24.10.2016

Премиерът заплаши пет областни дирекции на МВР с уволнения

„Областните дирекции на МВР с по-слаби резултати (в борбата с контрабандата – бел.ред.

Още

Министър Павлова: От 1 ноември всички фирми трябва да подготвят техниката си за зимата

От 1 ноември въвеждаме зимната готовност. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция във връзка с готовността и предприетите мерки от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за зимното поддържане на републиканските пътища, пише Агенция „Фокус“. По думите й всички фирми към 1 ноември ще трябва да въведат в готовност своята техника. Министър Павлова поясни, че от АПИ са провели необходимите координационни срещи. „Имаме сключени договори за абсолютно всички области“, каза министър Павлова. По думите й е необходимо 3887 машини да бъдат налични за зимното почистване. „Към момента тези машини се преоборудват“, каза министър Павлова и уточни, че срокът за това е до 1 ноември. Министър Лиляна Павлова обясни, че се очаква през първите десет дни на ноември времето да се влоши.

Времето през ОКТОМВРИ 2016

 В началото на първото десетдневие на октомври температурите ще се понижат, по-чувствително дневните. Ще бъде ветровито, ще има и валежи. Впоследствие, към средата на десетдневието, времето ще се изясни, ще се понижат и минималните температури, и тогава се очакват и първите по-масови есенни слани. През втората половина от десетдневието времето ще бъде променливо, без съществени валежи, ще има и слънчеви часове. През второто десетдневие ще се редуват спокойни и сравнително топли дни и дни, в които ще преминават атмосферни смущения, при които ще има условия за валежи. Най-голяма е вероятността за това около 11, 14 и 18 октомври. Валежите ще са последвани от краткотрайно застудяване, при което на места ще има слани. Прогноза за времето през Октомври месец 2016 През първата половина на месец октомври 2016 ще бъде относително топло за сезона с температури от 20-25 градуса, но през втората половина трябва да се подготвим за обилни дъждове и рязко спадане на температурите. Към края намесеца ще се радваме на 2-3 слънчеви дни, но температурите няма да се повишат с повече от един — два градуса. Морето вече не е подходящо за почивка, а в планината става доста неуютно. Очакват се и първите по-силни валежи. Прогнозатаза валежите е за не повече от 60-70 литра на квадратен метър, като за равнините се очакват 40-50, за южните части на страната където Октомври по правило е по-дъждовен - 50-60 литра, а в планинските раиони се прогнозира достигането до 100 литра на квадратен метър. В по-големите градове на страната времето ще остане сравнително топло през първата половина на октомври, но прогнозата за второто полумесечие е за рязко захлаждане. В София температурите ще достигнат до 20 градуса като минималните стойности се очаква да бъдат между 5 и 7 градуса. Типично през октомври е засилването на ветровете от изток, като и тази година се очакват подобни ветрове. Паралелно с източните ветрове, севера ще започне да подухва през втората половина на месеца, което се прогнозира да доведе до спад на температурите. Като цяло за периода средноденонощните температурите ще останат близки и малко по-високи от обичайните. През третото десетдневие се очакват повече топли и слънчеви дни от нормалното, но с условия за характерните мъгли и с ниска слоеста облачност в сутрешните часове. Тенденция към по-променливо време ще има през втората част на периода, прогнозира метеорологът. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 21 и 26 градуса, а най-ниските - между минус 3 и 2 градуса.  Средната месечна температура през октомври да бъде около нормата, която за равнините е между 11 и 15 градуса, във високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса.Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната ще е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър. Очаква се месечната сума на валежите през октомври да бъде около нормата.

Времето на 25 октомври: Мъгли и ръмежи, без студ

Прогноза за вторник, 25 октомври През нощта и във вторник времето ще бъде предимно облачно. Сутринта на много места в равнините и низините ще е с мъгла, по-трайна в северозападните райони и главно там ще има ръмежи. През деня ще духа слаб източен вятър. По-значителни разкъсвания на облачността ще има в планинските райони в часовете около и след обяд. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, а максималните - между 13 и 18 градуса, в югозападните райони до 20-21 градуса.Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца, след обяд...

Индустриален капитал холдинг с 1,6 млн. лв. неконсолидирана печалба към септември

Към 30 септември дружеството отчита общи приходи в размер на 2,236 млн. лв.

Рязко ускоряване на бизнес активността в еврозоната през октомври до 10-месечен връх

Експанзията на бизнес активност в частния сектор на еврозоната се ускори през октомври до 10-месечен връх благодарение на солиден подем в промишления и в сектора на услугите на Германия, което е знак за подобряване на икономическия растеж в региона в началото на четвъртото тримесечие, показват предварителни резултати от проучване на агенция Markit. Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна през октомври до 10-месечен връх от 53,7 пункта при очаквания за по-скромно повишение до 52,8 пункта от 20-месечно дъно от 52,6 пункта, ударено месец по-рано. Икономиката на еврозоната показа подновени признаци на живот в началото на четвъртото тримесечие, наслаждавайки се на най-силната си експанзия от началото на годината със сигнали за по-нататъшно подобрение. Растежът на бизнес активност и разкриването на работни места изглежда ще се ускоряват допълнително с наближаване на края на годината, отбеляза Крис Уилямсън, главен икономист в агенция Markit. Индексът PMI, измерващ само активността в промишления сектор, се повиши през октомври до 30-месечен връх от 53,3 пункта при прогноза за стабилизация на септемврийското ниво от 52,6 пункта. Повишение до 9-месечен връх от 53,5 пункта бележи и аналогичният индекс, оценяващ активността в сектора на услугите, при очаквания за по-слабо повишение до 52,4 пункта от 52,2 пункта през септември. Една от основните причини за рязкото подобрение на бизнес активността е солидното нарастване на новите поръчки, както и първото повишение на производствените цени от август 2015-а година насам. Според Крис Уилямсън октомврийските PMI данни отговарят на растеж на БВП на еврозоната през последното за годината тримесечие с 0,4% спрямо предходните три месеца. По-рано днес агенция Markit оповести и предварителни резултати от аналогични бизнес проучвания за двете водещи икономики в еврозоната - тези на Германия и на Франция. Експанзията на общата бизнес активност в Германия нарасна през октомври до 55,1 пункта (тримесечен връх) от 52,8 пункта през септември, индексът PMI, измерващ активността в промишлената сфера, скочи до 33-месечен връх от 55,1 пункта спрямо 54,3 пункта месец по-рано, докато PMI индексът в сферата на услугите се повиши рязко от 50,9 пункта през септември до тримесечен връх от 54,1 пункта през настоящия месец. Това сякаш отговаря на растеж на германския БВП с 0,5% в края на годината спрямо третото тримесечие, отбеляза Уилямсън. В същото време френският общ PMI индекс на бизнес активността се понижи през октомври до 52,2 пункта от 52,7 пункта поради спад на активността в сектора на услугите от 53,3 пункта през септември до тримесечно дъно от 52,1 пункта. Индексът PMI за френската промишленост обаче нарасна през октомври до 10-месечен връх от 51,3 пункта спрямо 49,7 пункта месец по-рано, излизайки на позитивна територия (над важното ниво от 50 пункта) за пръв път от февруари насам.

До 1 ноември фирмите, ангажирани със зимното поддържане на пътищата, трябва да са готови за това

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи на пресконференция, че най-голямото предизвикателството през тази зима ще е за пътуващите по магистрала "Хемус" заради ремонтите, които ще продължават до края на идната пролет. До 1 ноември всички фирми, а ...