21.10.2016

Фалшиви мейли от НАП заразяват компютъра ни с вирус

  Лъжат за промяна в сроковете за подаване на декларации Много опасен вирус от името на Националната агенция за приходите (НАП) се разпространява чрез електронната поща, предупредиха от приходната агенция. В колцентъра на данъчните, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение rar. Подателите на фалшивите електронни писма са различни, като   не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП   nra.bg и nap.bg. Съобщението, изпратено по пощата, гласи следното: „Уважаеми госпожи и господа, Национална агенция по приходите (НАП) въвежда промени в регламента и сроковете за подаване на декларации в НАП. Уведомяваме всички данъчно осигурени лица да се запознаят подробно с всички нововъведения за спазване на ЗДДС, ЗКПО, ДОПК. В случай, данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000. След този текст хакерите ни приканват да разгледаме всички подробности относно измененията на регламента и сроковете, но в прикачения файл. А именно там се намира скрития вирус, който може да ни скапе компютъра. От НАП заявяват още, че   не са изпращали имейли с подобно съдържание   до своите клиенти. Според приходната агенция най-вероятно става въпрос за изпращане на заразени с вируси електронни писма. Данъчните съветват своите клиенти да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, да стартират веднага антивирусната си програма. От приходната агенция работят заедно със специализираните служби за издирването на извършителите. Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ разследва атаката с компютърен вирус, разпространяван от името на НАП.

Още

Забраниха на 8 опозиционен лидери да напускат Венецуела

На бившия кандидат за президентския пост във Венецуела Енрике Каприлес и седем други опозиционни лидери е забранено да напускат страната. Каприлес съобщи, че опозиционните политици са получили съдебни заповеди, които им забраняват да пресичат границите на страната. Това се случи, след като изборните органи прекратиха събирането на подписи, организирано от опозицията, с призив за оттегляне от власт на президента Николас Мадуро. Каприлес публикува в Туитър снимка на съдебната заповед, с която му се забранява да напуска страната, пише БГНЕС. 

Депутат на хартия: Напусналият РБ не работил от 1 г.

Найден Зеленогорски: Усещам нечия дълга ръка!

Ново проучване: Такива мъже направо ужасяват жените

Независимо дали го признават или не, дамите имат списък с качества и физически характеристики, които трябва да притежава потенциалният им партньор. Жените не биха имали нищо против възлюбеният им да е хубавец, забавен, умен.

Френските полицаи протестираха срещу нападенията над техни колеги

Френски полицаи протестираха за четвърта поредна нощ срещу нападенията над техни колеги и в опит да привлекат вниманието на властите върху тежките си условия на работа, предаде Франс прес. В Париж около 500 полицаи протестираха на площад "Трокадеро" срещу Айфеловата кула. Те скандираха лозунги в подкрепа на свои ранени в нападение колеги и призиви за оставка на вътрешния министър Бернар Казньов. Протестни акции се състояха и в други градове на Франция като Лион с участието на над 800 полицаи, както и Тулуза, Бордо, Марсилия и Монпелие. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че ще се срещне с представители на полицейски синдикати в началото на следващата седмица. Повод за протестите стана инцидент на 8 октомври, когато неизвестни нападатели в предградие на Париж хвърлиха коктейли "Молотов" по полицейска кола, при което двама полицаи бяха тежко ранени. Един от тях още е в болница.  

ЮАР напуска Международния криминален съд

Република Южна Африка ще се оттегли от намиращия се в Хага Международен криминален съд, сочат съобщения в медиите в Йоханесбург, пише БГНЕС. Решението бързо разпали критиките на правозащитни организации срещу кабинета. Документът, който потвърждава плана за напускане на международния съд, носи подписа на министъра по международните отношение Маите Нкоана-Масхабане, беше огласен от кореспондента на SABC в Обединените нации.

Босът на Реал: Направих революция в света

Играчите са един финансов инструмент, разкри Флорентино Перес