23.10.2016

Захариева посети Евроджъст

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която е на работно посещение в Кралство Нидерландия, посети централата на Евроджъст – институцията, която координира прокуратурите от ЕС за съвместни действия срещу трансграничната престъпност. С президента на Евроджъст Мишел Конинкс тя обсъди плановете за създаване на Службата на Европейския прокурор, предизвикателствата пред България като външна граница на Европейския съюз, използването на каналите за трафик на наркотици и хора за организиране на терористични актове, както и борбата с кибер престъпленията. Във връзка с новите заплахи Захариева и Конинкс се съгласиха, че те изискват нови методи на разследване и промяна в националните законодателства. Захариева посети и българското представителство в Евроджъст, като поздрави българските магистрати и служители за отличната работа....

Още

Екатерина Захариева се срещна с президента на Евроджъст Мишел Конинкс в Хага

Правосъдният министър Екатерина Захариева разговаря в Хага с президента на Евроджъст Мишел Конинкс. Задачата на Евроджъст е да увеличи ефективността на националните разследващи и правораздавателни власти, при случаи на трансгранична престъпност - тероризъм, трафик на хора и наркотици, компютърни престъпления, пране на пари. В структурата работят опитни прокурори, съдии и полицейски служители от страните-членки на Евросъюза. България също има свои представители в европейската мрежа за съдебно сътрудничество.

Вицепрезидентът на Евроджъст: Един закон не стига, за да се надвие корупцията

България има значителни успехи в сферата на конфискацията на престъпни богатства, казва Ладислав Хамран - Г-н Хамран, за първи път ли сте в България? - За трети път. Веднъж бях по служба, а по-рано, през 2005 г. - по частен повод, на почивка. От първата ми визита до днес отчитам у вас голям прогрес.

Европол: В България са арестувани 21 джихадисти през 2015 г.

21 джихадисти са арестувани в България през 2015 г. Това става ясно от публикуван днес доклад на европейската полицейска служба Европол, цитиран от Дневник. Европол отчита в доклада си броя на успешните и предотвратените терористични актове, броя на жертвите, арестуваните и осъдените терористи за последната година. Еврослужбата публикува ежегодно такива доклади от 2006 г. насам. Информацията е получена от властите в държавите членки, Европейската съдебна мрежа "Евроджъст" и IntCen - клон на Европейската служба за външна дейност. Организации като "Ислямска държава" показват способност лесно да организират атаки срещу различни цели на различни места. Това се дължи на големия брой бойци, завърнали се от конфликтни зони в Близкия изток, като докладът отбелязва, че една трета от тях могат да бъдат използвани за терористични нападения. Най-пострадала от терористичните атаки е Франция със 148 жертви и 350 ранени. Там арестуваните по обвинения в тероризъм са 424, като джихадистите са 377. По данни на "Евроджъст" 94% от тях са били осъдени. Значителен процент от тръгналите за Сирия и Ирак са жени - в Холандия те достигат до 40% от всички местни граждани, решили да се присъединят към "Ислямска държава". Използването на интернет от терористите се е засилило изключително в последните години, като джихадистките групировки разполагат с добре организирани кампании за набиране на нови последователи и популяризиране на идеите си в социалните мрежи, се посочва в доклада. Той разглежда различните видове тероризъм - крайно десни и крайно леви анархистки организации, сепаратистки и формирования на етническа основа, джихадисти. Отбелязано е засилване на ксенофобските и етническите идеи.

В България са арестувани 21 джихадисти през 2015 г., твърди Европол

В България са арестувани 21 джихадисти за 2015 г., твърди европейската полицейска служба Европол в доклад, публикуван днес. Докладът на Европол отчита броя на успешните и предотвратените терористични актове, броя на жертвите, арестуваните и осъдените терористи за последната година. Такива доклади Европол публикува ежегодно от 2006 г. Информацията е получена от властите в държавите членки, Европейската съдебна мрежа "Евроджъст" и IntCen - клон на Европейската служба за...