманли, 20 от Свиленград и на 50 от Хасково, 50 от Одрин, 300 от София, 300 от Истанбул, 280 от Бургас, 280 от Александруполис и освен това има прекрасна природа. Има данни, че селището е съществувало още от времето на траките. по късно там е била римска пътна станция. Първите писмени доказателства са от турски документи, където са вписани 58 български семейства и две турски. От 1906 година носи името Йерусалимово заради двамата негови жители, които са ходили на поклонение до Божи гроб. Димо Желязков е събрал историята на селото в книга.Освен в България, селища с това име има край Москва и в Охайо.

Още

Задържаха мъж, подпалил гора край село Йерусалимово

34-годишен мъж от Любимец е задържан като причинител на горски пожар край село Йерусалимово. Вчера шест екипа са гасили огъня, в който са изгорели 130 декара широколистна гора и 250 декара лесонепригодни площи. Спасени от огъня са 400 декара гора и сграда в землището на селото. Предполага се, че пожарът е лумнал, след като мъжът е почиствал ливада с трактор. Вчера пожарникарите в региона са загасили 10 пожара с горящи сухи треви. Днес също има опасност от пожари в Хасковска област.Пожар е обхванал местността "Боровец" в Ямбол. Горят сухи треви и храсти, няма опасност за населението, но заради гъстия дим временно е затворен за движение обходният път "Изток", информираха от полицията. На място са три пожарни и три полицейски екипа. Обстановката се усложнява заради вятъра, който непрекъснато сменя посоката си.

Задържаха мъж, причинил горския пожар край село Йерусалимово

34-годишен мъж от Любимец е задържан като причинител на горски пожар край село Йерусалимово. Вчера шест екипа са гасили огъня, в който са изгорели 130 декара широколистна гора и 250 декара лесонепригодни площи. Спасени от огъня са 400 декара гора и сграда в землището на селото. Предполага се, че пожарът е лумнал, след като мъжът е почиствал ливада с трактор. Вчера пожарникарите в региона са загасили 10 пожара с горящи сухи треви. Днес също има опасност от пожари в Хасковска област.

Обвиниха 34-годишен от Любимец за пожара в Йерусалимово

34-годишен любимчанин е съпричастен към пожара в село Йерусалимово, информират от областна дирекция "Полиция" в Хасково. Вчера огнеборците гасиха пламъците, обхванали и унищожили пасища и необработваеми площи в местността Ескибахчелък в землището на селото. Предполага се, че огънят е лумнал, след като мъжът е почиствал лавада с колесния си трактор. Днес продължава работата по образуваното досъдебно производство. ...