23.10.2016

Франсоа Оланд настоява за строги преговори относно „Брекзит“

Великобритания трябва да понесе последствията от напускането на Европейския съюз (ЕС), за да предпази институцията от екзистенциална криза, съобщава британският вестник Financial Times, позовавайки се на изказване на френския президент Франсоа Оланд.

Още

Франсоа Оланд: Брекзит не трябва да се протака

Задействането на член 50 от Лисабонския договор не трябва да бъде протакано, тъй като това ще предизвика несигурност и нестабилност. Това няма да е добре нито за Великобритания, нито пък е приемливо за нас, заяви френският президент

Франсоа Оланд:Брекзитът няма да спре разширяването на ЕС

Напускането на Великобритания няма да спре разширяването на Европейския съюз. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от news.bg.

Франсоа Оланд: Решението за Брекзит не може да бъде отложено или отменено

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че излизането на Великобритания от Европейския съюз не може да бъда отлагано или отменено. Решението беше взето. Сега трябва да се изправят пред последствията, обясни Оланд след среща с британския премиер Дейвид Камерън. Двамата се срещнаха в рамките на церемониите по отбелязване на стогодишнината от битката при Сома в Северна Франция през Първата световна война.

Франсоа Оланд: Брекзит е екслозивен шок за ЕС

Европейският съюз понесе „експлозивен шок“ и трябва да преосмисли себе си, за да предотврати разпадането си и да възстанови доверието у инвеститорите, заявяват лидерите на Франция след референдума във Великобритания, предаде Reuters. Президентът Франсоа Оланд каза, че Европа сега е изправена пред трудно изпитание и Франция ще направи предложения, за да се гарантира, че Европа е фокусирана върху ключовите си компетенции по сигурността и отбраната, инвестициите в растежа и заетостта, укрепването на еврозоната.  Но той и премиерът Манюел Валс също така виждат и необходимост да се гарантира, че страните-членки и техните народи ще запазят контрола за справяне с растящото разочарование сред избирателите относно Европа. 

Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Доналд Туск са обсъдили брекзита

Френският президент Франсоа Оланд е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск във връзка с вота за брекзит, предава Armenpress. Очаква се до няколко часа френският държавен глава да направя изявление във връзка с британския вот за напускане на Европейския съюз.

Оланд попиля Тереза Мей заради Бркзит

Президентът на Франция Франсоа Оланд предупреди министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, че, ако тя иска „твърд Брекзит“, тогава и преговорите по условията на напускане на държавата ѝ на Европейския съюз ще бъдат тежки, предава AFP.