23.10.2016

Жан-Клод Юнкер призова страните от ЕС да спазват плана за мигрантите

Председателят на ЕК предупреди, че ако той не се следва, това ще е началото на края на Съюза

Още

Жан-Клод Юнкер иска да затвори вратите към Европа за терористите

През ноември ЕК ще представи европейската система за информация за пътуване (ETIAS)

Жан-Клод Юнкер се радва, че неговият заместник Кристалина Георгиева отново е в Брюксел

От днес зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева прекъсва неплатения си отпуск и се връща на работа в Брюксел, съобщи говорител на институцията. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е поздравил в телефонен разговор Антониу Гутериш за събраната подкрепа в Съвета за сигурност за поста генерален секретар на ООН, допълни Александър Винтерщайн:   Председателят познава Антониу Гутериш от 20 години и много се радва, че негов личен приятел ще стане следващият генерален секретар на ООН. Също така председателят се радва, че неговият заместник Кристалина Георгиева отново е тук в Брюксел. Селекцията в ООН е процес на противопоставяне един кандидат срещу друг. Процедурата беше безпрецедентно прозрачна. Имаше много високопоставени кандидати от Европа. И Съветът за сигурност направи чудесен избор.

Жан-Клод Юнкер: България може да разчита на нас

България може да разчита на нас, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург в рамките на дебата, посветен на предстоящия този месец Европейски съвет.

Манфред Вебер: С Кристалина Георгиева, Мария Габриел и Жан-Клод Юнкер взимаме важните решения

"Заедно с Мария Габриел сме част от ръководството на ЕНП и заедно с еврокомисарят Кристалина Георгиева и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер имаме възможност да сме заедно и да сме в тесния кръг, който взима важни решения". Това каза председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер пред български журналисти и студенти в Брюксел,

Годишната реч на Жан-Клод Юнкер за състоянието на Европейския съюз

Проект за обща европейска отбрана поиска председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишната си реч за състоянието на съюза. Пред евродепутатите в Страсбург Юнкер коментира и излизането на Великобритания, което, според него, не е заплаха за Европа. Историята може да не помни имената ни, но ще помни грешките ни, напомни Юнкер.

Жан-Клод Юнкер: Искам през октомври в България да бъдат изпратени допълнително 200 граничари от ЕС

Още 200 служители на европейската гранична агенция Фронтекс да бъдат изпратени по границите на България през октомври, поиска официално председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В годишната си реч пред Европейския парламент той призова също за създаването на общо военно командване на държавите-членки, както и за затягане на контрола по външните граници на съюза. Председателят подчерта, че нито една еврочленка не може сама да се справи с предизвикателствата в областта на сигурността като "Ислямска държава" или по-враждебно настроена Русия. Трябва да имаме генерален щаб на Европейския съюз и би трябвало да работим за обща военна сила. Това трябва да бъде в допълнение към НАТО. Освен това повече отбрана в Европа не означава по-малко трансатлантическа отбрана и солидарност, заяви Юнкер. В края на миналата седмица Германия и Франция също предложиха план за по-близко военно сътрудничество в Европейския съюз, включително създаването на генерален щаб. Досега подобни идеи бяха отхвърляни от Великобритания, но след решението на страната да напусне Съюза останалите еврочленки имат зелена светлина за сближаване в областта на отбраната, коментира Ройтерс.Жан-Клод Юнкер обяви също, че България ще получи още подкрепа за охрана на външните граници на Съюза.Искам да видя най-малко 200 допълнителни граничари и още 50 превозни средства, разположени по външните граници на България от октомври, каза Юнкер.Европейската гранична служба Фронтекс има вече над 100 служители в България, както и над 600 представители, разположени в Гърция, по границата с Турция. От октомври новата европейска агенция за гранична и брегова охрана ще поеме функциите на Фронтекс и се очаква да затегне контрола по външните граници на Съюза. Институциите и държавите в Европейския съюз трябва да работят в тясно сътрудничество с новата гранична служба. Трябва да знаем кой пресича границите на Европейския съюз – кога, къде и защо, поясни Юнкер. Той съобщи, че до ноември ще бъде предложено ново законодателство, според което службите в ЕС ще знаят предварително кой има желанието да прекоси границите и дали има право на това.