22.10.2016

От 1 май 2017 г. без визи ще пътуват българите, които вече са посещавали Канада

  Премиерът Бойко Борисов обсъди с канадския си колега Джъстин Трюдо въпроса с отпадането на визите за български граждани в телефонен разговор, съобщи БГНЕС. Разговорът е поискан от канадския премиер. На него е присъствал и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Премиерът Трюдо е запознал българския си колега с усилията и огромния по обем работа на канадското правителство за отпадане на изискването за визи за български граждани. Трюдо поел ангажимент от 1 май 2017 г. до Канада без визи да могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно. Джъстин Трюдо е посочил, че това е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ. Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери са възложили на своите министри на вътрешните и на външните работи. Борисов и Трюдо са се договорили за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни. 

Още

Драма в Брюксел! Шулц се опитва да спаси споразумението с Канада в 12 без пет

Председателят на Европарламента ще проведе последни преговори с канадския министър на търговията Кристия Фрийланд и премиера на белгийската провинция Валония Пол Магвен

Пожар в център за рециклиране в Онтарио, Канада

В център за рециклиране в Онтарио е пламнал силен пожар, издигащият се от него черен дим може да бъде видян от километри, съобщава Агенция Фокус. Обхваналият огромна площ пожар е довел до задръствания в района. В близост се намира летището на Онтарио, но полети не се съобщава да са отменяни и самолетите излитат и кацат по разписание. Не е известно какво точно е преработвано в центъра, но няколко палета в двора за разпалили пламъците много силно. Освен това няколко камиона в двора на предприятието също са се запалили. Пламъците са нанесли и щети на няколко къщи в близост до центъра за рециклиране.

Нови усилия за спасяване на търговското споразумение между ЕС и Канада

Нови опити за спасяване на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада. Председателят на Европарламента- Мартин Шулц обяви, че тази сутрин ще проведе спешни разговори с канадския министър на търговията Кристия Фрийланд и с премиера на белгийската област Пол Маниет.

Мартин Шулц опитва да спаси споразумението между ЕС и Канада

Преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА) продължават днес написа на страницата си в Туитър председателят на Европарламента Мартин Щулц. Той ще се срещне с канадския министър на търговията Фриланд и премиерът на белгийската провинция Валония, за да бъдат възобновени преговорите. "Не може да спрем на последната част от пътя", написа той. Срещу споразумението се обяви белгийската френскоезична провинция Валония, чийто парламент прие съответната резолюция, посочва БГНЕС.

Канада напусна преговорите за СЕТА

Търговското споразумение между ЕС и Канада е пред провал, след като канадският министър на търговията Кристия Фриленд напусна в петък преговорите в Белгия, заявявайки, че съюзът е неспособен да подпише сделката. Фриленд се срещна с представители на регионалния парламен в белгийската провинция ...

Канада напусна преговорите с ЕС, визите за българи остават

Провалиха се преговорите за подписването на търговското споразумение