26.10.2016

Избран е изпълнител за ремонта на стената на яз. „Христо Смирненски"

Избран е изпълнител за ремонта на стената на яз. „Христо Смирненски" и е осигурено финансиране, информира заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той посети Габрово снощи, за да участва в откриването на първия саниран по програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради блок. Осигурени са 550 хил. лв. и е избран изпълнител за рехабилитацията на стената на яз. „Христо Смирненски", който снабдява Габрово и околните села с вода. Ремонтите се очаква да приключат до средата на 2017 г., с к...

Още

Ремонт на „Топлофикация“ притеснява жителите на булевард "Христо Смирненски"

Подмяна на топлопроводи притеснява живеещите на булевард "Христо Смирненски" в София. Причината - ремонтните дейности се извършват в непосредствена близост до домовете им и хората се страхуват, че заради тежката техника, която се използва, може да се подкопаят основите на сградите.

Роден е Христо Смирненски

На 17 септември 1898 година е роден един от най-известните български поети – Христо Смирненски. Неговото творчество оставя ярка следа в българската литература, а самият той се определя като един от първите представители на постсимволизма в България. Поезията на Христо См

Лумна голям пожар в столичния квартал "Христо Смирненски"!

Пожар е възникнал в сградата на малкия стадион "Академик" в столичния квартал "Христо Смирненски", съобщава БНР.

Гори малкият стадион "Академик" в столичния квартал "Христо Смирненски"

Пожар е възникнал в сградата на малкия стадион "Академик" в столичния квартал "Христо Смирненски". По информация, постъпила в Спасително - аварийното звено към Столичната община, се е запалила инсталацията. Екипи на пожарната са на място и положението е овладяно.

Надежда за къщата музей на Христо Смирненски

Има надежда музеят на Смирненски да излезе от скандалната разруха, в която тъне от две десетилетия. Екипът на Националния литературен музей обяви, че през 2018-та, когато се навършват 120-години от рождението на поета, музеят ще има нов облик и ще заработи отново. Дълги години оцеляването на недвижимото ни културно наследство се е опирало само на държавния бюджет, а той не е разтеглив. Но и този път се очаква Министерството на културата да осигури необходимите средства за ремонта.

Обновяване на къщата-музей на поета Христо Смирненски

Има надежда Министерството на културата да намери средства, които се изчисляват на около 300 000 лв., за да се изпълни проектът и през 2018 г., когато се навършват 120 г. от рождението на Смирненски, да видим новата експозиция в обновената къща-музей на поета, заяви Пламен Крайски, директор на Националния литературен музей. Някой се опитваше по едно време да ми обяснява, че писателите и поетите се делели на леви и десни, но като историк вярвам, че те са само български, поясни той. Семейството на поета Христо Смирненски - Измирлиеви са бежанци от Кукуш и когато гръцките войски го запалват, те емигрират в най-бедния тогава квартал на София- Ючбунар, сподели Катя Зографова, главен уредник на къща- музей „Н.Й.Вапцаров”, бивш директор на Националния литературен музей. На етажа, където се е помещавала многобройната челяд, е била и сладкарската работилница на бащата, с която той е изхранвал семейството си. Запазени са неговите сладкарски инструменти. Били са толкова бедни, че Смирненски не е имал дори собствена маса или бюро, на което да твори, припомни тя. Това, което мнозина не осъзнават е, извън своите политизираните догми, прилагани към поета, е, че той е бил един изключително артистичен човек. Неслучайно го наричаме Вечният юноша на българската поезия. Негови съвременници, като Светослав Минков, например, са се удивявали как при такива нечовешки условия на мизерия и лишения, той е успял да създаде толкова величави творби, разказва Зографова.