23.10.2016

Вицеканцлерът на Германия: Брекзитът ще отслаби ЕС

  Независимо по какъв сценарий ще стане, излизането на Великобритания от ЕС ще отслаби общността, заяви на пресконференция в Берлин вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел. „Самият факт, че Великобритания реши да напусне, е сериозно решение, което води до повишаване на неопределеността, до отслабване на Европа”, посочи Габриел, пише БГНЕС. Още е рано да се каже как ще протече „разводът” с Великобритания – по твърд или по-гъвкав начин, изтъкна вицеканцлерът. Дотогава няма смисъл да се разсъждава докъде могат да стигнат отстъпките на ЕС, заяви вицеканцлерът на ФРГ.

Още

"Брекзитът" ще струва скъпо на Германия: С над 3 млрд. евро набъбва годишната й вноска в бюджета на ЕС

Излизането на Великобритания от състава на Евросъюза ще струва скъпо на Германия: нейните ежегодни вноски в бюджета на регионалната организация ще се увеличат с 3 милиарда евро. Това пише в. Ханделсблат, като се подовава на документ на министерството на финансите на ФРГ за вътрешно ползване, посветен на плановете на германското правителство в случай на „Брекзит“. Експертите на финансовото ведомство уточняват, че на Федералната република ще й се наложи да плаща повече, защото с излизането на Великобритания Евросъюза ще се лиши от третия по големина източник за попълване на европейската каса. В документа, цитиран от „Ханделсблат“, се съобщава, че в случай на „Брекзит“ /което вече е факт в резултат на провелия се в четвъртък референдум – бел.ред./ Берлин ще предложи на Лондон „конструктивни преговори за излизане от състава на ЕС“. В същото време експертите подчертават, че тези преговори ще бъдат трудни. Това е предизвикано от факта, че на тези преговори ще стане дума за излизането на Обединеното кралство от Европейската инвестиционна банка, за правата и задълженията по бюджета на ЕС и въпроса дали Лондон ще може да заеме поста ротационен председател на ЕС през следващата година. В европейското законодателство се предвижда двугодишен преходен период за излизане от организацията. Федералното правителство се надява на нормален плавен процес на „Брекзит“, след който ще последват преговори за предоставянето на асоциирано членство на Великобритания. Обединеното кралство трябва да стане „асоциирана страна партньор“, се подчертава в документа на финансовото министерство. В същото време Берлин не смята, че не трябва да се правят прекалено големи отстъпки на Лондон, за да не се дава пример на останалите държави-членки от ЕС.

Ивайло Яйджиев: Имаме нужда от административна структура за Брекзит

Ивайло Яйджиев, старши изследовател в Института по европейски политика в България и докторант в Оксфорд, коментира в "Преди всички" предстоящото излизане на Великобритания от ЕС и опитите на европейските членки да договорят собствените си интереси.  Нараства напрежението в лагера на евроскептиците във Великобритания и на премиера Тереза Мей ще се наложи да се справя с много по-агресивна политическа среда, смята Яйджиев. Като че ли България не е заявила много ясна позиция. Брекзитът е маратон, не спринт. Това е процес, който ще продължи три, четири, а може и пет години. Не знам дали вече има човек и екип в МВнР, които отговарят за това. Много е важно да имаме структура, която да се занимава с това в рамките на държавната администрация, което да не е подвластно на изборния цикъл, подчерта политологът. Ние сме първият председател на ЕС извън еврозоната след Брекзит. Мей логично се опитва да играе на двустранни преговори – тя посети Германия, Фарнция и Италия, а после Слования и Полша. В двустранни сделки България няма много тежест. За нас е по-удобно този процес да бъде канализиран през ЕК, каза Яйджиев. За нас приоритетна трябва да е свободата на движение. Във Великобритания има около 65 хиляди българи, уточни Ивайло Яйджиев. Според него с Брекзит се създава потенциал за Европа на много скорости, а ние едва ли ще сме сред най-бързите.Цялото интервю на Ирина Недева с Ивайло Яйджиев можете да чуете в звуковия файл.

