28.10.2016

УНИЦЕФ: Момичетата прекарват 40% повече време, вършейки домакинска работа, в сравнение с момчетата

Момичетата прекарват 40% повече време, вършейки неплатени домакинска работа, в сравнение с момчетата, показва нов доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), предава BBC. УНИЦЕФ съобщава, че разликата във времето прекарано работейки е 150 млн. допълнителни часа на ден за целия свят.

Още

ООН: Инвестиране в момичетата може да донесе милиарди!

Държавите да сложат край на детския труд, принудителните бракове ...

ООН: Инвестициите в образование на момичетата може да донесат милиарди долари

Общо 16 млн. момичета на възраст между 6 и 11 години никога не са стъпвали в училище, сочи доклад на ООН

Инвестирането в момичетата може да донесе милиарди долари на развиващите се страни

Ако държавите сложат край на принудителните бракове, детския труд, обрязването на жените и други практики, които вредят на здравето и правата, икономиката им може да спечели милиарди долари. Това заявява Фондът на ООН за населението, цитиран от Ройтерс. Общо 16 милиона момичета на възраст между 6 и 11 години никога не са стъпвали в училище, като причината за много от тях е, че са били омъжени или принудени да работят, за да подпомагат семействата си, се посочва в доклад на фонда. Според документа развиващите се страни може да печелят по 21 милиарда долара годишно, ако всички 10-годишни момичета завършват средно образование. Образованието е най-добрата инвестиция за света и когато потенциалът на едно момиче не се развие, от това губим всички, заявиха от фонда.

Заради ниското образование и принудителните бракове при момичетата световната икономика губи 21 милиарда годишно

Развиващите се икономики биха печелили по 21 милиарда годишно, ако подобрят здравето и сексуалното образование на момичетата, твърди Фондът на ООН за население (ФНОНН) в последното си проучване, пише БГНЕС. Според данните на организацията момичетата отпаднат по-рано от образователната система от момчетата вследствие на принудителните бракове, детския труд и гениталното осакатяване. Тези фактори подкопават възможностите на младото население да се реализира и са причина момичетата да не достигат дори до средно образование. 16 млн. пък са момичета на възраст между 6 и 11 години, които никога няма да имат своя първи учебен ден. „През следващите 15 години развиващите се страни ще загубят или ще спечелят най-малко 21 млрд. долара в зависимост от решението им дали да инвестират в благосъстоянието, образованието и независимостта на 10-годишните момичета днес”, подчертават в изследването си ФНООН. От организацията подчертават и че подходящата инвестиция в човешкия капитал, би довела до по-високо качество и производителност на труда, а с това и до по-високи и устойчиви темпове на икономически растеж и редуциране на бедността. За да се случи това от ФНООН предлагат вземането на няколко превантивни мерки като въвеждането на минимална възраст от 18 години за сключване на брак и свободен достъп на момичетата до контрацептиви и всеобхватни програми за сексуално образование и репродуктивно здраве. 

Момичетата от ансамбъла номинирани за "Жена на годината"

Момичетата от националния ни ансамбъл по художествена гимнастика са номинирани в категория „Спорт“ на конкурса „Жена на годината“ на списание „Грация”. Това обявиха организаторите на бенефиса на ансамбъла 24/7 entertainment. Напомняме, че ансамбълът на България по художествена гимнастика,...

Орисия: Ограбят ли Нешка, момичетата й стават шампионки!

Задигат й жигула, лада и два буса за гимнастичките. Крадат й индийски бижута, 200 долара в книга и чанта. Обират и касата на клуба й Робева: Такива неща не ми се полагат, на мен ми дай златен медал, нека го вземат децата “Колкото пъти са ме обирали, винаги сме ставали шампиони.” Философски и с усмивка легендарната ни треньорка по художествена