27.10.2016

Германски изтребители в базата „Инджирлик“ са излезли от строя

Общо шест разузнавателни самолета „Торнадо“ от военновъздушните сили на Германия не могат да излетят от база „Инджирлик“, Турция, съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на въоръжените сили на Германия.

Още

Колко страни оперират в турската база „Инджирлик“?

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отговори на парламентарен въпрос колко чужди страни оперират от авиобазата „Инджирлик“, съобщи „Хюриет“. Дипломатът заяви, че военнослужещи от пет държави (освен Турция) – САЩ, Германия, Дания, Катар и Саудитска Арабия - работят във военновъздушната база. „Инджирлик“ играе ключово значение за водената от САЩ коалиция в борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“. Изданието припомня, че вчера кабинетът на Ангела Меркел одобри изпращането на допълнителни военни сили в Турция, които да подпомогнат военнослужещите, управляващи разузнавателните самолети на НАТО. Летателните машини, оборудвани с AWACS – система за радиолокационно откриване и управление – бяха изпратени в Турция, откъдето ще ударят рамо на коалицията срещу джихадистката групировка. Преди дни турските власти разрешиха на германски депутати да посетят „Инджирлик“ - след месеци на дипломатическо напрежение. То бе породено от приетата в Бундестага резолюция, признаваща арменския геноцид....

Германските самолети в Инджирлик не могат да излетят

Шест разузнавателни самолети "Торнадо" на германските военновъздушни сили не могат да излетят от военновъздушна база Инджирлик в Турция. Причината е техническа неизправност, съобщи пресслужбата на въоръжените сили на Германия.

Шест германски изтребители "Торнадо" в базата „Инджирлик“ са излезли от строя

Общо шест разузнавателни самолета „Торнадо“ от военновъздушните сили на Германия не могат да излетят от база „Инджирлик“, Турция, съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на въоръжените сили на Германия.

Турция позволи на германски депутати да посетят базата Инджирлик

Турското правителство е дало разрешение германски депутати да посетят военновъздушната база Инджирлик в турския окръг Адана, съобщи германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от БТА и ДПА. Ограничението бе наложено, след като Бундестагът силно засегна турските власти, приемайки на 2 юни резолюция, определяща като геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915 г. В отговор на това Турция забрани достъпа на германски депутати до военната...

Германски депутати имат разрешение от Турция да посетят Инджирлик

  Турското правителство разреши на група германски членове на Бундестага да посетят военновъздушната база Инджирлик, където са базирани военнослужещи на Бунрдесвера, съобщи агенция ДПА като се позова на турски правителствен източник, пише БГНЕС. Очаква се посещението да бъде в началото на октомври. 

Германски депутати имат разрешение да посетят Инджирлик

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер съобщи, че Анкара е одобрила визита на германски депутати в турската база на НАТО „Инджирлик“, след като първоначално отказваше да допусне законодателите. Причина за конфликта стана приета от Бундестага резолюция, в която масовите убийства на арменци по времето на Първата световна война са определени като геноцид, пише БГНЕС. „Приветствам факта, че турското правителство одобри плана за посещение на комисията по отбрана на германския парламент“, в базата „Инджирлик“, посочи министърът, цитиран от в. „Хюриет“. „Армия, която се отчита пред парламента, трябва да има възможността да бъде посещавана от неговите депутати“, допълни той. Обтегнатите отношения между Берлин и Анкара заради резолюцията за арменския геноцид се влошиха допълнително след отказа на Турция да допусне германски депутати на територията на „Инджирлик“. Към момента там има разположени близо 250 германски военни, шест разузнавателни самолета и един танкер за въздушно презареждане на летателни апарати. По-рано в германските медии се появиха съобщения, че Берлин се готви да изтегли военното си присъствие от базата, но това така и не се случи. Развръзка в отношенията между двете държави настъпи, след като по-рано този месец Щайнмайер заяви, че резолюцията на парламента не е правно обвързваща за правителството.