27.10.2016

Цветозар Томов: В подписите за регистрация има и починали хора

„Относно процедурата да се събират подписи в подкрепа на дадена партия, наистина има странни и некоректни подписки – например в тях има починали хора. Не искам да приемам, че подписването в такава подписка крие някакви рискове за здравето. Вероятно причината да се появят там е друга. По принцип има смисъл в идеята,

Още

Цветозар Томов: Не бъркайте “Не подкрепям” с протестен вот

Над 140 000 гласа от чужбина събраха последните парламентарни избори - това не е пренебрежимо малко През последните години изборната активност на сънародниците, живеещи в Западна Европа и Северна Америка нарасна, а в Турция намаля Гласовете“Не подкрепям никого” правят по-трудна победата на първи тур Едва ли е неразрешим проблем преброителите да

Цветозар Томов: "Не подкрепям никого" ще доведе до втори тур на изборите

„При положение, че вотът е задължителен, има логика да има опция „Не подкрепям никого”. Защото хората, които не подкрепят никого, законът ги задължава да гласуват. Трябва да могат някакси да си го кажат. Проблемът е, че след като има вот „Не подкрепям никого”, той трябва да бъде обявен или за действителен, или за недействителен". Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов в ефира на Нова телевизия.

Цветозар Томов: "Мървите души" в избирателните списъци са българите в чужбина

Цветозар Томов е член и говорител на Централната избирателна комисия. Роден е на 21 май 1954 година. Завършва журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Защитава докторантура по социология през 1984 година. Ръководи катедра "Критическа и приложна социология" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" до ноември 2011 г. Тогава Томов обяви публично, че напуска Пловдивския университет заради присъденото звание "доктор хонорис кауза" на бившия футболист Христо Стоичков.

Цветозар Томов, ЦИК: Двете хронограми – за президент и за референдум – се изпълняват в срок

Засега двете хронограми – за изборите за президент и вицепрезидент и за националния референдум, се изпълняват в срок. Тепърва ще имаме повече трудности, но към момента няма обективно закъснение по отношение на решенията и действията, които трябва да предприеме Централната избирателна комисия, каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той подчерта също, че днес трябва да бъдат определени условията и реда за образуване на секции извън страната, а не местата на самите секции, които ще се определят, след като хората подадат заявления за гласуване. Цветозар Томов отрече информацията, че пиар агенция ще се грижи за имиджа на ЦИК: Не е толкова важно какъв е имиджът ни, ние не се занимаваме със самореклама. Но от една компетентна помощ при организацията на разяснителната кампания със сигурност ще има нужда. Засега не сме наели такава агенция, но предполагам, че в близко време ЦИК ще отвори процедура за избор на кандидати. Искаме да има по-голям микс от информационни канали. ЦИК е поръчала анализи от 4 социологически агенции, за да разбере по какъв начин хората искат да бъдат информирани и от каква информация имат нужда. Анализите ще бъдат готови до края на септември. Цялото интервю на Силвия Великова с Цветозар Томов чуйте от звуковия файл.