27.10.2016

Първата партида смартфони Sony Xperia XZ в САЩ бе изкупена за по-малко от един час

Флагманът на Sony сред тазгодишните смартфони е моделът Xperia XZ, който за пръв път се появи на тайванския пазар. Вчера потребителите на САЩ имаха възможност да направят поръчки за закупуването на Sony Xperia XZ. Всички мобилни устройства бяха продадени само за 45 минути. Sony Xperia XZ разполага с...

Още

Оливър Стоун: Ако Хилари Клинтън победи, САЩ тръгват по опасен път

САЩ ще тръгнат по опасен път, ако на предстоящите президентските избори на 8 ноември победи бившият държавен секретар на страната Хилари Клинтън, заяви известният режисьор Оливър Стоун, цитиран от ТАСС. Носителят на Оскари кинодеец нарече кандидатката на Демократическата партия "кралица на хаоса". "Не трябва да забравяме, че г-жа Клинтън подкрепяше войната в Ирак в качеството си на държавен секретар и съдейства за разрушаването на либийската държава!", напомни Стоун в интервю, публикувано във френското списание "Ну...

Св. Теризев: Канадците не представляват такава заплаха за ЕС, опасенията към СЕТА са заради САЩ

Опасенията са, че ако ЕС отвори вратата за Канада, трудно ще бъде затворена за САЩ. Оттам тръгват всички опасения каква е целта на споразумението, защото като търговски партньор канадците не представляват такава голяма заплаха за ЕС. Ако целта е да се създаде прецедент, за да се улесни договарянето на търговското споразумение със САЩ , тогава наистина има за какво да се тревожат много хора. Американците са на принципа да преговарят  доста по-грубо и ултимативно. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ журналистът Светослав Теризев, според когото не е сигурно, че споразумението със Канада ще се случи, тъй като постигнатото решение е предварително и предстои процедура в ЕП: Няма да е толкова просто. Процедурата ще е много тежка. Тя се опростява само в следния аспект- между решението на Европейския парламент и решенията на парламентите на страните-членки, които ще дойдат по-късно, ще има период от време, който никак не е малък. Целта е, евентуално ако Европейският парламент одобри споразумението, през този период то да действа като предварително споразумение. За да влезе окончателно в сила, ще трябва да мине пак през парламентите на всички държави. Става дума за една изключително тежка процедура и нейното опростяване в един начален етап, пак няма да е много просто. Представете си в самия Европейски парламент какви дебати предстоят. Следователно, няма как да се договори само на равнище на изпълнителна власт и Комисия. Трябва пак да се мине през одобрението на парламентите, тоест през одобрението на народите. Това, че на Европейския парламент, народите със своя глас - когато са избирали евродепутатите - са делегирали някакви права, не изключва и правото на националните парламенти да се произнесат. Ето колко оплетена и объркана е цялата ситуация.

Молбите за помощи при безработица в САЩ се понижават за пръв път от три седмици

Усреднената четириседмична стойност, която изглажда волатилността, се повишава до 252 до 253 хил.

Намаляване на промишлените поръчки за стоки с дълготрайна употреба в САЩ през септември

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се свиха изненадващо през септември, което е пореден сигнал, че американските производители все още не успяват да превъзмогват негативните ефекти от силния долар, ниските петролни цени и слабото търсене зад граница. През септември новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба се понижиха с 0,1% до 227,3 млрд. долара спрямо август, когато нараснаха с 0,3% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,1%) и при очаквания за тяхното повишение с 0,1 на сто, показват данни на Търговския департамент на САЩ. Поръчките за дълготрайни промишлени стоки, без тези за транспортно оборудване, се повишиха с 0,2% след растеж с 0,1% месец по-рано, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, нараснаха с 0,7% след аналогичен по размер спад през август. Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, обаче отбелязаха солиден спад с 1,2% (при прогноза за скромно понижение с 0,1%) след техен добър ръст с 1,2% месец по-рано (възходяща ревизия от повишение с 0,9%). Това представлява най-солидно тяхно понижение от седем месец (от февруари насам) и отразява трудната среда за американските промишлени предприятия, които все още не могат да се справят с неустойчивото търсене и слабите разходи. Именно тези данни се следят като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като те са мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Тяхното рязко понижение през септември след три поредни месеца на растеж е негативен сигнал за очакваните в бъдеще бизнес инвестиции в промишления сектор. Трябва да се има предвид, че слабите бизнес инвестиции са основна причина за анемичния растеж на американската икономика през настоящата година и поне на този етап не дават признаци за по-устойчиво повишение, след като през първите девет месеца на годината поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, се понижиха с 3,9% спрямо същия период на предходната година. След края на своето последно заседание през септември Фед отбеляза "слабостта" на бизнес инвестициите като един от факторите за поредно запазване на лихвените ставки без промяна. От последната рецесия насам централната банка на САЩ провежда политиката на извънредно ниски лихви именно, за да спомогне за повишение на потребителските и на бизнес разходи, които пък да повишават икономическия растеж. И докато потреблението в страната сякаш продължава да набира скорост, американските компании все още не изглеждат склони на по-големи инвестиции.

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до 258 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица малко по-слабо от очакваното, но остава в нива, подсказващи за продължаващо подобрение на трудовия пазар в САЩ. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 22-ри октомври се понижиха с 3 000 до 258 000 при средни прогнози на финансовите пазари за техен спад до 256 000, показва проучване на Департамента по труда. Данните за предходната седмица до 15-и октомври бяха ревизирани слабо нагоре до 261 000 от 260 000 предишна оценка. По този начин молбите за помощи при безработица продължават да задържат недалеч от тяхното 43-годишно дъно от 246 000, достигнато три седмици по-рано - най-ниско тяхно ниво от ноември 1973-та година. В същото време молбите за помощи при безработица остават под важното ниво от 300 000 за 86-а поредна седмица, като това представлява най-продължителен период на ниски заявки за социални помощи от 1970 година насам, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. На четириседмична осреднена база молбите за социални помощи за седмицата до 22-и октомври се повишиха с хиляда до 253 00 броя, задържайки за 84-та поредна седмица под важното ниво от 300 000. Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 15-и октомври намаляха с 15 000 до 2,039 милиона, достигайки най-ниско ниво от юни 2000-та година насам.

Ново изследване взриви САЩ! Смазваща победа: Клинтън на път да прегази Тръмп

Хилари Клинтън е на път да отбележи съкрушителна победа срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп на президентските избори, ако социологическото изследване се окаже вярно, съобщава АП.