Европейските пари и България

 Европейската комисия публикува информацията за бюджета на ЕС през 2015 още миналия месец на своя уебсайт, но не ѝ осигури допълнителна гласност. Преди няколко години Комисията престана да дава пресконференции за ежегодния бюджетен доклад, който съдържа разбивка на финансите на ЕС и информация за това коя държава колко внася и колко получава от бюджета. В Брюксел смятат темата за деликатна, коментира Хенрик Кафзак във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ). А ето и данните от последния доклад по публикации във ФАЦ и „Нойе Цюрхер Цайтунг”: И през миналата година Германия е внесла най-много пари в общия бюджет на ЕС. Чистата сума (разликата между внесеното и полученото от различни европейски фондове) възлиза на 14,3 милиарда евро. Непосредствено след Германия се нарежда Великобритания, която през миналата година изпревари Франция. Въпреки че Великобритания получава индивидуални отстъпки, нейният принос към европейския бюджет през 2015 година се равнява на 11,5 милиарда евро. Големите вноски на Лондон бяха и една от главните теми в дискусията преди референдума за излизане на страната от ЕС. От споменатата сума излиза, че Брекзитът очевидно сериозно ще засегне европейските финанси. И че дупката в бюджета ще трябва да бъде запълвана от други страни – най-вече от държавите, които внасят повече, отколкото получават. България е нетен получател Вноските на страните-членки в бюджета са пропорционални на тяхната икономическа сила. В абсолютни стойности най-много „чисти” пари от Брюксел получава Полша – 9,4 милиарда евро, следвана от Чехия с 5,7 милиарда и Румъния с 5,2 милиарда. През миналата година намиращата се в криза Гърция е получила 4,9 милиарда евро от ЕС, което представлява 2,8 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. По показателя „получени пари спрямо БВП” най-голяма изгода от членството си в ЕС има България. През миналата година София е получила чисти 2,3 милиарда евро, съставляващи цели 5,33% от БВП на страната. Как се формира бюджетът? През 2015 година бюджетът на ЕС възлизаше на 145 милиарда евро, като три четвърти от него отиват за аграрните и структурните фондове. 80% от този бюджет идват от вноските на държавите членки, останалата част се формира от митнически постъпления, от други собствени приходи и от вноските на страни извън ЕС, които участват в общия пазар – като Норвегия, например.

Германия ще запълни военната празнина в ЕС след решението на Великобритания

Излизането на Великобритания от Общността ще има последици за политиката на сигурност в ЕС, пише националният ежедневник Die Zeit, цитиран от "Фокус". Според председателя на Комисията по отбрана към Бундестага Ханс-Петер Бартелс брекзитът ще натовари ФРГ с повече военни изисквания. "Във всеки случай Германия сега ще има дори по-голяма отговорност", коментира пред медиите Бартелс.

Парите по оперативните програми няма да намалеят след напускането на Великобритания на ЕС

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да засегне евросредствата за настоящия програмен период 2014-2020 г., категоричен е политологът Иван Начев. Според него страната ни трябва да направи всичко възможно да приеме еврото, тъй като тази година отново се заговори за създаването на отделен бюджет вътре в Европейския съюз, който да се използва само от държавите, въвели единната валута. Така България би могла да получи допълнително финансиране, освен стандартните европрограми. Европейските средства по оперативните програми са договорени много преди началото на програмния период през 2014 година, което означава, че няма да има по-малко пари за България. Това коментира за телевизия "Европа" политологът Иван Начев, във връзка с появилите се спекулации, че Брекзитът може да повлияе и на финансирането по оперативните програми. Начев посочва друга ключова цел, към която трябва да се стреми България - приемането на еврото. Още през 2012 г. се заговори за създаването на отделен бюджет в Европейския съюз, с който да оперират само страните, въвели единната европейска валута. През тази година идеята отново беше лансирана, като се очаква развитие след изборите в Германия и Франция през 2017 г. Политологът коментира и темата кой език ще остане официален за Европейския съюз след Брекзит. Причината е, че английският е посочен за такъв само от Обединеното кралство. "Английският може да остане работен език, но запазването му като официален език ще изисква съгласието на всички страни членки", заяви Данута Хюбнер, председател на конституционната комисия на Европейския парламент. Според Иван Начев английският ще остане официален език за Европейския съюз. В момента всички документи и правни текстове се превеждат на 24 езика, колкото са заявени в общността.