27.10.2016

Първан Симеонов: За балотажа ДПС ще повиши цената си

Много е рано да се говори за предварителни резултати от президентските избори, но е много важно да се следи какво ще прави ДПС. Това заяви в студиото на предаването „Денят започва” по БНТ Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл”.

Още

На изборите ДПС ще доказва, че ДОСТ не й е нанесла щета, смята политолог

"ДПС ще трябва да доказват на тези избори, че ДОСТ не им е нанесъл щета", заяви политологът Първан Симеонов в интервю за Фокус. Според него подкрепата, която партията на Ахмед Доган декларира за Пламен Орешарски цели поне три неща – да се изяви като важен участник, какъвто несъмнено е; да минимизира влиянието на партия ДОСТ, кято би се възползвала от евентуално неучастие на ДПС; да пренареди сериозно кандидатите, които досега е известно че ще са на първите позиции. "ДПС...

Топсоциолог разкри каква е политическата ситуация у нас и какво може да направи ГЕРБ

Ако резултатът от изборите е загуба на ГЕРБ, очевидно ще се ходи на предсрочни избори. Това каза социологът Първан Симеонов. „Стигането до предсрочни парламентарни избори изключително много зависи от резултата на президентските избори. Ситуацията в България е нова. Само до преди няколко седмици беше немислимо въобще да говорим, че е възможно някакво друго развитие на изборите, освен недвусмислена победа на ГЕРБ. Сега няма колега, който да не казва, че има изравнени шансове и е възможен всякакъв изход и ДПС може да наклони везните, особено пък след включването на ДПС зад Орешарски. ДПС прави заявка за голямата четворка по този начин, заедно с левия, десния кандидат, националистическия кандидат. Както и да го гледаме, ситуацията в България е нова и както беше зациклила месеци и години наред, сега изглежда изключително хаотична, даже опасно хаотична”, обясни социологът. 

Първан Симеонов: Светът утре може да бъде различен и ако това се случи, никой няма да говори за президентски избори

Часове преди официалния край на настоящия политически сезон, помолихме политолога Първан Симеонов за анализ на случилото се във вътрешнополитическия живот на страната. Според директора на „Галъп интернешънъл“, ключовата дума, описваща най-добре последните месеци в държавата е стабилност. А доказателствата в тази посока са многобройни – от продължаващите динамични подкрепи, през пакетните договаряния, та чак до сравнително непроменените нагласи на избирателите към основните участници в политическия процес. Кондицията, в която отделните партии ще посрещнат лятната ваканция и фактическото начало на кандидатпрезидентската надпревара също е различна – политологът допълни, че управляващите от ГЕРБ в най-голяма степен могат да разчитат на стабилна подкрепа, БСП могат да се похвалят с леко оживяване, ДПС наваксват загубеното при учредяването на ДОСТ, патриотите също са стабилни, а Реформаторският блок започва да ерозира леко заради постоянните скандали вътре в него. На този фон, силно се откроява сериозното търсене на генерална алтернатива, в полето на която биха могли да бъдат поставени Слави Трифонов и Веселин Марешки. Помолен да кометира вчерашното решение на Конституционния съд да отмени 3 от общо 6-те въпроса, включени в искането за референдум на екипа на „Шоуто на Слави“, Първан Симеонов отговори, че разбира мотивите на съда, но смята, че с тях шоуменът получава перфектна топка. Политологът добави, че към настоящия момент в анализа на политическия процес се тиражират две големи неистини: • че Слави Трифонов вече има някакви бомбастични електорални дялове на подкрепа; • и че Слави Трифонов не съществува като фактор в политическия процес. Според анализатора, и двете твърдения са напълно неверни. Ако сега шоуменът реши да влезе в президентската надпревара, той със сигурност би могъл да разбърка картите на останалите играчи. Но все още не е решил. За Първан Симеонов, това е и една от основните причини самият Бойко Борисов да се чуди дали да влезе в президентската битка или да избере друг кандидат. Останалите фактори, предизвикващи бавенето на Борисов, са свързани с усложнената международна обстановка, неяснотите около преговорите за обща лява кандидатура и притесненията на премиера за собствената му политическа биография – Борисов съзнава много добре, че ако се кандидатира за президент след 5 години, вече може да бъде късно... Какво предстои да се случи във вътрешнополитическия живот на страната до есента? Как да разчитаме вчерашния анонс на премиера за поискана помощ за охрана на родните граници от Германия? Какви ще бъдат ходовете на останалите политически сили?  Отговорите - в интервюто с директора на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов в звуковия файл.