26.10.2016

Силен отскок на индустриалното производство в Германия през август

Индустриалното производство на Германия отбеляза през август доста по-силен от очакваното отскок, нараствайки с най-солидно темпо от началото на годината, което е сигнал, че този важен сектор вероятно ще допринесе за растежа на водещата европейска икономика през третото тримесечие. Индустриалното производство през август се повиши с 2,5% юни на месечна база при прогноза за доста по-скромен растеж от 1 на сто и след понижение с 1,5% през юли, показват данни на немската официална статистика Destatis. Това е най-солидния подем на индустриалното производство от януари насам, когато то нарасна с 2,8 на сто. Показателят подсказва за вероятно сдържано увеличение на производството в индустриалния сектор през третото тримесечие, отбеляза Министерството на икономиката, но предупреди, че на тези солидни данни трябва да се гледа с известна доза предпазливост с оглед на необичайно голямата промяна в броя на почивните дни през летните месеци. Нарастването на индустриалното производство през август се дължи в най-голяма степен на ръст с 3,3% на промишленото производство (изключвайки производството в енергийния и в строителния сектор), тъй като средствата за производство се повишиха с цели 4,7% след техен спад с 4% месец по-рано, докато производството на потребителски стоки се подобри с 3,3 на сто. В същото време обаче, производството в строителния сектор се сви с 1,2% спрямо юли. На годишна база индустриалното производство в Германия нарасна през август с 1,9% при очаквания за повишение с едва 0,4%, компенсирайки напълно спада от 1,3% през предходния месец (слаба низходяща ревизия от първоначална оценка на Destatis за понижение с 1,2%). Индустриалното производство на водещата европейска икономика стартира доста силно настоящата година, след което обаче последваха месеци на слабост, като дори при силните данни за август, производственият обем продължава да задържа под неговото януарско ниво. Въпреки това икономическото министерство посочи, че данните за новите производствени поръчки и последните проучвания за бизнес доверието в Германия са предпоставка за известно ускоряване на индустриалната активност през следващите месеци. Междувременно и френската статистика Insee представи по-добри от очакваното данни за производството във втората по сила икономика на еврозоната. Индустриалното производство във Франция нарасна през август с 2,1% спрямо юли, когато се сви с 0,5% (възходяща ревизия от спад с 0,6%), регистрирайки най-солидно повишение от декември 2014-а година и надвишавайки съществено осреднените прогнози на финансовите пазари за повишение с "едва" 0,6 на сто. На годишна база индустриалното производство нарасна с 0,5% след понижение с 0,1% през юли и очаквания за спад с 1,3 на сто. Френското промишлено производство пък се повиши на месечна база с цели 2,2% (най-солиден ръст от края на 2014-а година) след понижение с 0,2% през юли, като на годишна база нарасна с 0,7% (спрямо август 2015-а) след повишение с 0,4% месец по-рано.

Още

ОССЕ с притеснителна прогноза за Германия

Според заместник-председателя на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Вили Вимер Германия скоро ще стане много милитаризирана държава. Това предаде РИА Новости.

Третодивизионен отбор изхвърли "Байер" от Купата на Германия

"Байер" (Леверкузен) отпадна рано от Купата на Германия след изненадваща загуба в 1/16-финалите. Участникът в Шампионската лига беше отстранен от третодивизионния "Лоте" след дузпи. Мачът вървеше добре за представителя на Бундеслигата. "Байер" поведе с гола на Кевин Фоланд през първото полувреме. След почивката нещата се объркаха за елитния отбор. В 48-ата минута Хилберт си вкара автогол, а половин час по-късно Вендел получи втори жълт картон и остави "Байер" с човек...

Чутовна издънка на Леверкузен за Купата на Германия (ВИДЕО)

Третодивизионен клуб отстрани участникът в Шампионска лига

Лавров: Германия следва „русофобско малцинство”

Дипломатът каза, че Москва е готова да разшири „Турски поток” на територията на Европейския съюз, само ако получи „писмени изрични гаранции”