24.10.2016

"Прозрачност без граници" с призив към членовете на ЦИК

"Като наблюдател на изборния процес Асоциация „Прозрачност без граници“ внимателно следи подготовката на предстоящите президентски избори и национален референдум. Във фокуса на нашето внимание попада разработването на методически указания за работата на избирате

Още

В. Нушева: Решението да се дават бюлетини за референдума само при поискване може да се отрази на участието и валидността му

За нас е необяснимо защо ЦИК взе решение на избирателите да се представят бюлетини за референдума само при поискване. Основният мотив, доколкото виждам от протокола на заседанието, е, че гласуването в изборите е задължително, според новия Изборен кодекс, а в референдумите, видите ли, не е. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Ваня Нушева от Асоциация „Прозрачност без граници“. Чути са били и различни аргументи на членовете на Избирателната комисия как избиратели са възразявали срещу това от СИК да им предоставят бюлетини за избор, за който не са дошли.  Подобно решение има потенциал да се отрази върху мащаба на участие в референдума, а това е съществено условие за признаването на валидността, подчерта тя. Асоциация „Прозрачност без граници“ възразява срещу подобно решение и счита, че то е неадекватно и, на практика, демотивира гражданите при използването на инструментите на пряката демокрация. То създава предпоставки за ограничаване на широкото гражданско участие в този процес и влиза в противоречие с духа и смисъла на законите. Основният смисъл на законодателя за едновременно провеждане на избори и национални референдуми е да бъдат създадени предпоставки именно за високо участие на гражданите в референдумите. Всеки избирател знае, че когато влезе в тъмната стаичка може да попълни бюлетината по начин, който желае, включително и да пусне празна. Безсмислено е да се мобилизират усилията натолкова институции, а накрая гражданите да трябва да търсят  бюлетините за референдума, категорична е Нушева. Тя изтъкна, че участието в избор е лично право на всеки гражданин и той не е длъжен да разкрива пред СИК желанието си за участие или не в референдум. През последните години, като организация – наблюдател сме се сблъсквали и със случаи на контролиран вот, който се изразява в натиск върху избирателите да не участват в изборни процеси и референдуми.

Ваня Нушева: Няма прозрачност в правилата за финансиране на предизборната кампания

Двете неща, върху които трябва да се фокусира ЦИК, са добрата организационно-техническа подготовка – добро обучение на районните и секционните комисии, защото там е големият дефицит при провеждането на изборния процес, както и върху изработването на адекватни указания за финансирането на предизборната кампания – най-вече при разпределението на средствата на държавната субсидия за инициативните комитети, които ще се регистрират за частта на вота, засягаща референдума. Това коментира програмният директор на "Прозрачност без граници" Ваня Нушева, предаде БНР. Според нея един от съществените дефицити на предходната предизборна кампания, която съвпадна и с информационна кампания за референдум, е, че не са се прилагали достатъчно ясно и прозрачно правилата за финансирането на кампанията. Нушева очерта и проблем на изборния процес у нас, свързан с отразяването на изборните резултати в изборните протоколи. "Доколко е допустимо да бъдат допускани грешки, кой контролира членовете на секционните комисии, кой ги санкционира, когато немарливо, съзнателно или не боравят с данните – Изборният кодекс предвижда достатъчно адекватни и сериозни като размер санкции. Проблемът е и в противоречивата съдебна практика", каза още Нушева. От няколко години Общественият съвет към ЦИК настоява да се отварят торби на изборни секции и да се проверява какво е недействителното на обявените за недействителни бюлетини, да се провери чисто статистически защо те са недействителни, за да бъдат "санирани". По думите на Стефан Манов от Обществения съвет има неща, които могат да бъдат подобрени в изборния процес, но това не се прави. Манов направи сравнение на данните за броя недействителни бюлетини в т.нар. "ядрен референдум" през 2013 година, когато те са били 1,44% и 4,5% недействителни гласове на референдума през 2015 година. "Едва ли избирателите са станали по-неграмотни за тези години и явно нещо е сбъркано", коментира още той. Манов изброи и градове, в които досега не е имало избирателна секция, но сега по новите правила се разкрива автоматично такава – сред тях са Пном Пен в Камбожда, Пхенян, Дамаск, Исламабад, Рамала в Палестинската автономия, Багдад, Техеран. Това е ефектът, когато се пише "законодателство на коляно". Покрай "кошницата" промени в Изборния кодекс е минало незабелязано и разписаното право на ЦИК да определя правила за прилагане на Кодекса, посочи още Манов.

