23.10.2016

Руслан Стефанов: След всеки студен душ за "Белене" данъкоплатецът разбира нещо допълнително

Едва ли някой се заблуждава за бърз и категоричен резултат – да се даде ясна представа какви са разходите, кой ги е направил, кой какво е свършил или несвършил. Но пък, от гледна точка прозрачност и допълнителна яснота върху това как точно един такъв голям проект се реализира в България, мисля, че винаги създаването на подобни анкетни комисии би трябвало да се посреща позитивно. Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията по внесеното в НС искане за създаване на временна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникване на задължения на държавата по проекта АЕЦ „Белене“, за периода 2008-а до края на юли 2016 година. По проекта има много материали и яснота за това какво се е случвало през годините, припомни Стефанов. През годините имаше един анализ на Агенцията „Държавна финансова инспекция“, който е и в българската прокуратура. Там имаше едни повдигнати обвинения, тоест има съществената злоупотреба с пари на данъкоплатците, която мисля, че никой не поставя под съмнение, на множество нива, между другото. Тук не говорим само за оперативно ниво, тоест на това, което се случваше в НЕК, в самата проектна компания "Белене", но и това, което се случва, начинът, по който е подписано самото споразумение, начинът, по който е подготвен проектът, коментира Стефанов. Между другото, мисля, че след всеки такъв "студен душ", както се получи сега с решението на арбитражния съд, българският данъкоплатец разбира нещо допълнително за това доколко и как трябва да се разработват такива проекти. Още повече, че сега имаме много преки наблюдения върху това как се правят подобни проекти в развити, богати европейски икономики. Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

Още

България е сред първенците в региона по ... корупция! - Всеки пети българин участвал в корупционна схема през 2015 г.

Всеки пети българин е участвал в корупционна схема през миналата година, а страната е четвърта по корупция в нашия регион. Това сочи представеното в понеделник ново проучване на Центъра за изследване на демокрацията "Завладявяне на държавата: противодействие на административната и политическата корупция", предаде бТВ. Пред нас са Албания, Босна и Македония, но по корупционен натиск изпреварваме Сърбия и Турция. Неправителствената организация отчита увеличаване на административната и политическата корупция, въпреки предприеманите през годините законодателни и организационни мерки. Според доклада нивата на административната и политическата корупция тръгват нагоре след 2011, като пикът е през 2014 година, когато на власт беше кабинетът на Пламен Орешарски, коментира Руслан Стефанов, който е директор в ЦИД. Тогава е и най-високото ниво на корупция в администрацията. Според данните, по време на кабинета "Орешарски"  23,3 процента от пълнолетните признават, че са участвали в корупционни сделки поне веднаж през изминалата година.Корупционният натиск надхвърля 39%, и се е увеличил с около 50 на сто в сравнение с 2013 г. Докладът посочва още, че от 1,3 млн. засегнати от корупция българи, само 0,01% от уличените са били осъдени. „Корупцията не може да бъде въпрос на няколко "гнили ябълки", а по-скоро е системен проблем, обощи Руслан Стефанов. Президентът Росен Плевнелиев посочи енергетиката като най-тежко засегнатия от корупцията сектор у нас. „Всеки българин трябва да плаща за провалените проекти от "Големия шлем" със силен корупционен заряд. Ако можехме да отсеем проекти като "Белене", "Цанков камък", КТБ, фалиралите банки през 1996 -1997-а година, съсипаната приватизация и всички десетки милиарди, преминали през ръцете на държавата, къде щяхме да сме днес, попита риторично президентът.    

Р. Стефанов: Брекзитът ще има негативен ефект върху нашата икономика

Според Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията резултатите от референдума във Великобритания ще имат негативен ефект върху българската икономика: Това е поредният удар върху стабилността на Европа. Ако видим как се отразиха предходните кризи върху България, можем да съдим за тази - една по-голяма несигурност в България, която е над периферните икономики в Евросъюза. Можем да очакваме, че едва ли ръстът, който реализирахме ще се повлияе позитивно, по-скоро ще има негативен ефект . Със сигурност всички в момента, които имат общ бизнес, между другото това е един от големите търговски партньори на България, включително по отношение на износа, си задават този въпрос, създава се една нестабилност. За повечето бизнеси ще стане по-скъпо да правят общ бизнес с Острова. Ако имат подобна алтернатива на друго място, те биха го предпочели. Стефанов опреди като положителна идеята за продажба на оборудването, произведено за АЕЦ "Белене". Според него, това ще намали загубите за страната ни от този проект: България не бива да влиза в проекти, които не може ефективно да управлява. Между другото и случаят Брекзит показва, че България няма възможността да влияе върху решение на други големи геополитически актьори. Всяко нещо, което би намалило разходите, които България ще направи, т.е. всяко нещо, което може да доведе до максимална цена за продажбата на това оборудване, трябва да се разглежда позитивно.Това натоварва допълнително тези преговори с участието на правителството в Москва, коментира Руслан Стефанов в предаването "Неделя 150". Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.