28.10.2016

Музеят на руския импресионизъм гостува в София

Руският милиардер Борис Минц, който e на 62-ро място в класацията на Форбс за най-богатите руски бизнесмени, пристигна в България, за да покаже избрана колекция картини. Творбите са от неговия частен "Музей на руския импресионизъм". От 30 години руска колекция на такова ниво не е гостувала в Националната художествена галерия, съобщи директорката й Слава Иванова.

Още

Значително повече пътници са преминали летище София през септември

Преминалите през столичното летище през септември са с 26% повече спрямо миналата година, а пътуващите по редовни международни линии са се увеличили с 30%. Рекордни за летището са и първите девет месеца на годината. Пътниците са с 15% повече в сравнение със същия период на миналата година или 3,6 милиона. От всички пътуващи, 43% са преминали през терминал 1, а останалите 57% – през терминал 2, информира БГНЕС. Пътникопотокът по редовните международни линии отбелязва ръст от 18%. Това се дължи на увеличението на честотите на голяма част от обслужваните маршрути, както и на новите дестинации. Новооткритите линии за периода януари – септември 2016 г. са 20 на брой: Бирмингам, Бристол, Глазгоу, Ливърпул, Лондон/Станстед във Великобритания; Баден-Баден/Карлсруе, Берлин/Шьонефелд, Нюрнберг и Хамбург в Германия; Венеция/Тревизо, Палермо и Пиза в Италия; Аликанте и Валенсия/Кастейон в Испания; Будапеща, Унгария; Киев, Украйна; Копенхаген, Дания; Кутаиси, Грузия; Лисабон, Португалия и Стокхолм/Скавста, Швеция. За деветте месеца на годината, ръст от 13% отбелязват и самолетодвиженията, като с най-голям принос са полетите по международните редовни линии (17%). Каргото също се е увеличило с 13 %. Ръстът при товарните пратки е 14%, а при пощенските – 11%. Новото зимно разписание на летище София, което влиза в сила от 30 октомври и ще важи до 25 март 2017 г. ще предложи на пътуващите нови директни полети до 70 дестинации. Над 29 авиокомпании, от които 3 карго превозвача ще оперират на летището. Най-предпочитаните дестинации, до които се предлагат полети от различни авиокомпании са Лондон, Виена, Мюнхен, Франкфурт и Рим. Ще бъдат открити нови линии до Дъблин Базел и Донкастър Шефилд малко преди Коледа. Голяма част от дестинациите се обслужват от повече от една авиокомпания, което дава на пътниците по-голям избор и възможности. 

Рицари на светлината в София за първия Лайънс форум в Източна Европа

София домакинства „Европа Лайънс Форум“, като за първи път международното събитие се провежда в държава от Източна Европа. В най-голямата благотворителна организация "Лайънс Интернешънъл" членуват близо 1 милион и 400 хиляди души от целия свят, които споделят общото убеждение, че обществото е такова, каквото ние сами го изградим. Асоциацията на Лайънс клубовете "Дистрикт 130 България" обединява отворените в страната клубове. Лайънс движението е създадено през 1917 година в Чикаго. Неговите членове са сред основателите на Организацията на обединените нации. Основната кауза на Лайънс интернешънъл в световен мащаб е свързана със зрението, затова често ги наричат "Рицарите на светлината". Организацията помага на хората с очни заболявания чрез осигуряването на медицинска грижа, грижи се и за загубили напълно своето зрение, отбелязва Боб Корли , международният президент на Лайънс Интернешънъл: Нашето мото тази година е следното: "Където има нужда, там има и лъв". Посрещаме нуждите на обществото, за да направим света едно по-добро място за живеене. По света има отворени повече от 200 Лайънс клуба. В България движението присъства повече от 25 години, а в страната има над 900 членове. Освен основният ни приоритет - зрението, предоставяме програми за защита на околната среда, кампании срещу световния глад, помагаме на хората, станали жертви на бедствия като земетресения, урагани и торнадо. И не на последно място, насочваме нашите усилия към развитието на младежта. Цвети Русинов е член на Лайънс интернешънъл от 1996 година. Той е пъвият управител на "Дистрикт 130 България". У нас Лайънс клубовете се основават след 1992 година, като първият от тях е създаден в град Карлово. Всеки клуб създава свой собствен живот, като си поставя собствени задачи, които изпълнява през годината, отбелязва Русинов:Нашият клуб се занимава със значими обществени задачи, например с християнизирането на Пантеона на възрожденците в Русе, с реконструкцията на средновековния скален манастир "Св. Димитрий Бесарбовски", с витражите в митрополитския храм в Русе, с благотворителност, свързана с домове за сираци. Русинов посочва, че вратите на елитните Лайънс клубове са отворени за представители на всички етноси и религии.Още за събитието и целите на Лайънс движението ще научите от звуковия файл.

Летище София отчете рекорден ръст на пътниците от началото на годината

Летище София отчете рекордно увеличение на пътниците през първите девет месеца на годината – те са 3.6 милиона души, или с 15% повече в сравнение със същия период на 2015 г. През терминал 2 са преминали 57% от пътувашите, а останалите 43 на сто – през терминал 1. Само за месец септември ръстът на пътниците е 26% на годишна база, като пътуващите по редовните международни линии са се увеличили с 30 на сто. За деветмесечието редовните международни линии отбелязва 18% ръст на...

Трима посланици ще открият най-големия и престижен уиски фестивал – Уиски Фест София 2016

През трите дни на фестивала ще бъдат представени над 300 вкусни и любопитни разновидности

Само в БЛИЦ! В София се появи батмобил! (СНИМКА)

Макар че Батман живее в Готъм сити, това не означава, че неговият автомобил не може да се озове и в... София. Всъщност столичанин се оказа горд собственик на превозното средство. Колата е заснета от бдителен гражданин, който я пусна в социалните мрежи.

Ето къде да отидете в София за Деня на народните будители

В Националния исторически музей /НИМ/ се подготвят да посрещнат по-необичаен, атрактивен, но и образователен начин тазгодишния Ден на будителите – 1 ноември. На 31 октомври, 1 и 2 ноември децата, които дойдат в музея, ще имат възможност да се учат на „Аз”, Буки”, „Веди”, на българската азбука, както е ставало през Възраждането – като пишат буквичките с дървени пръчици върху пясък.