25.10.2016

Бокова заместник-шеф на ООН?

Една от горещите теми продължава да е изборът на генерален секретар на ООН. След като изненадващо надпреварата приключи с единодушния избор на...

Още

ООН: България и Израел подхранват войната в Южен Судан

Поверителен доклад на Организацията на обединените нации обвинява България и Израел в подхранването на войната в Южен Судан чрез продажба на оръжия на местното правителство, предава кенийският вестник Daily Nation, предаде Фокус. Въпросният доклад е бил обсъждан от панела експерти на ООН в четвъртък миналата седмица по време на заседание на Съвета за сигурност.  Страната ни е спомената в ролята на голям снабдител на оръжия за суданското правителство. „Доказателствата обрисуват мрежи, чрез които поръчките на оръжия се координират от доставчици в Източна Европа и Близкия изток и след това се прехвърлят чрез посредници до Южен Судан“, гласи докладът на Организацията.

Daily Nation: България и Израел подхранват войната в Южен Судан, гласи поверителен доклад на ООН

Поверителен доклад на Организацията на обединените нации обвинява България и Израел в подхранването на войната в Южен Судан чрез продажба на оръжия на местното правителство, предава кенийският вестник Daily Nation, цитиран от "Фокус".

ООН не били отговорни за провала на евакуирането от Алепо

ООН заяви, че отговорни за провала на операцията за евакуиране на болни и ранени от Алепо са едновременно въоръжените групировки, сирийското правителство и местните власти.

ООН набира $ 400 млн. заради холерата в Хаити

Обединените нации се стремят да осигурят 400 млн. долара, за да бъде реагирано на холерата в Хаити. С половината от сумата, 200 млн. долара, трябва да бъдат покрити плащания и подкрепа за семействата и общностите, засегнати от болестта, заяви високопоставен представител на ОО

Над 80 хуманитарни организации не искат Русия като член в ООН

Повече от 80 хуманитарни организации настояват Русия да не бъде допускана за член на новия състав на Съвета по правата на човека на ООН заради ролята си в Сирия, пише БГНЕС. Сред инициаторите на акцията са „Хюман райтс уоч” и CARE International. Инициативата е подета в навечерието на подновяването на 14 от 47-те членове на Съвета. Русия, Хърватия и Унгария си оспорват две места, запазени на регионален принцип за Източна Европа. Организациите, подписали искането, настояват страните членки „да вземат под внимание ролята на Русия в Сирия”. В петък Общото събрание на ООН ще избере новите 14 членове, които имат тригодишен мандат, считано от 2017 година. Съветът по правата на човека е международен правозащитен орган в системата на ООН, заменил Комисията на ООН по правата на човека. 

400 млн. долара ще осигури ООН заради холерата в Хаити

Обединените нации се стремят да осигурят 400 млн. долара, за да бъде реагирано на холерата в Хаити. С половината от сумата, 200 млн. долара, трябва да бъдат покрити плащания и подкрепа за семействата и общностите, засегнати от болестта, заяви високопоставен представител на ООН, цитиран от ДПА. Новият план за осигуряване на средства се появи, след като световната организация каза по-рано тази година, че има „морална отговорност“ към жертвите на избухналата епидемия, съобщи БГНЕС. Смята се, че холерата е била донесена в Хаити от миротворци на ООН след земетресението през 2010 г. След това лошите санитарни условия подпомогнаха бързото разпространение на болестта. Планът за действие на ООН има две основни цели. Първата е набиране на 200 милиона долара, за да бъде засилена реакцията срещу холерата, включително дългосрочен проект за решаване на проблемите с водоснабдяването и канализацията, каза Дейвид Набаро, специален съветник на ООН, натоварен с да ръководи работата в Хаити срещу епидемията от холера. Втората е събирането на още 200 милиона долара от страните членки на ООН чрез доброволни вноски или чрез допълнение към бюджета на ООН, за да се осигури финансова подкрепа на семействата и общностите, пряко засегнати от болестта.