23.10.2016

Доайенът на пиринската песен - Роза Цветкова

Роза Цветкова е родена е на 21 юни 1931 г. в китното селце Хотово, между градовете Мелник и Сандански. Тя е най-малкото от децата на семейство, в което песента е на голяма почит. Първоначално пее в къщи и на седенки заедно с майка си - Иванка Цветкова, която е била и нейната първа учителка. За първи път пее пред много хора в прогимназията - на ученически лагер в Попина лъка. След това учи в гимназията в Сандански, където се изявява с красивия си глас и в друг жанр - изпълнява главната роля в оперетата „Аршин – Малалан“. Още ученичка в 11 клас се явява на прослушване пред Филип Кутев, Светослав Обретенов, Елена Стойн и Райна Кацарова. Така, през 1951 г. Роза Цветкова става една от първите участнички в основаването на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”, където остава повече от 35 години. Вдъхновен от изящния й глас, Филип Кутев създава едни от най-красивите песни за хор - „Айде, слънце зайде”, „Кажи, кажи, Ангьо”, „Залюбих си едно либе”, „Видо, Видо, бяла Видо”. През 1953 г. Роза Цветкова прави първите си записи в БНР. Регистрирани са над 50 солови песни, а обработките са на Коста Колев, Христо Тодоров, Георги Минчев, Божидар Абрашев, Николай Кауфман и други. Сред най-известните й песни са: „Сестра брата кани на вечера”, „Зайди, зайди, ясно сонце”, „Лозо Лозано”, „Айде, пушка пукна”, „Панаир ми се сбираше” и много други. А любопитното е, че самата тя ги е събирала от селищата Пирин, Беласица, Огражден, Горешево. Интересно е да се знае, че една от най-популярните и обичани песни - „Зайди, зайди, ясно сонце” е изпята за първи път именно от Роза Цветкова. Песента е донесена и записана за фонотеката на БНР през 1972 година, съпроводът е на Оркестъра за народна музика на БНР. Оттогава и до днес „Зайди, зайди, ясно сонце” остава неотменима част от българската звукова памет. Освен като солова изпълнителка, Роза Цветкова участва успешно и в различни камерни състави - триа, квартети, секстети и други концертиращи групи. Заедно с Янка Младенова и Стоянка Лалова създават трио „Фида”, с което печелят златен медал от Московския младежки фестивал през 1957 г. Носителка е на орден „Кирил и Методий” - II степен, както и на юбилеен медал „25 години народна власт”. Има издадени три дългосвирещи плочи от „Балкантон”. През месец август 2016 г., на 85 години Роза Цветкова ни напусна. Сигурна съм обаче, че тя няма да бъде забравена, защото гласът й, творчеството й, са наистина прекрасни, и музиката й ще продължава да звучи в ефира на Българското национално радио.

Още

Почина народна певица Роза Цветкова

Почина известната народна певица Роза Цветкова, една от най-ярките представителки на Пиринския край. На 29 август тя щеше да навърши 85 години. Творческият ѝ път започва през 1951 г., когато става хористка, а по-късно и солистка в новосъздадения...

Почина народната певица Роза Цветкова

Почина известната народна певица Роза Цветкова, една от най-ярките представителки на Пиринския край. На 29 август тя щеше да навърши 85 години. Творческият ѝ път започва през 1951 г., когато става хористка, а по-късно и солистка в новосъздадения Държавен ансамбъл за народни песни и танци. Получава поканата след прослушване лично от основателя на

Напусна ни народната певица Роза Цветкова

Почина известната народна певица Роза Цветкова, една от най-ярките представителки на Пиринския край. На 29 август тя щеше да навърши 85 години. Творческият ѝ път започва през 1951 г., когато става хористка, а по-късно и солистка в новосъздадения Държавен ансамбъл за народни песни и танци. Получава поканата след прослушване лично от основателя на престижния състав Филип Кутев. По-късно композиторът обработва много песните от изключително богатия ѝ репертоар и те влизат трайно в концертните програми на Ансамбъла. Незабравими ще останат нейните изпълнения на „Сестра кани брата на вечеря“, „Панаир ми се сбираше“, „Кажи, кажи, Ангьо“, „Айде ле, пушка пукна“, жетварската „Айде, слънце зайде“ и много други. През 60-те и 70-те години, заедно с Янка Младенова и Стояна Лалова, Роза Цветкова се изявява и в по-малки състави. Като част от тях печели златен медал на Московския младежки фестивал през 1957 г.Има три издадени грамофонни плочи от „Балкантон” и десетки записи за фонда на БНР. Нейният певчески талант и красив глас ѝ отреждат място сред най-големите народни изпълнители. Опелото ще бъде на 28 август, неделя, в храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“, бул. „Патриарх Евтимий“ № 90 в столицата.

Тъжна вест! Отиде си обичана народна певица

Почина известната народна певица Роза Цветкова, една от най-ярките представителки на Пиринския край. На 29 август тя щеше да навърши 85 години. Творческият ѝ път започва през 1951 г., когато става хористка, а по-късно и солистка в новосъздадения Държавен ансамбъл за народни песни и танци. Получава поканата след прослушване лично от основателя на престижния състав Филип Кутев.