Ваня Нушева: Не се прилагат прозрачно правилата за финансиране на предизборната кампания

Двете неща, върху които трябва да се фокусира ЦИК, са добрата организационно-техническа подготовка – добро обучение на районните и секционните комисии, защото там е големият дефицит при провеждането на изборния процес, както и върху изработването на адекватни указания за финансирането на предизборната кампания – най-вече при разпределението на средствата на държавната субсидия за инициативните комитети, които ще се регистрират за частта на вота, засягаща референдума. Това обясни в предаването "Преди всички" Ваня Нушева, програмен директор на „Прозрачност без граници“. Според нея един от съществените дефицити на предходната предизборна кампания, която съвпадна и с информационна кампания за референдум, е, че не са се прилагали достатъчно ясно и прозрачно правилата за финансирането на кампанията. Нушева очерта и проблем на изборния процес у нас, свързан с отразяването на изборните резултати в изборните протоколи: Доколко е допустимо да бъдат допускани грешки, кой контролира членовете на секционните комисии, кой ги санкционира, когато немарливо, съзнателно или не боравят с данните – Изборният кодекс предвижда достатъчно адекватни и сериозни като размер санкции. Проблемът е как РИК налага санкции върху СИК, проблемът е по какъв начин съдът прилага закона. Проблемът е и в противоречивата съдебна практика. От няколко години Общественият съвет към ЦИК настоява да се отварят торби на изборни секции и да се проверява какво е недействителното на обявените за недействителни бюлетини, да се провери чисто статистически защо те са недействителни, за да бъдат "санирани". Това каза Стефан Манов, член на Обществения съвет на ЦИК. По думите му има неща, които могат да бъдат подобрени в изборния процес, но това не се прави. Манов сравни данните за броя недействителни бюлетини в т.нар. "ядрен референдум" през 2013 година, когато те са били 1,44% и 4,5% недействителни гласове на референдума през 2015 година и направи заключението, че едва ли избирателите са станали по-неграмотни за тези години и явно нещо е сбъркано. В коментар за битката за гласуването в чужбина Стефан Манов изброи градове, в които досега не е имало избирателна секция, но сега по новите правила се разкрива автоматично такава – сред тях са Пном Пен в Камбожда, Пхенян, Дамаск, Исламабад, Рамала в Палестинската автономия, Багдад, Техеран. Това според него е ефектът, когато се пише законодателство на коляно. Покрай "кошницата" промени в Изборния кодекс е минало незабелязано и разписаното право на ЦИК да определя правила за прилагане на Кодекса, посочи още Манов. Двете мнения в контекста на предстоящите избори чуйте в звуковия файл.

Ваня Нушева: Отново има закъснение по въпроса за изборните правила

Отново се връщаме към промяна на изборните правила в последния момент, каза в „Преди всички“ Ваня Нушева, програмен директор на „Прозрачност без граници“. Тя коментира темата във връзка с предстоящите президентски избори и референдума.Вече стана ясно, че 23 октомври е предпочитаната дата за социалистите, 6 ноември – за ГЕРБ и Патриотичния фронт. Първите предложения бяха внесени в края на миналата година. Все още нямаме финално изчистени варианти на редица въпроси. Важно е народните представители да изработят правилата за избори и референдума, защото е необходимо да се придържаме към международните стандарти. Те са рамка на добрите практики на институциите. Освен това институциите трябва добре да подготвят своите действия. Всеки път говорим за организационни неуредици, отбеляза Нушева. За първи път ще имаме референдум, при който въпросът не е само един, а ще бъдат поне шест. Това означава различен тип информационна кампания. Необходима е регулация от старна на ЦИК за прилагане на закона и предоставяне на информация. Много е важен и въпросът за финансиране на кампанията – предоставяне на субсидия на различен тип инициативни комитети. Видяхме противоречива практика за предоставяне на държавна субсидия. Нужно е да имаме достатъчно време преди изборите и референдума, за да може ЦИК да подготви адекватно допълнителната регулативна рамка, подчерта Нушева.   Третият проблем е противоречивата съдебна практика около делата по обжалване на резултатите. Имаше поредица от дела, оспорващи изборните резултати в края на миналата година, те се проточиха и през тази. За съжаление, това е традиция, установена от редица съдилища, че изборните резултати не могат да бъдат отменени, защото нарушенията не са толкова съществени, че да влияят на крайния изборен резултат. През последните месеци имаше решения, които създадоха възможност за касиране, когато изборните комисии не са свършили добре работата си. Практиката в чужбина, например на австрийския съд, който отмени резултата от президентските избори, е много добър пример за в това отношение, каза още Нушева. Още по темата чуйте в звуковия  файл.