26.10.2016

Най-кръвопролитната морска битка в историята, сложила край на османското господство в Средиземно мор

Датата 7 октомври 1571 година е със символично значение в историята на мореплаването и военното дело. На този ден се провежда най-кръвопролитното морско сражение.

Още

Тройно по-голям процент мигранти умират в Средиземно море през 2016 г.

"Не сме виждали нещо толкова страшно в Средиземноморието" - така говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Уилям Спиндлър описа смъртността сред мигрантите, отправили се към Европа. За десетте месеца от началото на 2016 г. 3740 души са загинали или изчезнали в Средизем ...

Над 3740 мигранти са загинали в Средиземно море тази година

Най-малко 3740 бежанци и мигранти са загинали в Средиземно море досега тази година. Тази бройка почти се доближава до резултатите от 2015-а, когато три пъти повече хора са пътували по море, съобщава Върховният комисариат на ООН за бежанците, предаде БНР. Говорителят на комисариата Уилям Спиндлер изрази тревога относно високата смъртност тази година при преминаването на 327 800 души, в сравнение със загиналите миналата година - 3771, когато повече от милион човека са пътували в Средиземноморието. Спиндлер зави на брифинг в Женева, че "това е най-лошата ситуация, която сме виждали в Средиземноморието. Смъртността се е повишила трикратно".

Графика на деня: Тройно по-голям процент мигранти умират в Средиземно море през 2016 г.

"Не сме виждали нещо толкова страшно в Средиземноморието" - така говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Уилям Спиндлър описа смъртността сред мигрантите, отправили се към Европа. За десетте месеца от началото на 2016 г. 3740 души са загинали или изчезнали в Средиземно море, опитвайки се да стигнат до континента. Броят им почти е достигнал този от 2015 г. (3771 души), но в процентно отношение картината е по-страшна, тъй като общият брой на...

Най-малко 3740 бежанци и мигранти са загинали в Средиземно море през тази година

Най-малко 3740 бежанци и мигранти са загинали в Средиземно море през тази година. Бройка почти се доближава до резултатите от 2015-а, когато три пъти повече хора са пътували по море в опит да се спасят, съобщава Върховният комисариат на ООН за бежанците. Говорителят на комисариата Уилям Спиндлер изрази тревога относно високата смъртност при преминаването на 327 800 души. През миналата година броят на загиналите 3771 от над 1 милион души. Спиндлер заяви на брифинг в Женева: Това е най-лошата ситуация, която сме виждали в Средиземноморието. Смъртността се е повишила трикратно.

Най-малко 3740 бежанци и мигранти са загинали в Средиземно море досега тази година

Най-малко 3740 бежанци и мигранти са загинали в Средиземно море досега тази година. Тази бройка почти се доближава до резултатите от 2015-а, когато три пъти повече хора са пътували по море, съобщава Върховният комисариат на ООН за бежанците. Говорителят на комисариата Уилям Спиндлер изрази тревога относно високата смъртност тази година при преминаването на 327 800 души, в сравнение със загиналите миналата година - 3771, когато повече от милион човека са пътували в Средиземноморието. Спиндлер зави на брифинг в Женева: Това е най-лошата ситуация, която сме виждали в Средиземноморието. Смъртността се е повишила трикратно.

Над 200 хил. бежанци са били спасени в Средиземно море

2 200 мигранти са били спасени в понеделник в централната част на Средиземно море по време на 21 операции, а 16 души са загинали, съобщават от италианската крайбрежна охрана, предава Reuters. В операциите са участвали кораби на крайбрежната охрана, рибарски лодки, търговски плавателни съдове и кораби на хуманитарни организации, допълва агенция Фокус. Бежанците са опитали да стигнат Европа на 18 гумени лодки и три по-малки плавателни съда.