26.10.2016

Много важно! Канадският премиер звънна на Борисов и обсъдиха нещо, засягащо всички българи!

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с канадския си колега Джъстин Трюдо въпроса с отпадането на визите за български граждани в телефонен разговор, продължил близо час. Разговорът беше поискан от канадския премиер. На него присъства и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Още

Е. Радев: Няма връзка между отпадането на визите за Канада и евентуалната отмяна на визовия режим за САЩ

От 1-и май 2017 г. започва поетапното отпадане на визите за български граждани за Канада. Ангажимент за това е поел канадският премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор с Бойко Борисов. На него е присъствала и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. До Канада без визи ще могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини, този срок може да бъде удължен до 1 май 2018-а, но не по-късно. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ, посочват от правителствената пресслужба. Евродепутатът Емил Радев обаче подчерта в интервю за „Преди всички“, че няма връзка между отпадането на визите за Канада и евентуалната отмяна на визовия режим за Съединените щати. Българският евродепутат обясни: Колкото до Канада, касае се до решение на правителството. Визите за САЩ трябва да отпаднат след решение на Конгреса. Така че в тази предизборна обстановка в САЩ, не е реалистично да се говори, че до края на тази година въобще може да има някакъв напредък по този въпрос.

Безвизово пътуване до Канада

От 1-и май 2017 г. започва поетапното отпадане на визите за български граждани за Канада. Ангажимент за това е поел канадският премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор с Бойко Борисов. На него е присъствала и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. До Канада без визи ще могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини, този срок може да бъде удължен до 1 май 2018-а, но не по-късно. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ, посочват от правителствената пресслужба.

Визите за Канада падат от май догодина

 Oт 1 май 2017 г. до Канада без визи ще могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. Ангажимент за това поел канадският премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор с българския министър-председател Бойко Борисов. Той бе поискан от канадския премиер и продължи близо час, уточниха от Министерския съвет. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно, уточнил Трюдо пред Борисов. Канадският премиер посочил още, че това е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ. Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери възложили на своите министри на вътрешните и на външните работи. Борисов и Трюдо се договорили за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.

Визите за Канада отпадат поетапно от 1 май 2017 г.

Канадският премиер Джъстин Трюдо е уверил Бойко Борисов в телефонен разговор, че от средата на другата година отпадат визите за бизнеса, за притежатели на американски визи и за вече посещавали Канада. До края на 2017 г. пък трябва да отпаднат и всички останали визи, като този срок може да бъде удължен до средата на 2018 г. Причината за отпадането е очакваното споразумение между ЕС и Канада, в преговорите за което Европейската комисия настоя България и Румъния да получат безвизов режим....

От 2017 г. поетапно ще отпадат канадските визи за българи

От 1 май 2017 г. ще отпаднат визите за Канада за българи, които имат визи за САЩ, за тези, които са посещавали вече страната и за бизнеса. Такъв ангажимент е поел канадският премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор тази вечер с премиера Бойко Борисов. Разговорът бил по инициатива на Трюдо и продължил час, в него участвала и Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи. Според представения план от страна на Канада до края на следващата година трябва да отпаднат визите...

Брюксел става медиатор в преговорите с Канада за отпадане на визите за България и Румъния

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос ще е домакин на тристранна среща между правителствени представители на Канада, България и Румъния, съобщиха за БГНЕС от Европейската комисия в Брюксел. Повод за срещата е намерението на двете държави-членки на ЕС да наложат вето на Търговското споразумение между европейската общност и Канада заради отказа на канадската страна да премахне визите за българи и румънци. Тази седмица Брюксел предложи на държавите-членки на ЕС да подпишат споразумението за свободна търговия с Канада. В началото на юни месец обаче премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Дачиан Чолош обсъдиха възможността за обща позиция спрямо визовата на политика на Канада. Днес и утре в Брюксел на посещение по този повод е канадският министър на имиграцията Джон Маккалъм. В понеделник той ще се срещне с Йоан Драгош Тудораче, министър и началник на правителствената канцелария на Румъния, както и със заместник-министрите на външните и вътрешните работи на България Румен Александров и Филип Гунев.  Очакванията са, че въпреки забележките си, двете страни-членки на ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, ще ратифицират стратегическото Търговско споразумение с Канада. В началото на годината канадските власти направиха минимално облекчаване на визовия режим спрямо двете балкански държави, но за момента Канада категорично е против отпадането им. Опасенията са, че много българи и румънци биха се възползвали от отпадането на визите и биха заминали за Канада, за да търсят работа, а друга част ще се опитат да влязат в САЩ. За кратко в Брюксел се дискутира и възможността заради България и Румъния, ЕС да приложи визов режим и спрямо канадските и американски граждани, които искат да посетят Европа, но тази опция бе бързо отхвърлена.