28.10.2016

"Информационно обслужване" ще обработва изборите

За 6 ноември дружеството ще изгради 31 изчислителни пункта

Още

Информационно обслужване ще обработва резултатите и от новите избори

Държавната компания е подписала договор с ЦИК, а над 900 експерти на Информационно обслужване ще въвеждат данните от протоколите за избор на президент, вицепрезидент и националния референдум.

Информационно обслужване стана партньор на Cisco

Договор за бизнес партньорство сключи „Информационно обслужване“ с американския ИТ гигант Cisco Systems. Cisco e сред най-големите производители на телекомуникационни съоръжения в света,...

М. Константинов: Изборната машина не разчита на интернет за пренос на данни

Хакерските атаки са явление с епични мащаби. Това, което се случва в света, а и в България, е без прецедент. То многократно надхвърля нашите представи за възможностите на хакерите. Тоталната компютъризация  и глобализмът в световните мрежи доведоха до една много силна уязвимост на системите. Повечето устройства не са защитени и, без техните собственици да знаят, стават генератори на зловреден софтуеър. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Съвета на директорите на Информационно обслужване проф. Михаил Константинов, който призова потребителите „да си запишат с червено“ да не отварят никакви приложения. Българската изборна машина не разчита на интернет за пренос на данни, допълни той.  Ако интернет в целия свят спре, изборите у нас биха протекли нормално и единствено хората няма да могат да проверят резултатите на сайта на ЦИК. Въпреки това от“ Информационно обслужване“ са подготвени за евентуални хакерски атаки. Внимателно следим кой ни напада. Искам да уверя всички хора на територията на страната, които си правят майтап с държавата в този момент, че ще бъдат издирени  и наказани. Е, когато ни атакуват от другия край на света, ясно е, че по-трудно ще докопаме изпълнителите, но хакерството в момента е световен проблем, така че  целият свят взема мерки. Не е толкова безопасно хакерството. Продължава проверката на ДАНС и за хакерските атаки и на миналите избори . Машинното гласуване с 500 машини в цялата страна няма да бъде експериментално, а истинско, допълни Константинов. В 15 секции пък ще има машинно броене чрез скенери и специализиран софтуер, допълни той. Все още не е ясно обаче как машините ще отчитат случаите, когато са зачеркнати „не подкрепям никого“ и  легитимен кандидат. Време за корекции има, но това ще струва пари, допълни Константинов и уточни, че броенето е експериментално, а, ако има разминаване между ръчното и машинното преброяване, ще се вярва на ръчното. Ще получим много по-голям брой грешни протоколи от секциите, защото хората не знаят какво да правят с това квадратче – „не подкрепям никого“ – и то става нов генератор на грешки. Един от дефектите на българската система е огромният брой протоколи с грешки, за щастие, рядко фатални, при които трябва да бъдат връщани комисиите. Това губи време. Това нещо сега ще се усложни  и влоши, защото се занимаваме с глупости. Една система, която що-годе работеше, ентусиазирано се хвърлиха да я поправят.

Проф. Константинов: Махайте квадратчето "Не подкрепям никого"

Промените в Изборния кодекс изискват промяна на целия софтуер, коментира шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

Хараламби Анчев: С броя на изборните секции ненужно бяха дискриминирани българските граждани

Да се надяваме, че няма да има хаос на изборите. Изключително лош знак е да се правят такива промени в момент на пряко приложение на закона, още повече с нищо не налагащи се, защото как ще бъде третирано това квадратче с „не подкрепям никого“, по отношение на  президентския вот, няма да доведе до пренареждане на кандидатурите. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ бившият министър на правосъдието Хараламби Анчев, който е бил в 10 години в ръководството на Централната избирателна комисия. Ще се създаде проблем основно на ЦИК и на Информационно обслужване, защото ще трябва да променят технологията при новото отчитане, ако се приемат новите разпоредби, каквито дотук ги чуваме при обсъждането в правната комисия. По принцип е малко безумно това квадратче, както е направено. При въвеждането на правилата за задължителен избор трябва да има някаква възможност хората да кажат, да изразят становището си , когато техен кандидат или кандидат, за когото биха гласували, не присъства в листата. Но в такъв случай активната позиция не е "не подкрепям никого". Ако не подкрепям никого, защо да ходя да гласувам. Активната позиция е - "гласувам срещу всички". Когато си казал "а", трябва да кажеш и "б". Когато предвиждаш с това квадратче избирателят да каже "гласувам срещу всички предложени", за да има някакъв смисъл от това, трябва да придадеш някакви правни последици в зависимост от размера на този вот - какво би се правило, ако размерът на този вот е равен или по-голям от гласовете, подадени за спечелилия кандидат, получил най-много гласове. Трябва да има някаква последица - нови избори или нещо друго, това е въпрос на сериозен обществен дебат и политическа смелост. Но това, което има в момента, е един лош пример, ненужен при това, освен ако не е налична някаква договорка за други избори, непосредствено или в редовния им срок, за това по какъв начин да не се ограничават правата на по-малките партии. По отношение на броя на секциите, според мен, беше постигнато едно ненужно дискриминиране на българските граждани. Българските граждани, където и да са по света, имат едни и същи права. Не може да се привилегироват тези, които се намират в ЕС. Ако погледнем прагматично, в една Великобритания разстоянията са 5-10 пъти по-малки, отколкото в САЩ или Канада, където също има големи диаспори. Защо да ги дискриминираме. Интервюто с Хараламби Анчев чуйте в звуковия файл.