25.10.2016

Още

ООН се отказа от хуманитарните евакуации в Алепо

Организацията на обединените нации се отказа от плановете си да евакуира пациенти от обсадената, контролирана от бунтовници, източна част на сирийския град Алепо, които се надяваше да осъществи по време на тридневното затихване на бойните действия миналата седмица, съобщава Reuters, цитирана от Фокус. За решението си ООН обвини всички страни, замесени в конфликта в страната от Близкия Изток. „Евакуациите бяха възпрепятствани от различни фактори, включително забавяне при получаване на необходимото одобрение от местните власти в източната част Алепо, условия, поставени от недържавни въоръжени групи и отказа на сирийското правителство да разреши медицински и други хуманитарни припаси в източната част на града“, обясни заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О’Брайън. „Възмутен съм, че съдбата на уязвимите цивилни – болни и ранени хора, деца и възрастни, всички в нужда от критична и животоспасяваща подкрепа, почива безмилостно в ръцете на лица, които постоянно и безсрамно не са успели да ги поставят над тесните политически и военни интереси“, добави той.

ООН се отказа от плана си да евакуира пациенти от Алепо

Организацията на обединените нации се отказа от плановете си да евакуира пациенти от обсадената, контролирана от бунтовници, източна част на сирийския град Алепо, които се надяваше да осъществи по време на тридневното затихване на бойните действия миналата седмица, съобщ

ООН не иска Южна Африка да напуска на Международния наказателен съд

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази надежда, че Република Южна Африка ще преосмисли решението си да се оттегли от намиращия се в Хага Международен наказателен съд, пише БГНЕС. От ООН припомнят, че Южна Африка е една от първите страни, подписали Римския статут и подчерта, че МНС е "в центъра на глобалните усилия за прекратяване на безнаказаността и предотвратяване на конфликти по света". Международната неправителствена организация „Хюмън райтс уоч” също призова ЮАР да преразгледа решението си. Приветствайки решението на Южна Африка, миналата седмица Судан призова и други африкански държави членки да последват примера. Впоследствие Бурунди също обяви напускането си на МНС, а Намибия и Кения разглеждат въпроса. Миналата седмица Претория официално обяви напускането на ЮАР от Международния наказателен съд, като по този начин страната стана първата държава, която се отказва от членството си. 

Поверителен доклад на ООН: България и Израел подхранват войната в Южен Судан

Документът е обсъждан от експерти на световната организация в четвъртък миналата седмица по време на заседание на Съвета за сигурност

Убити и ранени по време на протести срещу ООН в Централноафриканска република

4 цивилни бяха убити, а 14 други бяха ранени по време на протести в Централноафриканска република (ЦАР) срещу военното присъствие на ООН в страната, съобщава „Ройтерс”. Сред ранените са и 5 миротворци на ООН. Причина за демонстрациите е желанието да бъдат изтеглени от страната над 10,000 войници от Мисията на ООН в Централноафриканската република (MINUSCA) заради недостатъчни усилия да бъдат защитени африканските граждани. През последните седмици военните бяха обвинени и за редица смъртни случаи, пише БГНЕС. В официално изявление силите на MINUSCA осъдиха протестите като „клеветническа кампания” срещу миротворците и заплашиха с „международно наказателно преследване” лицата, които са упражнили насилие срещу мисията. ООН се намеси в ЦАР през 2014 г., след като година по-рано там започна серия от сектантски кръвопролития и атаки между християнски и мюсюлмански групи. Впоследствие хиляди бяха заклани, а 1/10 от населението емигрира. 

ООН: България и Израел подхранват войната в Южен Судан

Поверителен доклад на Организацията на обединените нации обвинява България и Израел в подхранването на войната в Южен Судан чрез продажба на оръжия на местното правителство, предава кенийският вестник Daily Nation, предаде Фокус. Въпросният доклад е бил обсъждан от панела експерти на ООН в четвъртък миналата седмица по време на заседание на Съвета за сигурност.  Страната ни е спомената в ролята на голям снабдител на оръжия за суданското правителство. „Доказателствата обрисуват мрежи, чрез които поръчките на оръжия се координират от доставчици в Източна Европа и Близкия изток и след това се прехвърлят чрез посредници до Южен Судан“, гласи докладът на Организацията.