27.10.2016

Вулкан от полуостров Камчатка изхвърли 6 км пепел

  Стълб от пепел на височина 6 км изхвърли вулканът Ключевски на полуостров Камчатка. Пепелният облак се разпространи на 88 км източно от вулкана, към Камчатския залив. Не е регистрирано падане на пепел в населените места, пише БГНЕС. Вулканът Ключевски е разположен в Източна Камчатка и достига 4850 метра височина. Това е най-високата точка в Русия, извън Кавказ. Приблизителната му възраст е 7 хил. години. Сегашното му изригване продължава от април. По склоновете на гиганта се стичат шест потока от лава. Най-близкият населен пункт – село Ключи, се намира на 30 км от подножието на вулкана. 

Още

Вулкан в Камчатка изхвърли пепел на 7 км

  Вулканът Ключевски на Камчатка изхвърли пепел на 7 км височина, съобщиха от Института по вулканология и сеизмология към Руската академия на науките, предаде БГНЕС. Облакът от пепел се е разпространил на около 59 км североизточно от вулкана, се посочва в съобщението. Не е регистрирано падането на пепел в населените райони. Обявен е „оранжев“ код за опасност за авиацията. Вулканът Ключевски е най-високият действащ вулкан в Евразия. Неговата височина е 4850 метра. Най-близкото населено място е село Ключи - на 45 километра от вулкана. Предишното изригване на Ключевски бе от януари до март 2015 година. Тази година изригването на вулкана започна на 3 април. 

Природна стихия изправи на нокти Камчатка (ВИДЕО)

Вулканът Ключевски на полуостров Камчатка изхвърли пепел на 7 километра височина,съобщиха от Института по вулканология и сеизмология към Руската академия на науките.

Вулканът Ключевски в Камчатка изхвърли 6 км пепел

Сегашното му изригване продължава от април

5,5 разтресоха Камчатка

Земетресение с магнитут от 5,5 по Рихтер разтресе Камчатка, недалеч от руския остров Беринг, предава РИА Новости.

Най-висок код за опасност за вулканите в Камчатка

  Две мощни изхвърляния на пепел от кратера на Ключевския вулкан достигнаха в сряда сутринта височината на авиационните коридори – 8 и 11 хиляди метра над морското равнище, пише БГНЕС. Информацията е на Камчатския филиал на геофизичната служба на Руската академия на науките. Изхвърлянето на пепел продължава. Геофизиците са дали на Ключевския вулкан най-висок код за опасност. Наблюдението на гиганта продължава денонощно с помощта на сеизмични станции и видеокамери, изображението от които се излъчва в интернет на портала на Института по вулканология и сеизмология на Далекоизточния филиал на Руската академия на науките. Ключевският вулкан (4750 м над морското равнище) изригва от началото на април. По неговите склонове текат четири потока от лава. В кратера постоянно се изхвърля нова, посочва ТАСС. Освен Ключевски, в тази част на руския Далечен изток има още няколко действащи вулкана. Камчатка е част от т.нар. тихоокеански "огнен пръстен". Линията на контакт между литосферните плочи около Тихия океан генерира около 90% от земетресенията в света

Силно земетресение е регистрирано край Камчатка

Земетресение с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер е било регистрирано на 170 км от село Николское на Алеутски острови край полуостров Камчатка, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".